Ηλεκτρονική Έκδοση

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ευχέρεια επιλογών

Απόρριψη, αποδοχή ή μερική αναστολή

Στην εκπνοή της θητείας του ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Κ. Μενουδάκος καλείται να λάβει μια απόφαση μεγάλου πολιτικού βάρους σχετικά με το κυβερνητικό λουκέτο που μπήκε στην ΕΡΤ και δοκιμάζει τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης.

Στις 5 το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας αρχίζει η κρίσιμη συνεδρίαση του δικαστικού σχηματισμού, μια ώρα πριν από την προγραμματισμένη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Μενουδάκος μαζί με τον εισηγητή σύμβουλο Επικρατείας κ. Κ. Κουσούλη θα ακούσουν τις απόψεις των νομικών εκπροσώπων τόσο της ΠΟΣΠΕΡΤ και της τέως υπουργού Ελισάβετ Παπαζώη, που ζητούν να παγώσει η κοινή υπουργική απόφαση για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όσο και της κυβερνητικής πλευράς, η οποία θα υπεραμυνθεί της πρωτοφανούς επιλογής του Αντ. Σαμαρά, που βάλλεται πανταχόθεν ως αντισυνταγματική.

Η ετυμηγορία του ΣτΕ θα εκδοθεί ή αργά το βράδυ της Δευτέρας ή το πρωί της Τρίτης, ενώ η εκδίκαση της κύριας προσφυγής έχει ήδη καθοριστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου 2013.

Δικαστικές πηγές τονίζουν ότι "το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα, κρίνοντας επί του αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής, να αποφανθεί το ίδιο ποιό μέτρο είναι ενδεδειγμένο και νομικώς ορθό". Με άλλα λόγια, η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ευχέρεια επιλογών και δεν δεσμεύεται να κινηθεί στο δίπολο μεταξύ απόρριψης ή πλήρους αποδοχής του αιτήματος προσωρινής διαταγής.

Μπορεί να ακολουθήσει και τρίτη λύση, να δώσει μερική αναστολή. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί όταν τα πολιτικά κόμματα "Δράση" και "Φιλελεύθερη Συμμαχία" είχαν προσφύγει στο ΣτΕ για τον αποκλεισμό τους από την κατανομή του προεκλογικού ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου 2012. Τότε το δικαστήριο με πρόεδρο τον Π. Πικραμμενο και εισηγητή τον Κ. Κουσούλη είχε εκδώσει προσωρινή διαταγή σύμφωνα με την οποία οι υπουργοί Εσωτερικών και Επικρατείας θα έπρεπε εντός προθεσμίας δύο ημερών να εκδώσουν νέα κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία να ρυθμίζεται η προεκλογική προβολή του συνασπισμού των αιτούντων κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Αυτό σημαίνει ότι το ΣτΕ μπορεί να παγώσει εν μέρει για συγκεκριμένη χρονική προθεσμία και υπό όρους, την απόφαση των υπουργών Σ. Κεδίκογλου και Γ. Στουρνάρα για την κατάργηση της ΕΡΤ ,γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη στοιχειώδη προσωρινή επαναλειτουργία της. Σε αυτή την περίπτωση, εντός του ίδιου διαστήματος, θα συνεδριάσει και η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν είναι συνηθισμένη και χρειάζεται να μελετηθούν με προσοχή όλες οι πτυχές της, αφού τίθενται στο τραπέζι τα κρίσιμα ζητήματα της κατάργησης της ΕΡΤ και των απολύσεων των εργαζομένων.
Στο πλαίσιο του αιτήματος χορήγησης προσωρινής διαταγής θα εξεταστεί εάν από τη μη λειτουργία της κρατικής ραδιοτηλεόρασης επέρχεται βλάβη, αλλά και στην περίπτωση που διαπιστωθεί βλάβη, εάν υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί την εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης.

Πάντως, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση μη επανορθώσιμης βλάβης, προσθέτοντας ότι στο στάδιο αυτό το δικαστήριο δεν μπορεί να ελέγξει τη νομιμότητα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, κατά πόσο, δηλαδή, υπάρχει ή όχι συνδρομή επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης που να επιτρέπει την έκδοσή της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
ΕΡΤ
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)