Έντυπη Έκδοση

Κόκκινες γραμμές ή κατάρρευση βλέπει το ΠΑΣΟΚ

Μήνυμα προς τις Βρυξέλλες αλλά και το... Μαξίμου ότι δεν έχει κανένα περιθώριο να υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» που συμφώνησαν Ευ. Βενιζέλος και Α. Σαμαράς την τελευταία φορά που συναντήθηκαν, στέλνει το ΠΑΣΟΚ, με τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - τρόικας σε εξέλιξη.

Στο επιτελείο του κ. Βενιζέλου υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για υποχωρήσεις.

Δεν αναφέρονται μόνο στην ελληνική κοινωνία αλλά στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ και την Κοινοβουλευτική του Ομάδα. Εχει εκτιμηθεί ότι οποιαδήποτε υποχώρηση από την τήρηση των τεσσάρων «κόκκινων γραμμών» θα λειτουργήσει ως καταλύτης ραγδαίων εξελίξεων, έντονων αντιδράσεων και παραιτήσεων βουλευτών που θα φέρουν το ΠΑΣΟΚ αντιμέτωπο με τη διάλυσή του.

Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, το «όχι» σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις ομαδικές απολύσεις, στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και η υιοθέτηση της πρότασης των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από την τρόικα αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, αποτελούν αδιαπραγμάτευτες θέσεις, διότι:

Πρώτον, μόνο εφόσον ακολουθηθούν ώς το τέλος θα σταλεί μήνυμα σταθερότητας και προοπτικής εξόδου από την κρίση στους πολίτες που έχουν ταυτίσει τις θυσίες με το Μνημόνιο.

Δεύτερον, μόνο εφόσον ακολουθηθούν ώς το τέλος, η κυβερνητική πλειοψηφία θα ισχυροποιηθεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. σε περίπτωση που ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα και ενοχλείται εμφανώς με το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μείνει σταθερή στη θέση "όχι πρόσθετα δημοσιονομιμά μέτρα"», αναφέρουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ τονίζουν ότι «το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αλλά ούτε και λόγος για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση αυτή». Το μήνυμα αυτό φέρεται να μετέφερε ο κ. Βενιζέλος και στη σύντομη συνομιλία που είχε με τον αρμόδιο επίτροπο και αντιπρόεδρο της Κομισιόν Ολι Ρεν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται ακόμα να είπε ότι η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ, Κομισιόν και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι «άδικη και βλαπτική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά συνολικά για την Ευρωζώνη».

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ:

** Κατατάσσει ως κορυφαίο το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας διαμηνύοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία υποχώρηση στην προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού αλλά και μεσαίου νοικοκυριού και κάνει λόγο για σκλήρυνση της στάσης του κ. Χατζηδάκη στις επαφές με την τρόικα.

** Ζητά την πλήρη υιοθέτηση από το υπουργείο Οικονομικών της πρότασης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

** Προαναγγέλλει ότι θα πιέσει, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα αλλά και εν όψει του νέου ΕΣΠΑ για τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας, τα διορθωτικά μέτρα για τους αναπήρους και την ασφαλιστική κάλυψη υγείας για τους ανέργους και άλλες ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που παραμένουν ακάλυπτες.

** Υποστηρίζει την υλοποίηση του σχεδίου που έχουν επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την εθνική αμυντική βιομηχανία.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Θανασης Καλαμαρια έγραψε: (πριν 7 έτη)
Βενιζελε βρες τους Πασοκους σου μαζι και ο ΓΑΠ και πες τους να επιστρεψουν αυτα που εκλεψαν αυτα που καταρημαξαν εδω και 30 χρονια.
Μονον εσυ μπορεις να το κανεις, αλλοιως ειμαστε τελειωμενοι ολοι.
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
ΠΑΣΟΚ
Τρόικα