Έντυπη Έκδοση

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ HEDGE FUNDS ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΠΡΩΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

Κλειστή συνάντηση με 20 καρχαρίες

Πριν από τον Ομπάμα ο πρωθυπουργός θα δει τον Κέρι για τα εθνικά θέματα

Με στελέχη αμερικανικών hedge funds αναμένεται να συνομιλήσει σήμερα το απόγευμα στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε μια κλειστή συνάντηση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας και επίσημα την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, με αφορμή το ραντεβού του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αύριο στο Λευκό Οίκο, θα ταξιδέψει εμβόλιμα από την Ουάσιγκτον για τρεις ώρες στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει περίπου 20-25 εκπροσώπους hedge funds. Σκοπός της συνάντησης είναι μια γενικότερη ενημέρωση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε στελέχη των αγορών και κυρίως οι επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται στο βαλτωμένο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ραντεβού με τα μεγαλοεπενδυτικά στελέχη από τη Wall Street οργάνωσε με ιδιαίτερο ζήλο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την επίδοση των προσκλήσεων. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πολυτελές ξενοδοχείο «Saint Rιges» στο κεντρικό Μανχάταν και καλύπτεται από ένα πέπλο μυστικότητας για την ταυτότητα των προσκεκλημένων.

Την ερχόμενη Παρασκευή, το επιτελείο του Μαξίμου προγραμμάτισε ώστε ο Αντώνης Σαμαράς να έχει εκ νέου επαφές με επενδυτές -στην πλειονότητά τους ομογενείς- σε ένα γεύμα εργασίας που οργανώνει η Hellenic Initiative (οργάνωση που συστάθηκε από ομογενείς για τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα) με τη συνδρομή της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Πληροφορίες από τους ίδιους διοργανωτές αναφέρουν ότι η ανταπόκριση των ομογενών ακόμη είναι χαμηλή, κυρίως λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

Πριν από τη σύντομη μετάβασή του σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός έχει εντάξει στο πρόγραμμα να επισκεφθεί το think tank CSIS στην αμερικανική πρωτεύουσα για μια κλειστή ενημέρωση των στελεχών του, ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ». Ανάλογα ραντεβού έχουν προγραμματιστεί και στη Νέα Υόρκη με τις συντακτικές ομάδες των «New York Times» και του πρακτορείου Bloomberg.

Αύριο ο Ελληνας πρωθυπουργός, πριν διαβεί το κατώφλι του Λευκού Οίκου στις 3 μ.μ. (ώρα Ουάσιγκτον), θα έχει συνάντηση και με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Ο αμερικανικός παράγοντας αποφάσισε την τελευταία στιγμή να «ενισχύσει» επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά την επίσκεψη Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, αναμφίβολο σημάδι στήριξης του πρωθυπουργού, αλλά και επιβεβαίωση ότι τα θέματα της ενέργειας, που «καίνε» την αμερικανική πλευρά, θα κυριαρχήσουν στην συζητήσεις των δύο αντρών.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τη συνάντηση Σαμαρά-Κέρι θα αποσχολήσουν κυρίως τα εθνικά μας ζητήματα (Κυπριακό, Σκοπιανό), ώστε στην ωριαία συνάντηση, όπως περίπου υπολογίζεται, μεταξύ Ομπάμα-Σαμαρά να επικεντρωθούν στα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας. Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που βρίσκεται στα σκαριά μέσω ενός μνημονίου συνεργασίας που αναμένεται να υπογραφει αύριο στη Λευκωσία, ενδιαφέρει πρωτίστως την Ουάσιγκτον. Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να στήσει ένα «δίχτυ προστασίας» των συμφερόντων της στην περιοχή, έχοντας ως αιχμή του δόρατος αυτόν τον τριμερή άξονα και με απώτερο σκοπό να επιβάλει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις.

Τι λένε διπλωμάτες για το ταξίδι Σαμαρά

Για ακόμη μία φορά Ελληνας πρωθυπουργός, αυτή τη φορά ο Αντώνης Σαμαράς, θα περάσει (8 Αυγούστου 2013) την πύλη του Λευκού Οίκου, στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, και θα έχει συνομιλίες με Αμερικανό πρόεδρο -και στην προκειμένη περίπτωση, με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Τα τελευταία 20 χρόνια την ίδια πύλη ή το κατώφλι του Λευκού Οίκου πέρασαν άλλοι πέντε πρωθυπουργοί της Ελλάδας, μετά τη μεταπολίτευση.

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (1990), ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου (1994), ο Κώστας Σημίτης (1996), ο Κώστας Καραμανλής (2005) και ο Γιώργος Παπανδρέου (2010).

Ολοι τους, «φορτωμένοι» με φακέλους σοβαρών προβλημάτων της χώρας μας και ιδιαίτερα στην εξωτερική πολιτική [Σκοπιανό, Κυπριακό, ενέργεια, υφαλοκρηπίδα, αμφισβήτηση (από Τουρκία και Σκόπια) της εθνικής μας κυριαρχίας], επισκέπτονταν τον εκάστοτε πλανητάρχη για διαβουλεύσεις και εξεύρεση λύσεων.

Ο ελληνικός λαός, γεμάτος αγωνία για την πορεία της χώρας, παρακολουθούσε τις αποστολές των πρωθυπουργών του στη λεγόμενη υπερδύναμη και τις επαφές και συνομιλίες με τους «πλανητάρχες».

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω από κοντά και να καλύψω δημοσιογραφικά (για την «Ε») τρεις επίσημες επισκέψεις Ελλήνων πρωθυπουργών στο Λευκό Οίκο (Μητσοτάκης, Α. Παπανδρέου και Σημίτης) και τις επίσημες συνομιλίες τους με τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο. Αμερικανοί και Ελληνες διπλωμάτες μού είχαν πει τα παρακάτω:

«Πρόκειται για καλοστημένες φιέστες και καλά σκηνοθετημένες εμφανίσεις των δύο ηγετών, που τίποτα παραπάνω δεν προσθέτουν ούτε αφαιρούν απ' αυτά που μέσω διπλωματικής οδού έχουν συμφωνηθεί και αυτά υπογράφουν. Το μόνο το οποίο θεωρείται καινούργιο, κατά τη συνάντησή τους, είναι η χειραψία τους για τα μίντια και την... παράδοση».

Αυτά τα λόγια, τα οποία τότε μου είχαν πει Ελληνες και ξένοι διπλωμάτες, τα έβαλα καλά στο μυαλό μου και κάθε φορά που κάποιος άλλος Ελληνας πρωθυπουργός ή ακόμη και ξένος ηγέτης επισκεπτόταν το Λευκό Οίκο, παρακολουθούσα (με έκπληξη) ότι το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται, συν κάποιες δηλώσεις (αν γίνουν) των δύο ηγετών.

Μάλιστα, Αμερικανός διπλωμάτης μού είχε «εκμυστηρευθεί» ότι «ηγέτης κάποιας χώρας, πριν επισκεφθεί επίσημα το Λευκό Οίκο για συνάντηση και συνομιλίες με τον εκάστοτε Αμερικανό ηγέτη, πρέπει πριν να έχει συμφωνήσει με αυτά που θα του υποδειχθούν από αξιωματούχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στενούς συνεργάτες και συμβούλους του Αμερικανού προέδρου».

Γεγονός είναι ότι παρά τις τόσες επισκέψεις Ελλήνων πρωθυπουργών στην Ουάσιγκτον και στο Λευκό Οίκο και τις επαφές τους με Αμερικανούς προέδρους, «τα εθνικά μας θέματα, Σκοπιανό, Κυπριακό, υφαλοκρηπίδα, αμφισβήτηση εθνικής μας κυριαρχίας και άλλα, παραμένουν, όπως λένε Ελληνες διπλωμάτες και όχι μόνο, στάσιμα».

Διπλωμάτες μας, που γνωρίζουν πολύ καλά το «διπλωματικό παιχνίδι», αναρωτιούνται: «Τι φταίει και δεκαετίες τώρα τα εθνικά μας θέματα παραμένουν στην ίδια αφετηρία;».

Στην προκειμένη περίπτωση, με το ταξίδι του σημερινού πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Λευκό Οίκο και τις επαφές και συνομιλίες του με τον Αμερικανό πρόεδρο, στο φάκελό του, εκτός από τα εθνικά θέματα, έχει προστεθεί και ένα άλλο, εξίσου σοβαρό εθνικό πρόβλημα: το οικονομικό! Ο κ. Σαμαράς «θα προτάξει», λένε διπλωμάτες και οικονομικοί αναλυτές, «τη λύση του οικονομικού προβλήματος στον Μπαράκ Ομπάμα και θα ακολουθήσει το ενεργειακό και ίσως κάποια άλλα».

Οι ίδιοι αναλυτές και διπλωμάτες λένε ότι «οι ΗΠΑ θα στηρίζουν ουσιαστικά την Ελλάδα στο σοβαρό και εθνικό της πρόβλημα, που είναι καυτό σήμερα, αλλά σίγουρα θα δώσει κάτι άλλο. Ισως το ενεργειακό, ή κάτι σοβαρότερο...».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Επενδύσεις
Επενδυτικά κεφάλαια
ΗΠΑ
Για το ίδιο θέμα
«Το μεγάλο ελληνικό ποντάρισμα»