Έντυπη Έκδοση

Ορμητήριο μιας γενιάς

Τα πρώτα γραφεία της ΕΦΕΕ βρίσκονταν σε ένα νεοκλασικό της οθωνικής περιόδου, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κοραή. «Το κτίριο ανήκε παλιότερα στην οικογένεια Ράλλη και την εποχή εκείνη το διαχειριζόταν κάποια ελβετική εταιρεία», μας πληροφορεί ο Γ. Τζαννετάκος.

**Η επιλογή των γραφείων έγινε με κριτήριο τη θέση: Απέναντι από τα Προπύλαια, αφετηρία των φοιτητικών διαδηλώσεων, αλλά και λόγω χαμηλού ενοικίου, μιας και το οίκημα ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο. Το μισθωτήριο υπεγράφη λίγες μέρες μετά την ίδρυση της ΕΦΕΕ, περί τα μέσα Μαΐου του 1963.

**Την Τετάρτη 22 του μήνα γίνεται η απόπειρα δολοφονίας του Λαμπράκη. Το Σάββατο 25 του μηνός, ενώ ο βουλευτής της αριστεράς ψυχορραγεί στο νοσοκομείο, η ΕΦΕΕ οργανώνει στα Προπύλαια διαδήλωση για την καταγγελία του παρακράτους, την οποία απαγορεύει ο αστυνομικός διευθυντής Κατσιγιώργης. «Εμείς φυσικά δεν πτοούμαστε. Προμηθευόμαστε μεγάφωνα και αποφασίζουμε να ταμπουρωθούμε στο κτίριο. Γνωρίζοντας ότι οι αστυνομικοί θα καταλάβουν το χώρο των Προπυλαίων, κατευθύνουμε τους διαδηλωτές μπροστά στα γραφεία», αναπολεί ο Κ. Βεργόπουλος.

**Ο Κατσιγιώργης επιχειρεί να διαλύσει βιαίως τη συγκέντρωση και τότε από τα παράθυρα των γραφείων ακούγονται συνθήματα που καταγγέλλουν παρακράτος και αστυνομικούς.

«Η ασφάλεια δεν είχε ακόμη πληροφορηθεί την ύπαρξη των γραφείων κι έτσι αιφνιδιάστηκαν», υπογραμμίζει ο Γ. Τζαννετάκος. «Δημιουργήθηκε μια πρωτοφανής κατάσταση, με τα μεγάφωνα να εκπέμπουν στη διαπασών και στο πεζοδρόμιο τους διαδηλωτές να συγκρούονται με την αστυνομία».

**Η αντίδραση της τελευταίας ήταν λυσσαλέα: Με πυροσβεστικά τσεκούρια παραβιάζει τις πόρτες, συλλαμβάνει όσους βρίσκονται στο κτίριο και τους οδηγεί στην οδό Μπουμπουλίνας. Επειτα από μερικούς μήνες γίνεται αγωγή εξώσεως στην... ΕΦΕΕ επειδή αδυνατεί να πληρώσει το νοίκι του κτιρίου.

**Παιχνίδι της ιστορίας: Δεκαετίες μετά, το οίκημα αγοράζεται από την οικογένεια Αγγελοπούλου. Το νεοκλασικό, ευτυχώς, αναπαλαιώνεται και ακριβώς πίσω του κτίζεται ένα γυάλινο κτίριο που σήμερα είναι έδρα του επιχειρηματικού ομίλου του Θ. Αγγελόπουλου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Για το ίδιο θέμα
Η ΕΦΕΕ έχει τη δική της ιστορία