Ηλεκτρονική Έκδοση

Χαρακτήρα παρέμβασης με «ηθική, θεσμική και πολιτική σημασία» επιχειρεί να δώσει στην ενέργειά του ο πρώην υπουργός

Αιφνίδια παραίτηση Βερελή από το βουλευτικό του αξίωμα

Αρνείται την «παραμικρή ανάμειξη» στην υπόθεση ΜΑΝ, αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη εάν προκύψει ζημία του Δημοσίου

Την παραίτηση από το βουλευτικό του αξίωμα ανακοίνωσε αιφνιδίως ο πρώην υπουργός Μεταφορών, Χρίστος Βερελής, επικαλούμενος λόγους πολιτικής ηθικής. «Τα σκάνδαλα βαραίνουν τον τόπο, η πολιτική όχι μόνο δεν εμπνέει, αλλά η ατμόσφαιρα γύρω της αποτελεί άλλοθι για τον κυνισμό που έχει παγιδέψει τη χώρα» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», πρόσθεσε αργότερα ο πρώην υπουργός, αιτιολογώντας την απόφασή του. Τη θέση του στη Βουλή παίρνει ο Ανδρέας Μακρυπίδης.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο Χρ. Βερελής δήλωσε ότι η παραίτησή του στοχεύει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική. Όπως ανέφερε, δεν συζήτησε με κανέναν πολιτικό την πρόθεσή του να παραιτηθεί, παρά μόνο με τη γυναίκα του, ενώ σημείωσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου του ζήτησε, "με ένταση και σθεναρά", να μην επιμείνει στην απόφασή του.

Όσον αφορά στην υπόθεση της σύμβασης της ΗΛΠΑΠ με τη MAN, επανέλαβε ότι η απόφαση ελήφθη από διακομματική επιτροπή και πρόσθεσε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, εάν προκύψει κάτι.

Το χρονικό της παραίτησης

Την παραίτησή του επέδωσε το πρωί στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε επισήμως από το προεδρείο στην ολομέλεια, η οποία συνεδρίαζε σε εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τα θέματα της νέας γενιάς.

Τηλεφωνικά, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε και τον Γιώργο Παπανδρέου για την πρόθεσή του να παραιτηθεί. Σύμφωνα όμως με άλλες πληροφορίες, η επικοινωνία του πρώην υπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έγινε αμέσως μετά τα πρώτα δημοσιεύματα γύρω από τον φάκελο ΜΑΝ, πριν από δύο ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν ήδη προσανατολισμένος στην παραίτηση, και όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση κάλυψής του από την ηγεσία, ενισχύθηκε η πεποίθησή του και σήμερα επέδωσε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Βουλής.

"Το ΠΑΣΟΚ πάει μπροστά" ήταν η πρώτη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την παραίτηση του βουλευτή. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως ο  Χρίστος Βερελής, "κατά τη διάρκεια της σημερινής προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή, ζήτησε και είδε τον Πρόεδρο του Κινήματος, τον οποίο ενημέρωσε για την απόφασή του να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, απόφαση που είχε διαβιβάσει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής. Η προσωπική αυτή απόφαση του Χρίστου Βερελή είναι απολύτως σεβαστή".

Εν τω μεταξύ, ο Χρ. Βερελής απάντησε, μέσω του πολιτικού του γραφείου, σε πληροφορία που δημοσιεύτηκε σε μπλογκ και ανέφερε ότι εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον Γ. Παπανδρέου. "Κανείς δεν δικαιούται να μειώσει την ηθική, θεσμική και πολιτική σημασία της πρωτοβουλίας μου", αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση.

Βγαίνοντας ο Χρ. Βερελής από το μέγαρο της Βουλής, δήλωσε: «Η πολιτική ατμόσφαιρα έχει πλέον μια νοσηρότητα. Η Βουλή είναι μακριά από αυτά τα οποία η κοινωνία και η χώρα χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Υπάρχει στη χώρα μία κατάσταση η οποία έχει οδηγήσει στο να έχουμε ανοικτές πληγές παντού. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να κινηθούν τα πράγματα γρήγορα και μπροστά. Θέλω να είμαι καταλύτης σ’ αυτή τη διαδικασία και για το λόγο αυτό και με αυτές τις σκέψεις παραιτήθηκα από βουλευτής».

Στην επιστολή παραίτησης, ο  Χρ. Βερελής εκφράζει την ευχή να "υπάρξει σύντομα απάντηση στην έρευνα από Γερμανία και Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση της ΜΑΝ". Παράλληλα, αναφέρει: "Εγώ, όμως,δεν συμμετείχα ποτέ σε επιτροπή προμηθειών. Η διαδρομή μου είναι γνωστή, δεν ήμουν ποτέ βολικός ή κόλακας και δεν δέχομαι ότι πάση θυσία πρέπει να είμαι στο παιγνίδι".

Ποιος είναι ο Χρ. Βερελής

Ο Χρ. Βερελής είχε δοκιμάσει για πρώτη φορά την τύχη του στην πολιτική κονίστρα το 1993, όταν κατετάγη πρώτος επιλαχών. Ανέλαβε τη θέση του προέδρου στη ΔΕΠΑ, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία και εξελέγη βουλευτής. Τοποθετήθηκε από τον Κ. Σημίτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ με αρμοδιότητα τα δημόσια έργα, θέση που διατήρησε μετά την απώλεια της βουλευτικής του έδρας τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Το 2000 μπήκε και πάλι στη Βουλή και ανέλαβε υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, ενώ επανεξελέγη το 2004 και το 2007.

Η επιστολή παραίτησης

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής παραίτησης του Χρ. Βερελή:

Tα σκάνδαλα βαραίνουν τον τόπο. Η πολιτική σήμερα όχι μόνον δεν εμπνέει τους Έλληνες αλλά η ατμόσφαιρα που υπάρχει γύρω απ΄αυτήν αποτελεί άλλοθι για τον κυνισμό που έχει παγιδεύσει τη χώρα. Οι σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και τους πολίτες του, κυριαρχούνται από το δόγμα: κανείς δεν πιστεύει κανέναν και σε τίποτα. Και απ' έξω βαλτώνει η καλύτερη Ελλάδα.

Υπάρχει ένα εικαζόμενο σκάνδαλο. Το ζήτημα MAN.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί. Ακόμη δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο γνωστό. Και όμως άρχισε αμέσως από «στρατευμένους και πρόθυμους» κονδυλοφόρους η κατασκευή του σκηνικού για το κυνήγι της 7ης Ιουνίου. Ξέρουν όλοι, όσοι γνωρίζουν το θέμα ότι δεν είχα την παραμικρή ανάμειξη. Ότι οι αποφάσεις πάρθηκαν από διακομματική επιτροπή με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Με τη συμμετοχή Γενικών Γραμματέων τεσσάρων υπουργείων. Με τη συμμετοχή μελών του ελεγκτικού συνεδρίου.

Δεν είχα και δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλω για όλους αυτούς τους ανθρώπους και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο θέμα με κανένα από αυτούς. Δεν συμμετείχα όμως ποτέ με την πεποίθηση ότι ένας υπουργός δεν μπορεί να μετέχει σε μια επιτροπή προμηθειών. Ελπίζω γρήγορα να υπάρξει απάντηση σε όλα από την πρόοδο της έρευνας στη Γερμανία και η ελληνική δικαιοσύνη να σπεύσει ανεξάρτητη και ανυπάκοη σε εντολές και σχεδιασμούς πολιτικής ιδιοτέλειας. Άλλωστε έχω την πεποίθηση ότι σε πολύ λίγο διάστημα όλα αυτά θα φαίνονται μικρά και άθλια. Δεν με βαραίνει τίποτα, δεν με φοβίζει τίποτα.

Στο μεταξύ ας ασχοληθούμε όσοι δεν εμπνεόμαστε από τον επαγγελματισμό της πολιτικής με την άθλια κατάσταση της χώρας. Μιας χώρας με μεγάλες πληγές σε όλους τους τομείς. Μιας χώρας που το μόνο που εγγυάται σήμερα είναι ένα σκοτεινό μέλλον στους νέους ανθρώπους. Η διαδρομή μου είναι γνωστή. Τις απόψεις μου δεν τις έκρυψα ποτέ. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του πολιτικού να έχει γνώμη και να την λέει. Δεν υπήρξα «βολικός», ούτε κόλακας. Δεν δέχομαι ότι πάση θυσία πρέπει να είσαι μέσα στο «παιχνίδι».

Έτσι τις απόψεις μου για τη θεσμική οργάνωση διαφάνειας στα πολιτικά κόμματα και πρόσωπα, τις έχω πει δημόσια. Για το πώς θα έπρεπε για παράδειγμα το «πόθεν έσχες» να απεικονίζει την εξέλιξη της περιουσίας των πολιτικών απ την εκλογή τους. Κάτι που κάνω από πολύ καιρό με δική μου πρωτοβουλία στο διαδίκτυο. Υπήρξε ενθουσιώδης αποδοχή αυτής της πρότασής μου προ έτους. Ακόμη για παράδειγμα πως όλες οι δαπάνες των κομμάτων θα έπρεπε να δημοσιεύονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων για να μετακινούν και να επηρεάζουν με διαφημίσεις τους ίδιους αυτούς φορολογούμενους.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί σκέπτονται και θέλουν να πάνε τα πράγματα στην ίδια κατεύθυνση μιας καλλίτερης σύγχρονης προοδευτικής και αποτελεσματικής Ελλάδας. Θα συναντηθούμε με όλους αυτούς.

Παραιτούμαι από τη Βουλή και την παραίτηση μου αυτή την υποβάλλω πρώτα στον λαό της Αιτωλοακαρνανίας που με εκλέγει και με εμπιστεύεται λέγοντας του ότι δεν φεύγω, αλλά μένω για να αλλάξουμε μαζί αυτά που δεν μας αρέσουν. Το λέω με σεβασμό στη μεγάλη τιμή που μου έχουν κάνει. Δεν ανήκω στη σχολή που λέει μην παραιτείσαι ποτέ.

Δεν φεύγω από αδυναμία, φεύγω από μεγάλη θέληση. Παραιτούμαι από την αδυναμία να εναρμονιστούμε μέσα από την αίθουσα της Βουλής στην κρίσιμη αυτή φάση με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Παραιτούμαι γιατί αρνούμαι να είμαι μέρος στη νοσηρότητα της πολιτικής σκηνής. Γιατί θέλω να πω ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γιατί έχω ευθιξία και δεν μπορώ να αποδέχομαι η πολιτική να γίνεται το πτυελοδοχείο της κοινωνίας.

Γιατί δεν θέλω να είμαι στην ίδια λογική με όσους θα πουν γιατί παραιτήθηκες αφού δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς. Για όσους δεν θα το καταλάβουν άλλη μια φορά πρέπει να πω ότι παραιτούμαι για να βοηθήσω να κινηθούν τα πράγματα! Θα είμαι παρόν και ενεργός στις επάλξεις της πολιτικής για να επικρατήσουν άλλοι όροι. Και θα αγωνιστώ για να υπάρξουν αυτοί. Στέκομαι δίπλα στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που έχει ιστορική προσφορά, με σεβασμό και ευθύνη σε όλους αυτούς που περνάνε τόσες δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα."

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Για το ίδιο θέμα
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι», το μήνυμα Βερελή
Και μίζες με κεραίες!