Έντυπη Έκδοση

Ο «Α. ROCOS», ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙ Η ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΑΡΙΣΤΕΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

Ο Μαντέλης στο σκαμνί

Η πρώτη δίκη για το πολύκροτο σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens, με κατηγορουμένους τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη, και ακόμα τέσσερα άτομα, ξεκινάει σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο Τάσος Μαντέλης το 2008 είχε αρνηθεί ότι είχε σχέση με τον επίμαχο λογαριασμό Ο Τάσος Μαντέλης το 2008 είχε αρνηθεί ότι είχε σχέση με τον επίμαχο λογαριασμό Οι πέντε κατηγορούμενοι που είναι αντιμέτωποι με το βαρύτατο αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, κάθονται στο εδώλιο, λίγες μόλις βδομάδες από την έκδοση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη.

Εκτός από τον πρώην υπουργό Μεταφορών, ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται το στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα Ηλ. Γεωργίου, ο συνεργάτης του υπουργού, Αριστ. Μαντάς, η Αντωνία Μάρκου, που εμφανίζεται ως παρένθετο πρόσωπο σε λογαριασμό, και ο Γ. Τσουγκράνης, κουμπάρος του Τ. Μαντέλη.

Η δίκη αναμένεται να μην κατορθώσει να μπει στην ουσία της υπόθεσης, αφού σήμερα έχει αποφασιστεί στάση εργασίας από δικαστικές ενώσεις ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκληματική επίθεση εις βάρος της γραμματέως της 28ης τακτικής ανακρίτριας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Ρεπορτάζ

Η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε με την αποκάλυψη της Αριστέας Μπουγάτσου στην «Ελευθεροτυπία» (18 Ιουνίου 2008), η οποία δημοσίευσε τον περιβόητο λογαριασμό με την κωδική ονομασία «Α. Rocos».

Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα, που τότε δεν είχε συμπεριληφθεί στην ελληνική δικογραφία, εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450 χιλιάδες γερμανικά μάρκα (200.000 το 1998 και 250.000 το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Μάλιστα, όταν η δημοσιογράφος επικοινώνησε στις 2 Ιουνίου 2008 με τον Τ. Μαντέλη, που βρισκόταν στο Μπακού, γνωστοποιώντας του τα εις βάρος του στοιχεία, εκείνος είχε κατηγορηματικά αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή, αναφέροντας: «Δεν αναγνωρίζω αυτόν το λογαριασμό. Δεν είχα ποτέ συναλλαγή και με κανέναν».

Η διάψευση του πρώην υπουργού ήλθε με καθυστέρηση περίπου δύο ετών, όταν ο κουμπάρος και νυν συγκατηγορούμενός του, Γ. Τσουγκράνης, κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens ότι το επίμαχο ποσό ήταν αποτέλεσμα «προεκλογικής χορηγίας» του γερμανικού κολοσσού.

Ο ίδιος ο Τ. Μαντέλης, κατά την απολογία του, είχε κι αυτός «βαφτίσει» τα 450.000 γερμ. μάρκα χορηγίες που του είχε προσφέρει η γερμανική εταιρεία για την προεκλογική του εκστρατεία, λόγω εκτίμησης στο πρόσωπό του.

Ο πρώην υπουργός είχε αφεθεί ελεύθερος μετά τις εξηγήσεις που έδωσε στους εφέτες ειδικούς ανακριτές, καθώς υπήρξε διαφωνία για τον αν θα έπρεπε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος ή όχι. Λίγο καιρό αργότερα, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αποφασίστηκε να παραμείνει ελεύθερος με καταβολή χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Ηδη ο κατηγορούμενος Τ. Μαντέλης έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» τα έτη 2006 και 2007. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασ. Πλιώτας, πριν από μερικές ημέρες, εισηγήθηκε την απόρριψη της αίτησης του πρώην υπουργού, με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Γιάννης έγραψε: (πριν 6 έτη)
Κύριε Μαντέλη, μήπως μπορείτε να βάλετε πλάτη για μία χορηγία από τη SIEMENS που την έχω ανάγκη;Μέσα μαζί με τον Άκη.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Διαφθορά
Υπόθεση Siemens
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Για το ίδιο θέμα
Διακόπηκε η δίκη Μαντέλη