Έντυπη Έκδοση

Αρνήθηκε διεύρυνση του κατηγορητηρίου η κυβερνητική πλειοψηφία

Υστατες εκκλήσεις με κοινούς αποδέκτες, κυρίως τους βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, απηύθυναν οι εισηγητές των κομμάτων.

Η μεν Ν.Δ., διά του βασικού της εισηγητή Κ. Τζαβάρα, προσπάθησε να αποτρέψει κατά το δυνατόν τις λευκές ψήφους εκ των κόλπων της. Σύσσωμη δε η αντιπολίτευση επιχείρησε να εκμαιεύσει την ηθική συνείδηση των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, καλώντας τους νεοδημοκράτες βουλευτές να μην ψηφίσουν με κριτήριο τυχόν διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο Κ. Τζαβάρας (Ν.Δ.) απευθύνθηκε στο θυμικό των συναδέλφων του μιλώντας για «το φετιχισμό του δακτύλου που δεν μπορεί να είναι προϊόν της συνείδησης ενός καθαρού βουλευτή. Προϊόν της συνείδησής του, είπε, πρέπει να είναι η ακριβοδικία και η ισότητα». Με την αποστροφή αυτή θέλησε να κατευνάσει τους ενοχληθέντες από τη στάση Παυλίδη που είχε απευθυνθεί στην Ολομέλεια κουνώντας το δάκτυλο. Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν οι Βίβιαν Μπουζάλη και Θ. Θαλασσινός οι οποίοι όμως αναφέρθηκαν κυρίως στο αθωωτικό πόρισμα της Ν.Δ.

«Κρίνεται η πολιτική ζωή»

Αντιθέτως, Μ. Μπόλαρης, Γ. Πεταλωτής και Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) τόνισαν ότι «με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κρίνεται και η πολιτική ζωή της χώρας. Η βούληση του πολιτικού κόσμου να δώσει τέλος σε παρόμοιες πρακτικές και αντιλήψεις. Η βούληση του Κοινοβουλίου να καταπολεμήσει τη διαφθορά». Κάλεσαν τους βουλευτές της Ν.Δ. να ψηφίσουν κατά συνείδηση, καθώς «η λευκή ψήφος δεν θα σας λευκάνει, αλλά θα μαυρίσει τις ψυχές των ψηφοφόρων σας».

Διαφοροποιημένη η Βέρα Νικολαΐδου του ΚΚΕ καταλόγισε και στα δύο μεγάλα κόμματα ότι «η σκανδαλολογία τα βολεύει στο πλαίσιο της εναλλαγής τους στην εξουσία. Χρησιμοποιούν τα σκάνδαλα με στόχο τις εκλογές», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ που χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο «την πολιτική των δύο κομμάτων στον τομέα των ακτοπλοϊκών γραμμών».

«Ο προσωπικός αυτόνομος και αυτεξούσιος ρόλος του μέλους της επιτροπής υπονομεύθηκε στις μυλόπετρες της κομματικής αναμέτρησης. Ο αυτόνομος ρόλος των βουλευτών της Ν.Δ. υπονομεύθηκε από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, που ουσιαστικά υπαγόρευσαν το πόρισμα», σχολίασε και ο Ν. Τσούκαλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Οσο για τον Θ. Πλεύρη του ΛΑ.Ο.Σ. ζήτησε, όπως άλλωστε και όλα τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε τα τυχόν διαπραχθέντα αδικήματα να κρίνονται από τον φυσικό τους δικαστή.

Απέρριψαν ψηφοφορία

Ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. επανέφερε από του βήματος της Βουλής και το αίτημα που αρχικώς έθεσε ο κοιν. εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος, αλλά η κυβέρνηση διά του Πρ. Παυλόπουλου και ο πρόεδρος της Βουλής το απέρριψαν.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να υπάρξει ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου, την οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρότειναν στα πορίσματά τους όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μαζί του συμφώνησαν ο Σπ. Χαλβατζής (ΚΚΕ), ο Φ. Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ) και ο Μ. Βορίδης (ΛΑ.Ο.Σ.).

Ο Δ. Σιούφας το απέρριψε εξ αρχής λέγοντας πως, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, ως πόρισμα της επιτροπής εκλαμβάνεται αυτό της πλειοψηφίας. Ο δε Πρ. Παυλόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις Βενιζέλου ότι η Ολομέλεια της Βουλής μπορεί ως κυρίαρχο σώμα να αποφασίσει για άλλο νομικό χαρακτηρισμό του «κατηγορητηρίου», χαρακτήρισε την άποψη αυτή «επικίνδυνη και εσφαλμένη».

Πάντως, ήταν ο πρόεδρος της Βουλής που, αν και παραδέχτηκε ότι μπορεί και να σφάλλει, ανέλαβε τελικώς την ευθύνη και δεν έγινε μυστική ονομαστική ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Νέα Δημοκρατία
Για το ίδιο θέμα
146 κατά Παυλίδη, 5+3 «ούτε-ούτε», αλλά δεν παραπέμπεται