Έντυπη Έκδοση

Κεραμίδα Ρεπούση

Βρίσκουμε κάθε τόσο κάτι να μας χωρίζει, να μας βάζει τον έναν απέναντι στον άλλο. Μια λέξη είναι αρκετή. Τ' άκουσες; Η Ρεπούση χαρακτήρισε τα Αρχαία Ελληνικά «νεκρή γλώσσα» και πρότεινε να καταργηθεί η διδασκαλία της.

Ουδείς είχε διάθεση να ακούσει όλη τη φράση, που έλεγε ότι τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά είναι «γλώσσες νεκρές», δηλαδή δεν μιλιούνται σήμερα, και συνεπώς να παραμείνουν μόνο ως προαιρετικό μάθημα στο σχολείο για όσα παιδιά δεν επιλέξουν τις κλασικές σπουδές. Στο Διαδίκτυο τα σχόλια (κάποια τρομερά ανορθόγραφα) πήραν φωτιά, ρίχνοντας στην πυρά τη βουλευτή της ΔΗΜΑΡ που τόλμησε να βάλει στο στόμα της τα Αρχαία Ελληνικά. Οι φιλόλογοι στοιχίστηκαν πίσω από τις παλιές διαχωριστικές γραμμές της «συντηρητικής ακαδημαϊκής κοινότητας των Αθηνών» και της «πιο φιλελεύθερης της Θεσσαλονίκης» και επιπλέον άρχισαν να συνωστίζονται και οι παλιές φεμινίστριες πίσω από την κ. Ρεπούση παπαγαλίζοντας τη ρητορική της.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα τοπίο αβέβαιο από όλες τις πλευρές: με σχολεία που δεν έκαναν αγιασμό ελλείψει δασκάλων και καθηγητών, με πανεπιστήμια, ΤΕΙ και πολυτεχνεία κλειστά, γονείς και εκπαιδευτικούς σε πλήρη απόγνωση εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.

Για ποια διδασκαλία, ποιου μαθήματος, ποιου σχολείου, ποιας μέρας, ποιας χρονιάς μιλάμε; Αν ο στόχος της κ. Ρεπούση ήταν να πετάξει ένα βεγγαλικό για να ξαναπάρει μια θέση στα τηλεοπτικά πάνελ, μπράβο της, τα κατάφερε. Αλλά έτσι, σοβαρή συζήτηση δεν γίνεται. Γιατί χρειάζεται αναμόρφωση το πρόγραμμα διδασκαλίας όλων των μαθημάτων, για να μην οδηγούνται τα παιδιά ανυποψίαστα σε σχολές, π.χ. Χημικών Μηχανικών, χωρίς να γνωρίζουν τίποτα από χημεία, όπως συμβαίνει σήμερα.

Οσο για τα Αρχαία Ελληνικά που δεν διδάχθηκαν ποτέ σωστά στα σχολεία (προσωπικά ανάβω λαμπάδα στον αείμνηστο Ανδρέα Μπελεζίνη που μας έμαθε τη λογική του συντακτικού στα φροντιστήριά του), όλο και περισσότεροι τεχνοκράτες παραδέχονται ότι η γνώση τους βοηθάει στην οργάνωση της σκέψης και της λογικής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Αγγλοι επιλέγουν ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών από εκείνους που έχουν κάνει κλασικές σπουδές και γνωρίζουν Αρχαία Ελληνικά. Κι αυτό, γιατί θεωρούν πως η ελληνική γλώσσα με τον πλούτο της ενισχύει την κριτική σκέψη, παράγει νέες ιδέες και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Οταν μάλιστα η «Apple» αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την ελληνική γλώσσα ως εργαλείο για το νέο λογισμικό της λόγω του πλούτου της, εμείς πώς μπορούμε να στερήσουμε τις νέες γενιές από αυτό το «εργαλείο»;

Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να καταργήσεις κάτι, να σπρώξεις τα Αρχαία Ελληνικά στα προαιρετικά μαθήματα. Εγώ όμως ξέρω πως όταν βρίσκεις ένα κεραμίδι με γραμμική Β γραφή που δεν ξέρεις να διαβάσεις, δεν το πετάς. Κάνεις τα πάντα για να μάθεις τι λέει.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
ΚΟΝΤΡΑρίσματα