Έντυπη Έκδοση

Δημοσιογραφία και αδιαφάνεια

Με μια απόφαση που σφραγίζει τα δημοκρατικά χρονικά, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο χτες αθώωσε ομόφωνα τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη από την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων, δημοσιοποιώντας τη λίστα Λαγκάρντ.

Enet,gr Enet,gr Η απόφαση έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία γιατί ορίζει το αυτονόητο: Οτι δηλαδή η δημοσιογραφία έχει δικαίωμα, έχει υποχρέωση, είναι δουλειά της να δημοσιοποιεί κάθε στοιχείο που έρχεται σε γνώση της και δεν συκοφαντεί ή δεν απειλεί ευθέως έναν συγκεκριμένο άνθρωπο.

Αν σ' αυτόν τον παγκόσμιο κανόνα βάλουμε οποιονδήποτε περιορισμό ή απαγόρευση δεν έχουμε πια να κάνουμε με δημοσιογραφία και ελευθεροτυπία, αλλά με κατευθυνόμενη καταγραφή και με λογοκρισία.

Τα τελευταία χρόνια μπροστά στη δουλειά τής δημοσιογραφίας έχει φυτρώσει η δήθεν προστασία των προσωπικών δεδομένων. Μια προστασία, που ξεκίνησε με στόχο να φυλάξει τους αδύνατους από τις αυθαιρεσίες των ισχυρών και έχει καταλήξει παγκοσμίως να είναι το καταφύγιο των ισχυρών για να κρύβουν τις πράξεις τους από τον έλεγχο των δημοσίων και των αδυνάτων.

Η αθώωση του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, χτες, δεν δικαίωσε απλώς τον ίδιο. Δικαίωσε τη δημοσιογραφία, από τη μία πλευρά, και τους πολίτες, από την άλλη, που έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. Αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών υπηρετεί η δημοσιογραφία.

Η δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ δεν ήταν απλώς ένα δικαίωμα του δημοσιογράφου. Ηταν υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου.

Η υποκριτική κρατική εξουσία, που σήμερα υπερασπίζεται δήθεν τα προσωπικά δεδομένα των κεφαλαιούχων και κάθε πολιτικού, κάνει πως ξεχνάει ότι μέχρι πριν 20 χρόνια, κάθε χρόνο, το υπουργείο Οικονομικών εξέδιδε σε τόμους, αλφαβητικά, τα περιουσιακά στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις όλων των πολιτών.

Επειδή η περιουσία του καθενός έχει αποκτηθεί και σ' αυτή τη χώρα, από τους ίδιους με όλους πόρους. Και καθένας οφείλει να είναι διαφανής απέναντι σ' όλους του τούς συμπολίτες.

Κάθε απόπειρα απόκρυψης αυτής της διαφάνειας δεν υπηρετεί ούτε τη δημοκρατία ούτε την ισονομία ούτε τη νομιμότητα. Κυρίως την τελευταία. Την οποία η σοβαρή δημοσιογραφία οφείλει να την υπερασπίζεται.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η dora έγραψε: (πριν 7 έτη)
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΓΕ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΕΥΓΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΜΠΕΞΕΒΑΝΗ. ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ
2 Ο/Η Σημαία η Δημοκρατία έγραψε: (πριν 7 έτη)
Συμφωνώ απόλυτα με τον αρθογράφο και ως συνάδελφος έχω να δηλώσω ότι οι ένοχοι του συστήματος κρύβονται πίσω από τα προσωπικά δεδομένα καθώς το ίδιο το σάπιο πλέον σύστημα τους προφυλάσσει. Γιά πόσο όμως ακόμα; Κάποια στιγμή πρέπει να λάμψει η αλήθεια και η πραγματική λαϊκή δημοκρατία να ανέβει στην επιφάνεια και να ανακουφίσει όλους αυτούς που δεινοπαθούν στο όνομα της σάπιας δημοκρατίας. Σας κούρασα και ζητάω ταπεινά συγνώμη!
3 Ο/Η GEORGIOS έγραψε: (πριν 7 έτη)
EGO LEO NA DIEREVNISI O EISAGELEAS TIN DOULIA TOU KAPSI TIS TREMI DEN THA MILISO GIATON GIANAKI VEVEA KAI TOU HATZINIKOLAOU OHI TORA NA MAS TO PAIZEI TO ONNEDITAKI EFNIS SOTIRAS TIS IGIOUS DIMOSIOGRAFIAS ANTE MHN TA PARO.KATO TA HERIA APO TON VAXEVANI
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο