Έντυπη Έκδοση

Τρία σοκ για τη Ρεμπέκα Χαρμς

Πρώτη στάση Αμυγδαλέζα, δεύτερη στάση ΕΡΤ, τρίτη Σκουριές. Το ταξίδι της Ρεμπέκα Χαρμς στην Ελλάδα δεν ήταν μια συνηθισμένη, τυπική, πολιτική επίσκεψη. Η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίμησε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει σε τρεις «ηλεκτροφόρες ζώνες» της χώρας μας. Στόχος της δεν ήταν να κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, αλλά να μεταφέρει στις Βρυξέλλες την εμπειρία της και να διεκδικήσει λύσεις.

Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής με πολίτη που διαμαρτύρεται για το μεταλλείο χρυσού Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής με πολίτη που διαμαρτύρεται για το μεταλλείο χρυσού Την Αμυγδαλέζα την είχε επισκεφθεί και στο παρελθόν. «Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει», είπε. «Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι εκεί κρατούνται ακόμα και παιδιά», δήλωσε, και τόνισε ότι το πρόβλημα ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Σκουριές ήταν σοκ για την ίδια. Σοκαρίστηκε, όπως δήλωσε, από την ομορφιά του τοπίου, αλλά και «από τους δεκάδες αστυνομικούς που κυκλοφορούσαν μέσα στο δάσος». Με έκπληξη διαπίστωσε ότι ένα μέρος του δασικού δρόμου έχει αποκλειστεί και έχει δημιουργηθεί παράκαμψη.

Η ίδια άκουσε με προσοχή τους εργαζομένους στα μεταλλεία, συνάντησε το δήμαρχο και την επιτροπή αγώνα στην Ιερισσό, όπου εντυπωσιάστηκε από την ανταπόκριση του κόσμου. Προβληματισμένη από το γεγονός ότι «μια τεράστια έκταση δάσους θα κοπεί και θα γίνει μια τεράστια δεξαμενή αποβλήτων για πολλές εκατονταετίες, θεώρησε ότι πρώτα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα περιβαλλοντικής και οικονομικής φύσεως».

Λίγες ημέρες πριν, καθισμένη στο γραφείο του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, αναφώνησε: «Απίστευτο! Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό». Δεν μπορούσε να διανοηθεί αυτό που είχε μόλις εκστομίσει ο κ. Καλφαγιάννης. «Στο τελευταίο ταξίδι του στην Κίνα, ο Σαμαράς πήρε μαζί του συνταξιούχους της ΕΡΤ, ως δικούς του συμβούλους, χρεώνοντας την ΕΡΤ με 15.000 ευρώ». Στην Ελλάδα, βέβαια, κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, αν όχι σύνηθες. Για τα δεδομένα της Χαρμς, η οποία έχει εμπειρία από τη γερμανική δημόσια τηλεόραση, το παραπάνω είναι σκάνδαλο. «Πριν γίνω πολιτικός, ήμουν παραγωγός ταινιών και έκανα ντοκιμαντέρ για τη δημόσια τηλεόραση. Αργότερα, μέλος της Βουλής πια, συμμετείχα σε μια ειδική επιτροπή για τα ΜΜΕ, ήμουν επικεφαλής του Ελεγκτικού Συμβουλίου. Οι περιφερειακές τηλεοράσεις στη Γερμανία έχουν ελεγκτικά συμβούλια, στα οποία συμμετέχουν μέλη από διάφορες ΜΚΟ, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και κάποιοι πολιτικοί, όχι όμως η κυβέρνηση. Η Μέρκελ δεν εμπλέκεται», τόνισε η ίδια. «Στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη μεταρρυθμίσεων, οι οποίες πρέπει να ξεκινήσουν με πρόσκληση της κυβέρνησης: να μαζέψει ιδέες, στηριζόμενη σε νέους ανθρώπους προκειμένου να οργανώσει μια δημόσια και όχι κρατική τηλεόραση», τόνισε η ίδια, και συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κατοχυρώσει ως θεμελιώδη αξία την πολυφωνία των απόψεων».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Σκουριές
Εξόρυξη χρυσου
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο