Έντυπη Έκδοση

Για όλα φταίνε... όλοι οι άλλοι

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ.

Η άνοδος του φοιτητικού κινήματος επαναφέρει την αναγκαιότητα ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου. Η άνοδος του φοιτητικού κινήματος επαναφέρει την αναγκαιότητα ενός κεντρικού συντονιστικού οργάνου. Και όλα δείχνουν πως φέτος το θέμα θα απασχολήσει τους φοιτητές με την ευκαιρία των εκλογών στις 13 Μαΐου. Η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση των φοιτητών, άλλωστε, μένει «ακέφαλη» εδώ και τριάντα χρόνια, αφού από το 1980 έχει σταθεί αδύνατον να εκλεγεί προεδρείο και από το 1995 δεν έχει συγκληθεί καν το πανσπουδαστικό συνέδριο.

* Η άνοδος του φοιτητικού κινήματος από το 2006, με αιχμή τις αντιδράσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16, ανέδειξε την αναγκαιότητα κεντρικού συντονισμού των κινητοποιήσεων. Η ΕΦΕΕ, ωστόσο, παραμένει αδρανής, καθώς οι παρατάξεις δεν μπορούν να συμφωνήσουν, ούτε στο αυτονόητο: στην έκδοση κοινών αποτελεσμέτων στις φοιτητικές εκλογές.

* «Τα πρώτα σημάδια παρακμής εμφανίστηκαν στο τέλος της δεκαετίας του '70, όταν η ΕΦΕΕ δεν ανταποκρίθηκε στις αγωνιστικές διαθέσεις των φοιτητών», θυμάται ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και τότε μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, Δ. Παπαδημούλης. «Από τις αρχές του '80, όμως, κυριαρχούν οι φοιτητοπατέρες που συνδιοικούν τα ΑΕΙ, διαπλέκονται με τους καθηγητές και έτσι η ΕΦΕΕ παύει ουσιαστικά να υπάρχει».

* Κατά καιρούς οι παρατάξεις αναζητούν γέφυρες επικοινωνίας με διακύβευμα την ανασύσταση του τριτοβάθμιου οργάνου τους, όμως η μία πετάει το μπαλάκι στην άλλη.

* «Οι πρώτοι που θέσαμε το θέμα της ανασυγκρότησης ήμασταν εμείς. Κωλύματα για τη σύγκληση του πανσπουδαστικού συνέδριου θέτει η ΠΑΣΠ και η νεολαία ΠΑΣΟΚ», δηλώνει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γ. Παπανικολάου.

* Ο γραμματέας της νεολαίας ΠΑΣΟΚ, Κ. Πανταζής, καταγγέλλει με τη σειρά του τη ΔΑΠ:

«Πρέπει να ανασυγκροτηθεί η ΕΦΕΕ, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, παρά την προσπάθεια της ΔΑΠ για υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών». Ενώ ο Κ. Τσουκαλάς, μέλος του εθνικού συμβουλίου νεολαίας ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι «έχουμε καλέσει, με επίσημη επιστολή, τις νεολαίες όλων των κομμάτων να προσέλθουν σε συνέδριο μετά τις εκλογές».

Για το θέμα, τέλος, της σημαίας του Πολυτεχνείου που κρατά η παράταξή του, επαναλαμβάνει: «Μόνο σε περίπτωση ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ, η ΠΑΣΠ θα παραδώσει τη σημαία στο νέο προεδρείο. Μέχρι τότε μας ανήκει δικαιωματικά, αφού είχαμε τον τελευταίο πρόεδρο».

* Κροκοδείλια δάκρυα χαρακτηρίζει η ΠΚΣ τη στάση των άλλων παρατάξεων. «Κάθε χρόνο μόνο εμείς προσερχόμαστε στο πανσπουδαστικό συνέδριο ενώ οι άλλοι απουσιάζουν», μας λέει ο Β. Μεταξάς, υπεύθυνος της ΚΝΕ για ΑΕΙ.

«Τα κόμματα του ευρωμονόδρομου δεν ήθελαν και δεν θέλουν ενιαία ΕΦΕΕ για να μην υπάρχει συγκροτημένο φοιτητικό κίνημα».

Καταγγέλλει, επίσης, τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ ότι με την αλλαγή της ημερομηνίας των φοιτητικών εκλογών από την 1 Απριλίου στις 13 Μαΐου θέτουν εμπόδια στο όλο εγχείρημα, καθώς αμέσως μετά ξεκινάει η εξεταστική περίοδος.

* Την ΠΑΣΠ, την ΠΚΣ και τη ΔΑΠ υποδεικνύει ως υπαίτιες για τη σημερινή κατάσταση η νεολαία του ΣΥΝ. «Πάγια θέση μας είναι η ανασυγκρότηση του κεντρικού οργάνου, ιδιαίτερα τώρα που το φοιτητικό κίνημα δέχεται επιθέσεις από παντού και το άσυλο κινδυνεύει», επισημαίνει ο γραμματέας σπουδάζουσας, Ν. Βαγδούτης. «Στα λόγια ζητούν ΕΦΕΕ, αλλά στην πραγματικότητα δεν τη θέλουν. Η ΚΝΕ που ζητά συνέδριο, επιδιώκει να δημιουργήσει μία αντι-ΕΦΕΕ, όπως το ΠΑΜΕ στη ΓΣΕΕ».

* Η ΕΑΑΚ, τέλος, που πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, τάσσεται κατά της διεξαγωγής πανσπουδαστικού συνεδρίου, με το επιχείρημα της γραφειοκρατικοποίησης του φοιτητικού κινήματος. Η Α. Σταυροπούλου, από την ΕΑΑΚ Νομικής, θεωρεί πως «το κράτος φοβάται τους φοιτητές και θέλει να διαλύσει το συνδικαλισμό στα πανεπιστήμια. Θέλει να τους ελέγξει με γραφειοκρατικούς μηχανισμούς. Γι' αυτό θέλει την ΕΦΕΕ, ένα γραφειοκρατικό θεσμό που θα απονεκρώσει το κίνημα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Για το ίδιο θέμα
Η ΕΦΕΕ έχει τη δική της ιστορία