Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ποιες είναι οι εκδοχές μετά την εξάρθρωση της ΧΑ

Προς το παρόν παραμένουν βουλευτές οι συλληφθέντες

Τελευταία ενημέρωση:

Μόνο αν υπάρξει απόφαση της δικαιοσύνης για στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων θα χάσουν τη βουλευτική τους ιδιότητα οι συλληφθέντες της Χρυσής Αυγής, όπως ορίζει η νομοθεσία.

Επίσης, ο κανονισμός της Βουλής ορίζει ότι κάθε βουλευτής μπορεί οποτεδήποτε να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα με γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής. Τη θέση των παραιτηθέντων βουλευτών καταλαμβάνουν οι αναπληρωματικοί τους, εκτός και αν δηλώσουν γραπτώς ότι δεν επιθυμούν τη βουλευτική ιδιότητα.

Σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις συνταγματολόγων, αν παραιτηθεί ο βουλευτής Επικρατείας της Χρυσής Αυγής και όλοι οι συνυποψήφιοί του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τότε επιλέγεται για βουλευτής Επικρατείας ο πρώτος επιλαχών στην περιφέρεια με τις περισσότερες ψήφους για το κόμμα.

Στην περίπτωση που ούτε αυτό ευδοκιμήσει, τότε θα διεξαχθούν εκλογές στις περιφέρειες στις οποίες θα ανήκουν οι παραιτηθέντες βουλευτές.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η Βουλή μπορεί να διαλυθεί μόνο αν η ίδια καταθέσει πρόταση μομφής ή δυσπιστίας και αυτή υπερψηφιστεί. Επίσης, αν η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αυτή δεν υπερψηφιστεί.

Στο μεταξύ, συνταγματολόγοι υπενθυμίζουν το ενδεχόμενο συνέχισης της δράσης της Χρυσής Αυγής με άλλη ονομασία.

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Χρυσή Αυγή
Για το ίδιο θέμα
Τα σενάρια της κάλπης με φόντο τις συλλήψεις