Έντυπη Έκδοση

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ-ΜΙΖΕΣ: ΔΕΚΑ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

Ραντεβού με τον ανακριτή

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τις συμβάσεις των γερμανικών υποβρυχίων και των οπλικών συστημάτων ASRAD, με τους δικαστικούς λειτουργούς να βάζουν στο «κάδρο» ακόμη δέκα πρόσωπα, καλώντας τους προς απολογία με την ιδιότητα του κατηγορουμένου.

Με πέντε απόστρατους αξιωματικούς του Ναυτικού για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων έχει «κλείσει» ραντεβού ο ανακριτής (φωτ. ΑΠΕ) Με πέντε απόστρατους αξιωματικούς του Ναυτικού για την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων έχει «κλείσει» ραντεβού ο ανακριτής (φωτ. ΑΠΕ) Η ανακριτική αυτή ενέργεια ήταν αναμενόμενη από το βράδυ της Πέμπτης, όταν ολοκληρώθηκε η απολογία του Παν. Ευσταθίου, εκπροσώπου της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS στην Ελλάδα. Η απόφαση ελήφθη τελικά χθες, έπειτα από μελέτη των στοιχείων της δικογραφίας, με τις πρώτες κλήσεις να έχουν ήδη αποσταλεί εις βάρος των απόστρατων αξιωματικών τους οποίους κατονόμασε ο 83χρονος κατηγορούμενος για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ραντεβού με τους ανακριτές «έκλεισε» για την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και εκτός απροόπτου οι νέοι αυτοί κατηγορούμενοι για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αναμένεται να λάβουν προθεσμία προκειμένου να λάβουν γνώση των εγγράφων που έχει στην κατοχή του ο ανακριτής αρμόδιος για εγκλήματα διαφθοράς, Γαβριήλ Μαλλής, που χειρίζεται την έρευνα.

Το «κάδρο» του Ευσταθίου

Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο κατηγορούμενος Ευσταθίου κατονόμασε συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία όμως ήταν κυρίως μέλη επιτροπών που ασχολήθηκαν με τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα, δίχως όμως να αναφερθεί στο ελάχιστο σε οποιαδήποτε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσφορική του απολογία και στις ερωτήσεις που του ετέθησαν φαίνεται να έχει αποκαλύψει πολύ περισσότερα.

Συγκεκριμένα, ο 83χρονος κατηγορούμενος στις γραπτές εξηγήσεις του κατονόμασε συνολικά 12 πρόσωπα, εκ των οποίων ένας απόστρατος αξιωματικός έχει αποβιώσει και άλλος είναι στέλεχος της ΕΒΟ. Κατά τον ίδιο, έλαβαν συνολικά δύο εκατομμύρια ευρώ από τη γερμανική εταιρεία STN ATLAS, ενώ έκανε γνωστή την ύπαρξη της offshore εταιρείας «IRONHELD Ltd», μέσω της οποίας είπε ότι διακινήθηκε μαύρο χρήμα.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, έδωσε τα ονόματα πέντε ατόμων, όλοι τους απόστρατοι αξιωματικοί του Ναυτικού:

** Εμμ. Σαρτζετάκης, απόστρατος πλοίαρχος Π.Ν. και αξιωματικός Υ/Β, ο οποίος από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι το 2007 ήταν συνεργάτης/σύμβουλος στην TREDECO για θέματα του Π.Ν. Σύμφωνα με τον Ευσταθίου, «έλαβε από εμένα το ποσό των 250.000 ευρώ περίπου».

** Παν. Παπαθανασίου (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000-200.000 ευρώ περίπου για πληροφορίες που παρείχε στη STN ATLAS σχετικά με ανταγωνίστριες εταιρείες.

** Κων. Τζιώτης (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000- 200.000 ευρώ περίπου για τη συνδρομή του στην επιλογή του συστήματος ως εμπειρογνώμων-μηχανικός.

** Αλέξ. Μαδωνής (Π.Ν.), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000-200.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

** Γ . Θεοδωρουλάκης (Π.Μ.- πρώην Α/ΓΕΝ, απεβίωσε το 2008), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

** Εταιρεία «IRONHELM Ltd», που διενεργούσε τις διάφορες πληρωμές προς τρίτους, συνεργάτες του ή μη, σε λογαριασμούς που αυτοί έδιναν και που κατά κανόνα ήταν τραπεζικοί λογαριασμοί εξωτερικού.

Επτά του Στρατού

Οσο για το πρόγραμμα «ASRAD» - STINGER για τον Ελληνικό Στρατό, ο κατηγορούμενος ανέφερε επτά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν συνολικά 1.050.000 ευρώ. Πρόκειται για τους:

** Ευάγγ. Παππά, απόστρατο, που έλαβε ποσό περίπου 250.000 ευρώ

** Γ. Σκάρλα (στέλεχος της ΕΒΟ), ο οποίος έλαβε ποσό 300.000 ευρώ περίπου για τη διαμεσολάβησή του και επαφές που έκανε υπέρ της STN ATLAS σε πρόσωπα με μεγάλη επιρροή, όπως ήταν ο Π. Νικολαΐδης (σ.σ. κουμπάρος του Ακη Τσοχατζόπουλου)

** Ελ. Ψευδοοικονόμου (ΓΔΕ), που έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την εταιρεία STN ATLAS.

** Ιω. Χριστογιάννη (ΓΔΣ), ο οποίος έλαβε ποσό 50.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την STN ATLAS.

** Κων. Παναγιωτάκη (πρώην Α/ΓΕΣ), που έλαβε ποσό 100.000 ευρώ περίπου, επειδή μετά την αποστρατεία του παρεκλήθη, υπό την ιδιότητα του εμπειρογνώμονος στα αντιαεροπορικά όπλα, να εκπονήσει μελέτη για τα ASRAD.

** Βασ. Δημητριάδη (Υ/Π), ο οποίος έλαβε ποσό 150.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την STN ATLAS.

** Δημ. Τσιλινίκο, που έλαβε εν αποστρατεία ποσό 100.000 ευρώ περίπου για την παροχή συμβουλών προς την STN ATLAS.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπόθεση υποβρυχίων
Δικαστικό ρεπορτάζ
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων
Διαφθορά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί