Ηλεκτρονική Έκδοση

Τι λέει ο Κεδίγογλου

Σταθάκης: Μόνο 5% του χρέους είναι επαχθές

Χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος

Αφωνους άφησε πολλούς, κυρίως στην Αριστερά, ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Ανάπτυξης του κόμματος, Γ. Σταθάκης δηλώνοντας πως μόνο το 5% του δημόσιου χρέους της χώρτας είναι επαχθές. Από τη μια προσαρμογή... στην άλλη. Τι δήλωσε μετά ο Κεδίγογλου.

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» το επαχθές χρέος στην περίπτωση της Ελλάδας είναι περιορισμένο.

«Είναι τα εξοπλιστικά προγράμματα και ο εξηλεκτρισμός του ΟΣΕ, που δεν έγινε ποτέ. Είναι περίπου στο 5%. Η μεγάλη πλειοψηφία του χρέους, πάνω από το 90%, είναι παραδοσιακό, δημόσιο χρέος των αγορών, δηλαδή των ομολόγων. Εκεί δεν υπάρχει νομική διαδικασία για να αμφισβητηθεί».

Ωστόσο, ο Σταθάκης χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» το δημόσιο χρέος, τονίζοντας πως (το ελληνικό χρέος) έχει ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης 9 δισεκ. ευρώ για τα επόμενα 30 χρόνια.

Η σημερινή κατάσταση, είπε ο Σταθάκης, καθιστά το χρέος μη βιώσιμο, διότι, από τώρα μέχρι το 2020, αυτά το 9 δισεκ. ευρώ πρέπει να προκύπτουν από πλεόνασμα του προϋπολογισμού και από ιδιωτικοποιήσεις.

Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτό είναι αδύνατο για τη σημερινή οικονομία και δεν έχει συμβεί ξανά και ιστορικά.

Επίσης η μακρά αυτή περίοδος πρέπει να περιλαμβάνει και χρηματοδοτικούς πόρους για την ανάκαμψη της οικονομίας, που υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να βρεθούν, πρόσθεσε ο κ. Σταθάκης.

Όπως τόνισε μάλιστα, μόνο με την ελάφρυνση του χρέους θα καταφέρει να απεμπλακεί η οικονομία από τη σημερινή «παγίδα χρέους».

Συγκεκριμένα, ο Σταθάκης είπε ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα βιώσιμου χρέους, που σημαίνει τεράστιες ελαφρύνεις έως και μηδενικά τοκοχρεολύσια, μέχρι να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Αυτό (θα) ισχύει για τα πρώτα τρία-τέσσερα χρόνια, και μετά, με μειωμένο το χρέος κατά 30-40%, να μπορεί να εξυπηρετείται στο μέλλον, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι απαντά ο Κεδίγογλου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δίνοντας νέα απάντηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την τοποθέτηση του βουλευτή Γ. Σταθάκη για το 'επαχθές χρέος', δήλωσε ότι "είναι αλήθεια ότι αδυνατούμε να καταλάβουμε τις 'θέσεις' του ΣΥΡΙΖΑ" και υπέβαλλε τις εξής δύο ερωτήσεις:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει μόνον το 'επαχθές' ή το 'μεγαλύτερο μέρος' του χρέους που αναγνωρίζει ως νόμιμο; Η 'μονομερής διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους' που ζητά, τελικά αφορά μόνον το 5%, όπως μας αποκάλυψε ο Σταθάκης;", ρώτησε ο κ. Κεδίκογλου.

Νωρίτερα, και απαντώντας σε προηγούμενη ανακοίνωση του Κεδίκογλου, το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωνε ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το αν αυτό χαρακτηριστεί ως «επαχθές» ή όχι, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής ρύθμισης για το χρέος, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την ανάκαμψη της οικονομίας".

με πληροφορίες ΑΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

3 σχόλια

1 Ο/Η jboy έγραψε: (πριν 7 έτη)
Τι να πεις; Επί δυο χρόνια ακουμε σαν κύριο σύνθημα του Σύριζα την διαγραφη του χρέους γιατι είναι επαχθές. Είχαν πει οτι θα κάνουν και διεθνη έλεγχο του χρέους για να διαπιστωθεί πόσο χρέος ειναι επαχθές. Εκεί στηρίχθηκε όλη η ρητορική της "αλλης πολιτικής" και το που "θα βρεθούν τα λεφτά". Τώρα τι ακριβώς μας λέει ο Σύριζα; ειναι σοβαρό κόμμα αυτο; εσείς που τον υποστηρίζετε σε τι ακριβώς ελπίζετε;
2 Ο/Η Στον από πάνω έγραψε: (πριν 7 έτη)
Κατ'αρχήν εμείς ως ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ούτε υποστηρίξαμε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ελπίζουμε σε κάτι. Δεν ελπίζουμε σε κάτι, δεν πιστεύουμε σε κάτι, ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΕΦΤΕΡΟΙ.
Ωστόσο υπάρχει κάτι που πρέπει να αναγνωρίσουμε στο κώμα του Alexis. Σε τελικιά ανάλυσις είναι έντιμο αυτό που κάνουν. Οι κακοπροαίρετοι ίσως μιλήσουν για συνασπισμένη "κωλοτούμπα" και να σταθούν μόνο εκεί. Έ, λοιπόν, σας ερωτώ κύριοι αναγνώστες, τί είναι πιο ηθικό; Να λες "λεφτά υπάρχουν", σαν το Τζέφρη και "θα επαναδιαπραγματευτώ", σαν τον πατριώταρο Αντωνάκη και να πραγματοποιείς το αεροπλανικό μετά, εφόσον εξαπατήσεις την εκλογική πλεμπάγια ή -αντιθέτως- να ολοκληρώνεις την καθεστωτική σου ενσωμάτωση και να ευθυγραμμίζεσαι ως προς τον μελλοντικό σου ρόλο χάρη στις δέουσες κωλοτούμπες ΠΡΙΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΟΥΤΑΛΑ όπως εντίμως και ξηγημένως πράττει ο Σύριζας;
Όχι, τολμήστε να αναρωτηθείτε κι απαντήστε κύριοι.
(ωραία και μαγκιώρικα δεν τα είπα, κύριε Ελεγκτά των σχολίων;)
3 Ο/Η Ανώνυμος έγραψε: (πριν 7 έτη)
Ο κος Σταθάκης έχει όλα τα στοιχεία του χρέους και έβγαλε πόρισμα ως Δικαστής-Οικονομολόγος-Διεθνολόγος-κ.α. ή πήρε τη μεζούρα του ΣΥΡΙΖΑ και το μέτρησε?
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 3

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Πτώχευση-χρεοκοπία
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
«Ναι» στον Πρόεδρο, αν συμφωνήσουμε για εκλογές