Ηλεκτρονική Έκδοση

Οξύτατες αντιδράσεις - αποχώρηση του ΚΚΕ

«Μάχη» για το Πολυνομοσχέδιο

Εντός και εκτός Βουλής

Τελευταία ενημέρωση:

Εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο από τις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε στις Επιτροπές με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίζουν. Αντίθετα καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ (που έχει αποχωρήσει από την συνεδρίαση). Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά στις 11 το πρωί και θα διαρκέσει 10 ώρες.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ξεκίνησε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το μεσημέρι του Σαββάτου. Υπό την σκιά της παραίτησης Χαρακόπουλου, ο οποίος δήλωσε πως θα υπερψηφίσει. Αποχώρησε το ΚΚΕ. Σε συμφωνία για το γάλα κάλεσε ο Κ. Χατζηδάκης, μετά από αντιρρήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, και της αντιπολίτευσης. Μάχη εντός, αλλά κι εκτός Βουλής. Συνδικάτα, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς καλούν στην συγκέντρωση της Κυριακής στο Σύνταγμα, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να συσπειρώσει τους βουλευτές της με το επιχείρημα, ότι η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο για να κλείσει επίσημα η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να εγκριθεί η εκταμίευση 10 δις προς ενίσχυσή του σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από τον επόμενο Μάιο.

 

"Είμαστε εδώ για το γάλα και τα υπόλοιπα θέματα. Για να ακούσουμε απόψεις και να βρούμε λύσεις στην βάση της κοινής λογικής, της επιστήμης και των δεσμεύσεών μας", υπογράμμισε ο υπουργός ανάπτυξης, καλώντας ουσιαστικά τους ενδοκυβερνητικούς "αντάρτες" σε μια κοινή συμφωνία. Ωστόσο, δεν έκανε ανακοινώσεις για νέες ρυθμίσεις.

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου ανακοίνωσε ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως το ΚΚΕ θα δώσει το παρών στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν εκτός του Κοινοβουλίου, ενώ είπε ότι μετάσχει στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας, προτείνοντας και ονομαστική ψηφοφορία και επί των τριών άρθρων του πολυνομοσχεδίου.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, σε νέα ρύθμιση για το γάλα συμφώνησε η κυβέρνηση ύστερα από τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Προηγουμένως, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής προειδοποίησε ότι δεν θα ψηφίσει το άρθρο για το γάλα, αν δεν κατατεθεί η ρύθμιση που είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη της Πέμπτης. Αλλαγές στις διατάξεις για το γάλα ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, ο οποίος μάλιστα επιτέθηκε στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, χαρακτηρίζοντάς τον «μεταρρυθμιστή αλά καρτ».
 
Μετά την κατάθεση το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου η συζήτηση, ενώ την Κυριακή, στην Ολομέλεια της Βουλής, θα γίνειη ψηφοφορία για την τελική αποδοχή του. Στο πολυνομοσχέδιο υλοποιούνται προβλέψεις του Μνημονίου 2 "για τη στήριξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας" και τροποποιούνται διατάξεις του ιδρυτικού νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως επίσης και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Γ. Στουρνάρας: προαπαιτούμενο η ψήφισή του

Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να διαμηνύει στη Βουλή ότι το πολυνομοσχέδιο - στο οποίο περιέχονται οι προσφάτως συμπεφωνημένες ρυθμίσεις της κυβέρνησης με την τρόικα - είναι προαπαιτούμενο, προκειμένου να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση προς τη χώρα και να εισηγείται στο Σώμα να εγκρίνει την διαδικασία του κατεπείγοντος αλλά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να αντιδρούν με πολύ έντονο τρόπο σ' αυτό, εισήχθη προς επεξεργασία στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου το σχέδιο νόμου για τα Μέτρα Στήριξης και Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου 4046/2012 κ.α. διατάξεις.


Με την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Στουρνάρας πήρε τον λόγο για να τονίσει ότι το σχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε να εκταμιευθεί η χρηματοδότηση της χώρας από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ένωσης - αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου όπου πρόκειται να υιοθετηθεί η αξιολόγηση της Τριμερούς.

Μετά από αυτό, η πελιοψηφία της Βουλή ενέκρινε την εισαγωγή του νομοσχεδίου ως κατεπείγον, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής από την Ολομέλεια, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από την αντιπολίτεση και αντεγκλήσεων μεταξύ συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων βουλευτών. 
 
Η αντιπαράθεση κορυφώθηκε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε "Δεν μπορείτε κύριοι να εγκαθιδρύσετε δικτατορία, δεν σας το επιτρέπει ο λαός, οι βουλευτές δεν είναι ντεκόρ να δέχονται πρακτικές που δεν έγιναν ούτε στις πιο σκοτεινές περιόδους του τόπου".
 
«Τα μνημονιακό πολίτευμα που έχετε επιβάλει λέγεται δικτατορία της τρόικας. Είστε μέρος του κακοστημένου παιχνιδιού που υπονομεύει την Δημοκρατία κύριοι της συμπολίτευσης», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.
  

Ο Π. Λαφαζάνης απάντησε τον υπουργό Οικονομικών που έκανε λόγο για «ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», λέγοντας ότι αυτά που γίνονται με τις τράπεζες «έχουν ποινική διάσταση και ποινική ευθύνη». «Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πλήρωσε με το αίμα και τις θυσίες του ελληνικού λαού για να αγοράσει τις μετοχές των τραπεζών για να ανακεφαλαιοποιηθούν και να «διασωθούν» οι τράπεζες, και έρχεστε να πείτε ότι έχει δικαίωμα να τις πουλήσει σε μικρότερη τιμή;», είπε ο Π. Λαφαζάνης και αναρωτήθηκε: «δεν είναι αυτό έγκλημα; Δεν έχει ποινική ευθύνη; Κάτω και από χρηματιστηριακή τιμή;». «Αυτό είναι μεγάλο έγκλημα», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε σειρά κοινωνικών ομάδων που πλήττονται: φαρμακοποιοί, αρτοποιοί, περιπτεριούχοι, βιβλιοπώλες, ταξί, φορτηγά, βενζινάδικα κ.α.

 
Αυτό το νομοσχέδιο – έκτρωμα είναι μνημείο καταστροφής για τη χώρα», υπογράμμισε ο Π. Λαφαζάνης και δεσμεύθηκε ότι «αυτές τις διατάξεις θα τις πάρουμε πίσω» γιατί αποτελούν «ανοσιουργήματα σε βάρος λαού».
 
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η κυβέρνηση μετά από επτά μήνες χωρίς διαβούλευση φέρνει ένα νομοσχέδιο που αποτελεί απαξίωση της πολιτικής. «Κι αν εμάς μας απαξιώνουν, εσάς σας χλευάζουν. Είναι ντροπή. Πρόκειται για διαδικασία που αποδεικνύει τον αυταρχισμό της κυβέρνησης». «Θα είναι μαύρη σελίδα για το Κοινοβούλιο αν τους αφήσουμε να περάσουν αυτή τη διαδικασία. Πραγματικά σηκώνω τα χέρια» είπε.
 
Προσωπική αντιπαράθεση είχαν ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. Αφορμή ήταν η αναφορά του Δ. Παπαδημούλη στις τηλεπωλήσεις βιβλίων εκ μέρους του Αδ. Γεωργιάδη.
Ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι ο Δ. Παπαδημούλης έχει καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ, και επομένως ο ίδιος εκπροσωπεί τον χώρο της εργασίας, ενώ ο Δ. Παπαδημούλης το κεφάλαιο.
«Όπως το συνηθίζει, ο Αδ. Γεωργιάδης εξαπέλυσε επιθέσεις προσωπικές εναντίον σειράς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συχνά αφήνοντας ανοίκειους υπαινιγμούς ή διαστρεβλώνοντας θέσεις. Δεν θα του απαντήσω, απλώς υπενθυμίζω ότι είναι το πρόσωπο που έχει δηλώσει ότι σιχαίνεται τους κομμουνιστές και τους αριστερούς. Τέτοιες επιθέσεις από ένα πρόσωπο που έχει αυτές τις αντιλήψεις για μας είναι τίτλος τιμής», απάντησε ο Δ. Παπαδημούλης.
 
Ενστάσεις διατύπωσαν όσον αφορά διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν και ρυθμίσεις για το γάλα οι βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Βλάχος και η κ. Φωτεινή Αραμπατζή.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, Γ. Βλάχος, κάλεσε τους αρμόδιος υπουργούς να επιφέρουν τις αναγκαίες βελτιωτικές αλλαγές σε επίμαχες ρυθμίσεις ώστε να ψηφίσουν οι βουλευτές ένα νομοσχέδιο που είναι μεν καλό αλλά αδικείται από την πολυήμερη συζήτηση «για τα ίδια και τα ίδια».
 
Από τους ΑΝΕΛ, ο Νότης Μαριάς επισήμανε πως τέτοια νομοσχέδια που έρχονται μεσάνυχτα, δεν μπορούν να τα μελετήσουν οι βουλευτές, δεν καλούνται φορείς, δεν ακούγεται η φωνή της κοινωνίας, βλάπτουν σοβαρά την Δημοκρατία και ζήτησε να μην προχωρήσει η διαδικασία του κατεπείγοντος.
 
Η Ασημίνα Ξυροτύρη - Αικατερινάρη από την ΔΗΜΑΡ σε οξύ τόνο απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει με αυτή την διαδικασία λέγοντας πως ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε μετά τα μεσάνυχτα δεν είναι δυνατό να μελετηθεί από τους βουλευτές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαφυλάξουν τον ελληνικό λαό. Ζήτησε τέλος να ξεκαθαρίσουν με ευκρίνεια οι υπουργοί ποια άρθρα δεν αποτελούν προαπαιτούμενα.
Η απόφαση αυτή, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Απριλίου με απώτερο σκοπό στις 17 του ιδίου μήνα να εκταμιευτούν τα ποσά.

"Αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά και αύριο, να είστε σίγουροι ότι εγώ δεν θα το ψηφίσω", προειδοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής.
 
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο εισηγητής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος παρότι δήλωσε σύμφωνος με την διαδικασία του κατεπείγοντος ζήτησε να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις που δεν αποτελούν προαπαιτούμενα, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Πάρις Κουκουλόπουλος είπε πως η αυριανή είναι μια ιστορική συμφωνία για τη χώρα καθώς η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια.

Για «επαναλαμβανόμενη απαράδεκτη διαδικασία» που δεν προκύπτει από κανένα έκτακτο γεγονός έκανε λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σημειώνοντας πως υποκρύπτει την σκοπιμότητα να μην αποκαλυφθεί το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων.
 
«Ντροπή» χαρακτήρισε την κατεπείγουσα διαδικασία ο Πάρις Μουτσινάς από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς βουλευτές υπογραμμίζοντας πως ανατρέπει τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.
Συλλαλητήριο την Κυριακή

"Πυρά" για  την επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει το πολυνομοσχέδιο ως κατεπείγον, αλλά και για το περιεχόμενό του, εξαπέλυσαν ήδη από την Παρασκευή, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα συνεχώς εκδίδονται ανακοινώσεις συνδικάτων που καλούν την Κυριακή στις 6.30μμ στο Σύνταγμα όπου θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας.

Η προγραμματισμένη για σήμερα, Σάββατο 29/3, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις 2 το μεσημέρι, αναβάλλεται λόγω της καθυστέρησης κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου, ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΓΣΕΕ: Λαιμητόμος το πολυνομοσχέδιο κυβέρνησης - τρόικας

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι: "Mε την αγωνία να ικανοποιήσει άμεσα τους δανειστές και ακολουθώντας τη γνωστή διαδικασία του τεράστιου σε έκταση νομοθετήματος με κρυφές διατάξεις, η κυβέρνηση κατέθεσε στη βουλή ένα ακόμη πολυνομοσχέδιο που στέλνει στη γκιλοτίνα εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Με απαράδεκτες και καταστροφικές ρυθμίσεις που εντέχνως, κατά τη συνήθη τακτική της, κρύβει μέσα σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου, καταργεί στην ουσία κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας από το ήδη στραπατσαρισμένο κοινωνικό κράτος.

Η Κυβέρνηση, σε ρόλο «καταστροφέα», υιοθετώντας το δόγμα των «προληπτικών» μέτρων (κατάργηση τριετιών μετά το 2017) και με τη λογική του YES MAN προς την τρόικα, καταργεί μεταξύ άλλων χωρίς ίχνος δικαίου, τις παροχές μητρότητας, το οικογενειακό επίδομα, οδηγεί τους ήδη κουτσουρεμένους μισθούς να γίνουν ψίχουλα μέσα από την κατάργηση των τριετιών, μειώνει ακόμη περισσότερο τις ήδη πενιχρές συντάξεις, δίνει τη χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία , δίνει στην προσωρινή απασχόληση μόνιμο χαραχτήρα, συρρικνώνει κάθε επαγγελματικό κλάδο στη χώρα.

Τα Συνδικάτα και οι εργαζόμενοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές. H ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό και αγωνιστικό παρών στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται την Κυριακή στο Σύνταγμα".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

1 σχόλιο

1 Ο/Η Λουκασς Μπισταρακης έγραψε: (πριν 6 έτη)
1. Ειμουνα στην ΒΟΥΛΗ, ΜΑΓΕΙΡΑΣ,,ΜΕΤΑ ΣΡΒΗΤΟΡΟΣ ΜΕΤΑ ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΣΑΝΣΕΡ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΜΕΤΑ ΦΟΤΟΤΥΠΙΣΤΑΣ,
ΜΕΤΑ ΜΟΝ, ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ μετα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΕΕΣΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΝΝΗ μετα ΕΦΥΓΑ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΞΗ,γιατι δεν τους αντεχα,
..και αν δεν ηταν η ΜΕΛΙΙΝΑ ΜΣΕΡΚΟΥΡΗ να με προστατευσειη θα πειναγα στο δρομο η θα ειχα εγκληματισει.
..ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ... επι 50 χρονια στην ΒΟΥΛΗ των
ΑΒΟΥΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ [[των κυβερνιντων κομματων]] τα ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ,,,,Ο Λ Α, ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ηταν ΥΠΟΧΟΥΝΤΙΚΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ,μερικες φορες για ΟΙΚΟΝΟΜΑ ΜΕΡΙΚΩΝ και αλλες για να κυβερνανε αιωνια.
Τι κριμα.....για την ΕΛΛΑΔΑ ρε.......[[ας μην το γραψω και βαλω σε υπερωριες καποιο εισαγκελα να με συλλαβει.
Λουκα ς Μπισταρακης.....Γερμανια[Αυτοεξωριστος]]]]...και αν θελετε να μαθετε κατι και για μ ενα καντε κλικ στο γιου τουμπε και γραφτε...ode to lifesaving joy
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 1

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Τρόικα
Βουλή