Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΞΕΝΩΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

«Για να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα»

Δεκάδες νέοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στο σημείο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στην Αμφιάλη, όπου παρέμειναν αρκετές ώρες.

«Δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα είναι να καταστρέψουμε τους ναζιστές και τις ιδέες τους», είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος αντιφασιστικής οργάνωσης. «Θάνατος στο φασισμό», το σύνθημα των διαδηλωτών «Δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα είναι να καταστρέψουμε τους ναζιστές και τις ιδέες τους», είπε ο Βρετανός εκπρόσωπος αντιφασιστικής οργάνωσης. «Θάνατος στο φασισμό», το σύνθημα των διαδηλωτών Φορώντας μαύρες μπλούζες που έγραφαν «θάνατος στο φασισμό», ζήτησαν να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι και σε κάθε γειτονιά. Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή).

«Η εκδίκηση ξεκίνησε» είναι το σύνθημα που έγραψαν στο πλάι του τοίχου, όπου ξεψύχησε ο Παύλος Φύσσας. Στη συγκέντρωση μετείχαν άνθρωποι απ' όλη την Ελλάδα μαζί με εκπροσώπους αντιφασιστικών οργανώσεων άλλων χωρών (Μ. Βρετανία, Αυστραλία, Δανία, Ισπανία, Πολωνία) που ήρθαν στο Κερατσίνι τιμώντας τη μνήμη του Παύλου Φύσσα.

Μια παρέα γυναικών ήρθε από τη Θεσσαλονίκη. Είναι η Σεβαστή, η Μαρία, η Γεωργία και η Αντιγόνη. Λένε ότι «Το φονικό δεν ξάφνιασε. Το περιμέναμε. Προηγήθηκαν καταγγελίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Αλλά αυτό το γεγονός ανέδειξε το πραγματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής, σε μεγάλο αριθμό πολιτών. Προτρέπουμε τους πολίτες να μετατρέψουν την οργή τους σε δράση. Να τους τσακίσουν. Για να μπορούμε να ζούμε ελεύθερα. Να μην φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους». Ο Ασίφ είναι Πακιστανός, δουλεύει στις οικοδομές και ζει 10 χρόνια στη Νίκαια: «Οι χρυσαυγίτες μού επιτέθηκαν τρεις φορές. Τον Αύγουστο του 2012, επιστρέφοντας από τη δουλειά, τη στιγμή που κατέβαινα από το λεωφορείο 703. Επεσαν επάνω μου περίπου 30 άτομα και με χτυπούσαν, φωνάζοντας "αίμα - τιμή - Χρυσή Αυγή".

»Μετά τα πρώτα χτυπήματα, έμεινα αναίσθητος. Τη δεύτερη φορά, τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, βρισκόμουν στο λεωφορείο 820. Μπήκαν τρία άτομα και μου ζήτησαν να κατέβω. Ανοιξαν τα μπουφάν και μου έδειξαν τις μπλούζες της Χρυσής Αυγής. Κι άρχισαν να με χτυπούν μέσα στο λεωφορείο.

»Ο οδηγός σταμάτησε στη στάση Περιβολάκι, μπροστά σε αστυνομικούς. Επιασαν το ένα χρυσαυγίτη και μας μετέφεραν μαζί, με το περιπολικό. Φόρεσαν και σ' εμένα χειροπέδες. Πήγαμε στο Α.Τ. Νίκαιας. Στη διαδρομή, ο χρυσαυγίτης τηλεφώνησε σε κάποιον στο Τμήμα. Του έλεγε ότι "έρχομαι μ' έναν Πακιστανό", ρωτώντας αν βρίσκεται εκεί. Οι αστυνομικοί δεν δέχθηκαν τη μήνυση. Επειδή αιμορραγούσα, είπαν ότι με αφήνουν ελεύθερο. Η τρίτη φορά ήταν φέτος, στη διάρκεια του Ραμαζανιού. Τρία άτομα μπήκαν ανάποδα στην οδό Μπελογιάννη, όπου μένω, πάνω σε δύο μηχανές. Με έβρισαν και με χτύπησαν. Φοβάμαι να κυκλοφορήσω, γιατί ξέρω ότι η Αστυνομία δεν θα με προστατέψει».

«Χρόνια φωνάζαμε ν' αφυπνιστούν οι κάτοικοι της γειτονιάς για να μην χυθεί αίμα», λέει ο Ν. Φούρλας από την ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας. «Δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα είναι να καταστρέψουμε τους ναζιστές και τις ιδέες τους», λέει ο Βρετανός εκπρόσωπος αντιφασιστικής οργάνωσης. Ο δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης ζήτησε «να παλέψουμε ενωμένοι εναντίον του φασισμού», προσθέτοντας ότι «μακάρι η δολοφονία να γίνει η αρχή για να ξηλωθεί η φασιστική συμμορία από την πόλη μας».

«Ο Παύλος δεν ήταν αισιόδοξος για το κίνημα. Αν μας βλέπει ίσως αλλάξει γνώμη...»

Οσοι περνούν από το σημείο δολοφονίας σταματούν. Μένουν ακίνητοι, με το βλέμμα παγωμένο. Δύσκολα βγαίνουν οι λέξεις από τα κάτωχρα πρόσωπα των γειτόνων και των φίλων του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι. Σαν να σταμάτησε να κυλάει ο χρόνος, τη στιγμή που κύλησε το αίμα του.

Μιχάλης Πέππας: «Να μη σταθούν πουθενά» Μιχάλης Πέππας: «Να μη σταθούν πουθενά» Η ταμπέλα στη στάση του λεωφορείου γράφει «ΤΕΡΜΑ». Είναι τοποθετημένη μπροστά στα σκαλοπάτια του φροντιστηρίου. Εκεί ακριβώς που σταμάτησε η ζωή του Παύλου. Τα συνθήματα στην είσοδο του φροντιστηρίου εκφράζουν μόνο οργή.

Οι καταστηματάρχες καθαρίζουν καθημερινά τεράστιους όγκους λουλουδιών. Δεκάδες περαστικοί εξακολουθούν να σταματούν μέρα και νύχτα, για ν' αφήσουν κεριά και τριαντάφυλλα.

«Ημασταν τρία χρόνια φίλοι» λέει ο 19χρονος Λούκας Χμιελέβσκι, και προσθέτει: «Είχε ανοιχτό μυαλό, μισούσε τις διακρίσεις». Ο 34χρονος Παύλος συζητούσε μαζί του, σαν να ήταν συνομήλικοι. Μαζί διοργάνωναν συναυλίες· ο Παύλος έπαιζε, κάνοντας αυτοσχεδιασμούς. «Αλλά τον είχαν πολύ καιρό στην "μπούκα". Για τους στίχους που έγραφε στο Διαδίκτυο. Ηταν γνωστός και για τη συνδικαλιστική του δράση, στην περιοχή. Τον έφαγαν στοχευμένα».

Ο Λούκας θυμάται ότι ο Παύλος είχε μείνει άνεργος κι από το 2004 δούλευε σε καφετέρια φίλου του. Εκεί γνωρίστηκαν. Επισημαίνει ότι ο Παύλος έγραφε στίχους κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Εγραψε για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο που δολοφονήθηκε το 2008, για τη δολοφονία του Τζουλιάνι στη Γένοβα: «Ετσι τον στοχοποίησαν οι χρυσαυγίτες».

Λούκας Χμιελέβσκι: «Τον έφαγαν στοχευμένα» Λούκας Χμιελέβσκι: «Τον έφαγαν στοχευμένα» Θυμίζει επίσης ότι το καλλιεχνικό του ψευδώνυμο ήταν «KILLAH Ρ». Ο ίδιος το ερμήνευε λέγοντας ότι σκοτώνει το παρελθόν, χτίζοντας το παρόν. «Ρ» ονομάζεται και το φροντιστήριο, στα σκαλοπάτια του οποίου ξεψύχησε. Παιχνίδια της μοίρας.

Ο Λούκας στέκεται στο σημείο δολοφονίας, κρατώντας το χαρτονάκι που γράφει «Θάνατος στο φασισμό». Τον ρωτήσαμε τι σήμανε ο θάνατος του Παύλου στους νεαρούς φίλους του: «Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το πατήρι», απαντάει, πιστεύοντας ότι «η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε επιτέλους ν' αντιδράσει στο νεοναζιστικό φαινόμενο, λόγω των πιέσεων που ασκήθηκαν από τις αντιδράσεις μας». Και προσθέτει: «Ο Παύλος ήταν πολύ ανήσυχος την τελευταία περίοδο, λόγω της ανόδου της Χρυσής Αυγής. Δεν ήταν αισιόδοξος για τη συγκρότηση του αντιφασιστικού κινήματος. Παρατηρούσε ότι δεν αντιδρά ο κόσμος. Αν μας βλέπει, ίσως αλλάξει γνώμη».

Μπροστά στα μαρμάρινα σκαλοπάτια, όπου ξεψύχησε ο Παύλος, στέκεται και ένας άλλος φίλος του, ο 19χρονος Μιχάλης Πέππας: «Μας βοηθούσε στα Φεστιβάλ, που διοργανώναμε στον Πειραιά. Λένε ότι ήταν αντιφασίστας από παιδάκι. Οσοι ακούνε χιπ-χοπ τον σέβονται. Ασκούσε μεγάλη επιρροή με τα τραγούδια του».

Θυμάται το ξημέρωμα μετά το φονικό, ειδοποιούσε ο ένας τον άλλο καλώντας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας: «Οταν το άκουσα, πάγωσα. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι δολοφόνησαν οι φασίστες έναν από εμάς, μέσα στη γειτονιά μας. Την επόμενη στιγμή αισθάνθηκα οργή. Πρέπει να τους τσακίσουμε. Να μη σταθούν πουθενά».

Συζητώντας μαζί του για τις συλλήψεις εκφράζει ένα αίσθημα ανακούφισης: «Ηταν μια μορφή δικαίωσης. Για όλο τον κόσμο, που ξαφνικά βγήκε από τα σπίτια του και συγκεντρώθηκε στη γειτονιά, πανηγυρίζοντας ότι μπήκε η Χρυσή Αυγή στη φυλακή. Αλλά δεν εφησυχάζουμε. Πρέπει να τους διώξουμε από τη γειτονιά. Τώρα παλεύουμε για να τους τσακίσουμε».

Η κουβέντα, στις ανδρικές παρέες που βρίσκονται στο απέναντι καφενείο, περιστρέφεται στο έγκλημα, που ήταν πρωτόγνωρο για την καθημερινότητά τους. «Το έγκλημα ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. Οταν άλλαζε η ποιότητα ορισμένων ανθρώπων», επισημαίνει ο 66χρονος Κωνσταντίνος Σάββας και προσθέτει: «Η Χρυσή Αυγή δεν αποτελεί κάτι καινούργιο. Προηγήθηκαν οι δολοφονίες Λαμπράκη, Πέτρουλα και Τεμπονέρα. Τα καδρόνια και οι τραμπουκισμοί αποτελούσαν πάντοτε το μέσο του πολιτικού συστήματος για την επίλυση των προβλημάτων. Σήμερα, οδηγούμαστε πάλι σε ταξικό εμφύλιο στις γειτονιές. Ξεσηκωνόμαστε από την πείνα. Ο κατασταλτικός μηχανισμός είναι αδύναμος ν' αντιμετωπίσει την ορμή των πεινασμένων. Ούτε η κοινωνία μπορεί να προστατέψει τα μέλη της. Πρέπει να υπάρξει ενότητα και ψυχραιμία στη βάση» τονίζει, λέγοντας ότι έπειτα από 30 χρόνια που εργάστηκε ως φαρμακοποιός, αναγκάζεται να μεταναστεύσει στη Βουλγαρία, για να στηρίξει την οικογένειά του.

«Φοβόμαστε. Γιατί οι χρυσαυγίτες βρίσκονται πολύ καιρό ανάμεσά μας. Τους γνωρίζουμε, είναι γείτονες. Η παρουσία τους αρκεί για να σπείρει το φόβο και τον τρόμο» λέει μια γυναίκα μέσης ηλικίας, η κ. Ειρήνη. Αναφέρεται σε οργανωμένα μέλη, τονίζοντας ότι «αρκετοί ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής εμφανίζονται μετανιωμένοι. Λένε ότι δεν ήξεραν πως πρόκειται για εγκληματίες».

Η Μαρία είναι ιδιοκτήτρια του διπλανού καταστήματος. Ηταν φίλη του Παύλου και των γονιών του: «Ενα πολύ καλό παιδί, από μια σωστή οικογένεια. Φτωχοί αλλά αξιοπρεπείς άνθρωποι, που διακρίνονται για το χαρακτήρα τους» τονίζει, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει συνέλθει από το σοκ.

Παίρνει μιά βαθιά ανάσα και συνεχίζει: «Η πονεμένη μάνα φτιάχνει γλυκά και τα μοιράζει στον κόσμο, που καθημερινά συγκεντρώνεται εδώ. Προσπαθεί να τους ευχαριστήσει για τη συμμετοχή τους στο πένθος. Ανθρωποι όλων των ηλικιών, ακόμα και υπερήλικοι, έρχονται από κάθε σημείο της Αττικής. Στέκονται έστω για λίγο, αφήνοντας ένα λουλούδι. Αρκετοί κάνουν το σταυρό τους». Βρίσκεται στο κατάστημα πάνω από τριάντα χρόνια «και κόντεψα να χάσω το μυαλό μου. Γιατί ποτέ δεν είχε συμβεί το παραμικρό. Μακάρι να βγει κάτι καλό απ' το κακό. Αν και δεν το πιστεύω. Εχω πάψει να ελπίζω».

Πορείες αντιφασιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Το όνομα του Παύλου Φύσσα ακούστηκε πολλές φορές στην πορεία αντιφασιστών και αντιεξουσιαστών το περασμένο Σάββατο. Πάνω από 4.000 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο, με κεντρικό σύνθημα «Παύλος Φύσσας, αντιφασίστας, δολοφονημένος από τα μαχαίρια των νεοναζί παρακρατικών. Κράτος και κεφάλαιο γεννούν το φασισμό».

Η πορεία ξεκίνησε από το Θησείο και περνώντας από την πλατεία Συντάγματος κατέληξε στα Προπύλαια, ακολουθώντας τη διαδρομή Ερμού - Αθηνάς - Σταδίου. Πριν από τη διαδήλωση, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με μικροφωνική στο Θησείο, εκεί όπου ο μικροπωλητής Babacar Ndiaye την 1η Φεβρουαρίου 2013 σκοτώθηκε πέφτοντας στις ράγες του τρένου, έπειτα από καταδίωξη από τη Δημοτική Αστυνομία. Οι ομιλητές υπενθύμισαν και τα δεκάδες θύματα, από επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, όπως του Σαχτζάτ Λουκμάν που δολοφονήθηκε στα Πετράλωνα, ενώ πήγαινε στη δουλειά του στις 17 Ιανουαρίου 2013.

Στη Θεσσαλονίκη, πορεία πραγματοποίησαν στο κέντρο της πόλης εκατοντάδες μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου. Επειτα από διαδρομή στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η πορεία κατέληξε στην Καμάρα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, οι συμμετέχοντες σε αυτήν εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις καταλήψεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε χώρους της Θεσσαλονίκης.

Οδός Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι

Σε οδό «Παύλου Φύσσα» μετονομάζεται η Παναγή Τσαλδάρη, ο δρόμος όπου ο Γ. Ρουπακιάς δολοφόνησε τον 34χρονο μουσικό. Η απόφαση ελήφθη από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου και ήταν ομόφωνη.

Καίριας σημασίας θεωρείται η πίεση που ασκήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, όλο το περασμένο διάστημα, από πολίτες και συλλογικότητες που ζητούσαν μέσω facebook και twitter τη μετονομασία προκειμένου να μην ξεχαστεί η άγρια δολοφονία.

Λίγες μέρες μετά το τραγικό συμβάν δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα «Να μετονομαστεί η οδός Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι σε Παύλου Φύσσα», στην οποία οι χρήστες έχουν αναρτήσει φωτογραφίες του αδικοχαμένου ράπερ, συνθήματα, καθώς και τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση. «Ναι, ρε Παυλάρα. Ακουστήκαμε!» γράφτηκε στον «τοίχο» με τη γνωστοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου.

Κάλεσμα απευθύνθηκε και μέσω twitter προκειμένου να θυμούνται όλοι μέχρι πού φθάνει ο φασισμός: «Για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και για τους εγκληματίες νεοναζί έχουν ειπωθεί πολλά. Αυτό δεν είναι άλλο ένα τέτοιο post. Αυτό είναι ένα post για να γίνει μια προσπάθεια να μην ξεχάσουμε. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ονομάσουμε το δρόμο στον οποίο δολοφονήθηκε ο Παύλος από τους νεοναζί φασίστες της Χρυσής Αυγής σε οδό "Παύλου Φύσσα". Στο twitter έχει ξεκινήσει το σχετικό hashtag #odos_paulou_fyssa με αρκετή ανταπόκριση, αλλά ήρθε η ώρα να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Στέλνουμε όλοι ένα e-mail στο γραφείο του δημάρχου Κερατσινίου, ζητώντας τη μετονομασία της οδού Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι σε οδό Παύλου Φύσσα, εξηγώντας ο καθένας με τον τρόπο του τι σημαίνει αυτό. Ειδικά αν είστε κάτοικος της περιοχής Κερατσινίου - Δραπετσώνας και λόγω ψήφου έχετε λίγο πιο δυνατή φωνή από τους υπόλοιπους».

Την απομάκρυνση των γραφείων της Χρυσής Αυγής από τη Νίκαια αποφάσισε με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης καθώς αποτέλεσαν τα ορμητήρια της επιχειρησιακής δράσης των ναζί και της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Εκδηλώσεις
Αντιφασιστική Δράση