Έντυπη Έκδοση

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΤΟΝΙΣΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

Πίστη στην Ευρωζώνη δηλώνει ο Δραγασάκης

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι σχεδιάζονται από τους δανειστές νέα μέτρα

Ισχυρή διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δύναμη συστημικής ευθύνης και δεν θα προκαλέσει τριγμούς στο ευρωπαϊκό στερέωμα απηύθυνε προς τα μέλη της γερμανικής Βουλής και κατ' επέκταση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Δραγασάκης.

Φωτιές ανάβει ξανά ο Γ. Δραγασάκης Φωτιές ανάβει ξανά ο Γ. Δραγασάκης Αναγνώρισε ότι η «κρίση είναι δική μας» και διατύπωσε την άποψη, που αμφισβητούν ωστόσο στελέχη και βουλευτές του κόμματος, ότι «δεν μας φταίνε οι ξένοι για το πρόβλημά μας».

Ο κ. Δραγάσακης παρείχε εξάλλου εγγυήσεις προς τη γερμανική πλευρά ότι το κόμμα του ακολουθεί σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. «Εάν ο ελληνικός λαός αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση», είπε απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς συναδέλφους του, «θα ήθελα να διαβεβαιώσετε το γερμανικό λαό ότι θα έχετε μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη, η οποία στηρίζει τον τερματισμό της λιτότητας και την έξοδο από την κρίση μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης».

Οι δηλώσεις «συμμόρφωσης» έγιναν κατά την κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής και των Γερμανών βουλευτών που ανήκουν στην ίδια επιτροπή.

Σχεδιάζονται μέτρα

Στο μεταξύ σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ χθες υπογράμμισε ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει η μονότονη επανάληψη από τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα και παραπέμπει στην ανακοίνωση της τρόικας, η οποία μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου περιελάμβανε αναφορές για «μέτρα που σχεδιάζονται».

Σε «non paper», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλείται, επίσης, αναφορές των δανειστών περί συνέχισης της εισφοράς αλληλεγγύης το 2015 και επισημαίνεται ότι αρκετά από όσα συμφωνήθηκαν τελούν υπό αίρεση εάν δεν αποδειχθούν ότι είναι εισπρακτικά επαρκή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει κάτω από χαλί μια σειρά από σημαντικά προβλήματα, που δημιουργούν νέα χρηματοδοτικά και δημοσιονομικά κενά. Αναφέρεται στην αύξηση των κόκκινων δανείων για ένα-δύο χρόνια μετά την επιστροφή στην ανάκαμψη, την προοπτική χρεοκοπίας του ασφαλιστικού πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο, το ανέφικτο των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών...

Για να τονίσει πως όσα διαμηνύει η κυβέρνηση, που επιμένει ότι δεν απαιτείται νέο δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, στερούνται περιεχομένου. Επισημαίνει, δε, ότι την ίδια ώρα που φέρεται να ανακαλύπτει διαθέσιμα 3 δισ. ευρώ σε οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι ίδιοι φορείς δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και οι εγγυήσεις του Δημοσίου καταπίπτουν. Θεωρεί, δε, ότι εάν οι Ευρωπαίοι εταίροι δεχθούν ότι καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό του 2014, αυτό δεν θα αποτελεί παρά μια «πολιτική χάρη» προσωρινή, καθώς κενό ήδη εντοπίζεται και για το 2015.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, που προέκυψε έπειτα από νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και καθυστέρηση έκδοσης νέων συντάξεων επί σειρά ετών, αποτελεί μόλις ένα μικρό κλάσμα ως μέγεθος σε σύγκριση με αυτό που καλείται η χώρα να αποκτήσει κατά τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζουν ότι θα πρέπει να φτάνει τα εννέα δισ. ευρώ (4,5% του ΑΕΠ) το 2016 και να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για χρόνια, σε συνδυασμό με ιδιαίτερα υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και τονίζουν ότι ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και κανένας οικονομολόγος -οποιασδήποτε σχολής- δεν το θεωρεί ως εφικτό. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι ο μοναδικός σκοπός της επίτευξης υψηλών πλεονασμάτων σε ετήσια βάση είναι για την αποπληρωμή των δανείων, που λήγουν τις αντίστοιχες χρονιές, ακυρώνοντας έτσι την κυβερνητική ρητορεία, που θέλει τα πλεονάσματα να αποτελούν προάγγελο του τέλους των μνημονίων.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η έξοδος στις αγορές δεν συνδέεται με απαγκίστρωση από μνημόνια. Προεξοφλεί πως οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί, που θα προβούν στο δανεισμό θα το κάνουν, καθώς θα έχουν την εγγύηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τη «χρηματοδότηση και τον βούρδουλα της τρόικας».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
ΣΥΡΙΖΑ
Αποζημιώσεις
Ευρωζώνη
Γερμανία