Έντυπη Έκδοση

ΜΙΑ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟΥ

Ανδροκρατούμενη και η Ευρώπη

Πώς επιλέγουν οι Ευρωπαίοι ποιον θα ψηφίσουν στις δημοτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές; Πότε αποφασίζουν σε ποιον τελικά θα εκφράσουν την προτίμησή τους; Είναι το φύλο των υποψηφίων κριτήριο για την εκλογή τους; Τι περιμένουν οι γυναίκες από το νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα εκλεγεί τον Ιούνιο;

Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη σε δείγμα 35.000 γυναικών και 5.500 ανδρών στις 27 χώρες-μέλη, τα δε αποτελέσματα για τη χώρα μας επιφυλάσσουν αρκετές εκπλήξεις.

Μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων, αλλά και περισσότερη ισότητα των δύο φύλων σε αμοιβές, συντάξεις κ.λπ. ζητούν οι Ευρωπαίοι από το νέο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι εκτιμήσεις για την ισότητα στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου θετικές, αφού το 40% των Ελληνίδων δηλώνουν ότι έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω του φύλου και σε ποσοστό 21% ότι ένιωσαν μειονότητα ακόμη και στο ίδιο το σπίτι τους (το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη). Δυσκολίες φαίνεται να έχουν οι Ελληνίδες (σε ποσοστό 32%) σε ό,τι αφορά και τη δυνατότητα να συνδυάσουν τις επαγγελματικές με τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Και το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ανδροκρατούμενος παραμένει ο χώρος της πολιτικής και με αυτή τη διαπίστωση συμφωνούν το 45% των Ευρωπαίων, ενώ για την εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης πολιτικών αποφάσεων το 83% των γυναικών και το 76% των ανδρών πιστεύουν ότι οι γυναίκες μπορούν να φέρουν «φρέσκο αέρα» στην πολιτική.

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι το 46% των γυναικών πιστεύουν πως τα συμφέροντά τους δεν εκπροσωπούνται στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα το 31% θεωρούν πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην εξίσωση των αμοιβών με τους άνδρες, το 27% στην καταπολέμηση της βίας εις βάρος τους και το 22% στις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης με τους άνδρες. Πώς ψηφίζουν όμως οι Ευρωπαίοι; Με ποιον τρόπο δηλαδή επιλέγουν ανάμεσα στους υποψηφίους στις δημοτικές, εθνικές και ευρωπαϊκές εκλογές; Οι περισσότεροι (το 33% των ανδρών και το 41% των γυναικών), σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, λαμβάνουν υπόψη τους την ατζέντα της προεκλογικής εκστρατείας του υποψηφίου. (Το ποσοστό στην Ελλάδα φτάνει μόνο στο 15%, έναντι 67% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 64% στην Ιρλανδία.) Επίσης, 33% των γυναικών και 20% των ανδρών ψηφίζουν το ίδιο κόμμα, και οι Ελληνες σε ποσοστό 42%, που είναι και το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ στην προσωπικότητα του υποψηφίου ρίχνουν βάρος το 29% των γυναικών και το 28% των ανδρών στην Ε.Ε.

Για το ποιον υποψήφιο θα ψηφίσουν, αποφασίζουν δύο μήνες πριν από τις εκλογές 28% των γυναικών και 32% των ανδρών (στην Ελλάδα 48%, επίσης υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη), ενώ 10% των γυναικών και 11% των ανδρών καταλήγουν έναν έως δύο μήνες πριν από τις εκλογές, 24% των γυναικών και 22% των ανδρών τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μόνο 13% των γυναικών και 12% των ανδρών επιλέγουν την τελευταία στιγμή.

Στις ευρωπαϊκές εκλογές 62% των γυναικών και 57% των ανδρών επιλέγουν με κριτήριο την εμπειρία των υποψηφίων στα ευρωπαϊκά θέματα, 55%των γυναικών και 51% των ανδρών με κριτήριο το κόμμα στο οποίο ανήκαν, 19% των γυναικών και 17% βάσει της αναγνωρισιμότητας και μόνο 5% των γυναικών και 3% των ανδρών με κριτήριο το φύλο. Επίσης 48% των Ευρωπαίων ανδρών και 39% των γυναικών εκτιμούν πως τουλάχιστον τα μισά μέλη των εθνικών Κοινοβουλίων πρέπει να είναι γυναίκες... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωεκλογές