Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ «ΟΜΠΡΕΛΑ»

Εκκληση από 58 για νέο Κέντρο

Πρόσκληση-έκκληση στο ΠΑΣΟΚ, τη ΔΗΜΑΡ, τις δυνάμεις και τις προσωπικότητες της ευρύτερης δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης και της οικολογίας, για τη δημιουργία κοινού πολιτικού φορέα που θα εκτείνεται από τη Δεξιά ώς τη νεοκομμουνιστική Αριστερά, θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων και θα συσταθεί με ιδρυτική συνέλευση, απευθύνουν 58 προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης Το κείμενο επιμελήθηκε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης Είναι το γνωστό και ως «κείμενο των 50» που επιμελήθηκε ο καθηγητής Γιάννης Βούλγαρης ως οργανωτική και πολιτική βάση της συγκρότησης της ενιαίας Κεντροαριστεράς. Από την ανταπόκριση που θα έχει από τη ΔΗΜΑΡ, άλλα κόμματα και προσωπικότητες που κινούνται εκτός ΠΑΣΟΚ θα κριθούν οι εξελίξεις στο χώρο.

Με τα υπάρχοντα κόμματα

Προτείνεται η σύσταση πολιτικού φορέα μέσα στους προσεχείς μήνες από μία ιδρυτική συνέλευση, ώστε μέσα από συμφωνημένες διαδικασίες να γίνει το κέντρο κοινών επεξεργασιών για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Κρίθηκε ότι η μη απαίτηση διάλυσης των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων θα διευκολύνει τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ «στο να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον» και υπολογίζεται ότι η κοινή αναφορά των δύο κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα «διευκολύνει τη διαδικασία».

Παράλληλα, αναγνωρίζεται η πολιτική και αυτοδιοικητική «πρωτοβουλία των 5» (Γ. Καμίνης, Γ. Μπουτάρης, Φ. Φίλιος, Γ. Δημαράς και Π. Σκοτινιώτης) καθώς και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων του ίδιου χώρου.

Στο κείμενο προβλέπεται ότι «η εποχή των Μνημονίων φτάνει στο τέλος της» και ότι «η πολιτική δραστηριότητα δεν θα περιορίζεται στην αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο».

Ως πρώτο μέλημα της προσπάθειας αναδεικνύεται «να βγει η Ελλάδα από τη θέση του κράτους-παρία, να επανακτήσει τη διεθνή της αξιοπρέπεια αλλά και το ρόλο της στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης που θα επιταχυνθούν», προκρίνοντας έναν ευρωπαϊσμό που θα υπερβαίνει το πολιτικό σχέδιο των ελίτ και «δεν θα είναι μόνο προοδευτικός, αλλά και λαϊκός».

Γίνεται η εκτίμηση ότι «η συγκρότηση της νέας προοδευτικής, δημοκρατικής παράταξης θα συμβάλει στη σταθερότητα και την πολιτική ανανέωση» και χαρακτηρίζει το δικομματισμό Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ «μικρό, πολιτικά στείρο, προγραμματικά οπισθοδρομικό και ιδεολογικά συντηρητικό». Τονίζεται παράλληλα ότι «η τερατογένεση της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής εξελίχθηκε σε σαράκι της Δημοκρατίας» και βάζει στόχο όχι μόνο μία οργανωτική αλλά μία βαθιά πολιτική διαδικασία η οποία «θα αναδείξει νέους ανθρώπους που θα ανανεώσουν την πολιτική ηγεσία και την παράταξη της χώρας».

Κράτος δικαίου

Κάνει λόγο για αναβάθμιση του κράτους δικαίου, αναδιοργάνωση εκ βάθρων της δημόσιας διοίκησης και υποστηρίζει ότι όλα αυτά «δεν μπορεί να τα διαχειριστεί το πολιτικό σύστημα με βάση παλαιές εξαρτήσεις και νέες υποσχέσεις, αλλά μία κοινωνική συμφωνία των πολιτών που θα στηρίζει τους πραγματικά αδύναμους και όχι μόνο εκείνους που έχουν πιο δυνατή φωνή».

Επιχειρεί να απευθυνθεί στο δημόσιο υπάλληλο «που θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της εργασίας του», στη μεσαία τάξη «που θέλει να ανασυνταχθεί σεβόμενη τις υποχρεώσεις της στην κοινωνία» και προκρίνει τη συμμαχία λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, αλλά και την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ποιοι υπογράφουν

Το κείμενο υπογράφουν οι Π. Αγανίδης, Χριστίνα Αγριαντώνη, Ν. Αλιβιζάτος, Γ. Αντωνίου, Δ. Ασημακόπουλος, Π. Αυγερινός, Β. Βαμβακάς, Μ. Βασιλάκη, Γ. Βερνίκος, Ηλ. Βλαχάκης, Γ. Βούλγαρης, Γ. Γεωργάτος, Σ. Γκορίτσας, Μελίττα Γκουρτσογιάννη, Αχ. Γραβάνης, Γ. Γραμματικάκης, Κ. Δέλκος, Χρ. Δερβένης, Αρ. Δοξιάδης, Αθ. Δρέττα, Ηλ. Ευθυμιόπουλος, Κ. Θεοδωρόπουλος, Γ. Καλογήρου, Αλ. Καλοκαιρινός, Γ. Καούνης, Χαριτίνη Καρακωστάκη, Λ. Καστανάς, Αγγέλα Καστρινάκη, Σ. Κουρουζίδης, Στ. Λιβαδάς, Π. Μάρκαρης, Μ. Ματσαγγάνης, Γ. Μεϊμάρογλου, Λίλιαν Μήτρου, Ν. Μουζέλης, Γ. Μπέζος, Στ. Μπένος, Ν. Μπίστης, Γ. Παγουλάτος, Π. Παναγιωτόπουλος, Αν. Πανταζόπουλος, Ελίζα Παπαδάκη, Αννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, Φ. Παππάς, Νιόβη Παυλίδου, Αλ. Πολίτης, Ν. Πορτοκάλογλου, Ν. Ράπτης, Κ. Ρισβάνης, Χρ. Ροζάκης, Μπ. Σαββάκης, Δημ. Σκάλκος, Τ. Σαμαντάς, Σώτη Τριανταφύλλου, Δώρα Τσικαρδάνη, Κ. Χατζημπίρος, Θ. Χειμωνάς και Ν. Χριστοδουλάκης.

Αμφισβήτηση Βενιζέλου από 800 στελέχη του ΠΑΣΟΚ

Σε κίνηση αμφισβήτησης της πολιτικής του Ευ. Βενιζέλου προχώρησαν χθες 800 στελέχη του ΠΑΣΟΚ από όλη την Ελλάδα, μέσω κειμένου που διακινήθηκε από την «κίνηση των 75». «Δεν ήταν μονόδρομος η πλήρης ένταξη του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και η πλήρης συμπόρευση με τη Ν.Δ. Υπήρχαν εναλλακτικές που αποκλείστηκαν.

 Η χώρα θα μπορούσε να συνεχίσει με Οικουμενική Κυβέρνηση ή με το ΠΑΣΟΚ να παρέχει απλώς κοινοβουλευτική ψήφο εμπιστοσύνης, υπό συγκεκριμένους όρους και εγγυήσεις, βάζοντας διαφανείς, πράσινες γραμμές προγραμματικής συνεργασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείο όπου αμφισβητείται η απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για είσοδο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, ενώ κομματικές πηγές συνδέουν τη δημοσιοποίησή του, με το ότι σήμερα μερίδα του Τύπου παρουσιάζει το γνωστό και ως «κείμενο των 50» για τη συγκρότηση της ενιαίας Κεντροαριστεράς.

Τα οκτακόσια στελέχη τού ΠΑΣΟΚ ζητούν μέσω του κειμένου της «κίνησης των 75», συντονιστής της οποίας είναι ο Μιχάλης Καρχιμάκης, την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου για κοινωνική συνοχή «που θα περιλαμβάνει αναδιανομή πλούτου και φόρων», σχέδιο για την «αξιοπρεπή σίτιση και στέγαση των νεόπτωχων Ελλήνων», αλλά και «επέκταση του επιδόματος ανεργίας και στους μακροχρόνια ανέργους».

Προτείνουν «την άμεση ενεργοποίηση του προγράμματος για 400.000 θέσεις εργασίας, καθώς και προγράμματα ενίσχυσης, με 3 δισ. μέσω ΕΣΠΑ, των νέων που είναι άνεργοι για να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις με μικρές και μεσαίες επιδοτήσεις».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέος Πολιτικός Φορέας
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Πολιτικά κόμματα