Ηλεκτρονική Έκδοση

Καθησυχαστική η Αθήνα για τους Έλληνες στην Ουκρανία

Καθησυχαστικοί για τους Έλληνες ομογενείς της Ουκρανίας εμφανίστηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο Έλληνας πρέσβης στη χώρα. “Δεν τέθηκε σε καμιά περίπτωση ζήτημα να μεταφερθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας στην Ελλάδα, να υπάρξουν έκτακτες πτήσεις” είπε τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κ. Γεροντόπουλος, μιλώντας στη ΔΤ.

Ο ίδιος είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις ενώ σε ερώτηση γιατί δεν παρεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση ως προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι “τα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της βαρόνης Άστον η οποία και είναι αρμόδια και εμείς ερχόμαστε να συνεπικουρήσουμε την προσπάθειά της αυτή”.

Σημείωσε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν έχει τόσο μεγάλη μειονότητα στην Ουκρανία όπως η Πολωνία και η Γερμανία και ότι “έχουμε μια σημαντική ελληνική ομογένεια εκεί, περίπου 100.000, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στην κοινωνία της Ουκρανίας οι οποίοι είναι εξαιρετικοί σε όλα τους και στις επαφές που έχω μαζί τους βλέπω πράγματι ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα πάει καλά η Ουκρανία”.

Οι Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία είναι ασφαλείς, καθώς δεν σημειώνονται επεισόδια στη Μαριούπολη και την Οδησσό όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, τόνισε ο Έλληνας πρέσβης στο Κίεβο Βασίλης Παπαδόπουλος την Παρασκευή μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως είπε οι Έλληνες ομογενείς δεν κινδυνεύουν, “απλά αισθάνονται περίεργα με την επικράτηση της αντιπολίτευσης”, επειδή οι περιοχές αυτές αποτελούν προπύργιο του έκπτωτου προέδρου Β.Γιακουκόβιτς.

Παράλληλα ο πρόξενος της Μαριούπολης Δημήτρης Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στο ίδιο μέσο, είπε ότι δεν έχουν καταγραφεί επιθέσεις εις βάρος του ελληνισμού και πως μεταξύ των Ελλήνων ομογενών δεν υπάρχει πανικός.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, σε χθεσινή ανακοίνωσή της τονίζει πως “θέλουμε να δηλώσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι οι 100.000 περίπου ομογενείς στην Ουκρανία παραμένουν ήσυχοι και νομοταγείς πολίτες, δεν συμμετέχουν σε ακραίες εκδηλώσεις, ούτε υποδαυλίζουν εθνικιστικά στοιχεία, αλλά παραμένουν ενωμένοι και αδελφωμένοι και δηλώνουν την προσήλωσή τους στην ενότητα της Ουκρανίας”.

Αναφορικά με τις καταγελλίες για ακραίες συμπεριφορές κατά των Ελλήνων της Ουκρανίας, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει πως “οποιαδήποτε αναφορά που κάνει λόγο για επιθέσεις σε βάρους του ελληνισμού είναι κακόβουλη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν καταλαβαίνουμε γιατί λέγονται τέτοια ανυπόστατα πράγματα”.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο φέρεται σύμφωνα με το Mega ότι επιβεβαίωσε τον ξυλοδαρμό του ελληνικής καταγωγής βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας Σπυρίδων Κιλιγκάροφ από νεαρούς με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους ενώ εξέφρασε την αγωνία της για το πως θα επηρεαστούν τα ελληνικά χωριά της περιοχής μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε ακουλούθως η Ρένα Δούρου, υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, εγκαλώντας τον Ευ. Βενιζέλο για «αφωνία» έναντι της στοχοποίησης των Ελλήνων ομογενών από τους νεοναζιστές στην Ουκρανία.

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Υπουργείο Εξωτερικών
Εξωτερική πολιτική