Ηλεκτρονική Έκδοση

Παραγράφονται όλες οι υποθέσεις των σκανδάλων της περιόδου 2004 - 2007

Έκλεισε νύχτα η Βουλή

Θεσμική εκτροπή και συγκάλυψη καταγγέλλει η αντιπολίτευση - Ευαγγ. Αντώναρος: «Εκτροπή είναι η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να συντηρήσει τη σκανδαλολογία»

Τη λήξη των εργασιών της Β΄ Τακτικής Συνόδου της ΙΒ΄ Περιόδου της Βουλής, από τις 9 Μαϊου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Δημήτρης Σιούφας. Με τη λήξη εργασιών παραγράφονται όλες οι πιθανές ποινικές υποθέσεις υπουργών της περιόδου 2004 – 2007. Για θεσμική εκτροπή μιλά η αντιπολίτευση. Επιστρέφει τους χαρακτηρισμούς η κυβέρνηση, με τον Ευάγγελο Αντώναρο να επιτίθεται και πάλι στον Γ. Παπανδρέου. Πάντως οι εξελίξεις φέρνουν και κοινοβουλευτικά παρατράγουδα. Οι εργασίες της Β΄Τακτικής Συνόδου έκλεισαν με 299 βουλευτές, αφού παραιτήθηκε ο Χρ. Βερελής και δεν πρόλαβε να δώσει όρκο ο Ανδρ. Μακρυπίδης!

"Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με ενημέρωσε ότι, σήμερα το απόγευμα, υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια το διάταγμα λήξης των εργασιών της Β΄ Τακτικής Συνόδου της ΙΒ΄ Περιόδου της Βουλής, από αύριο 9 Μαΐου, λόγω των Ευρωεκλογών. Άμεσα ενημέρωσα τα κόμματα περί τούτου", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Οι "ερμηνείες" της κίνησης Καραμανλή

Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση παραγράφει οριστικά όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, μέχρι τον Σεπετέμβριο του 2007, που αφορούν εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα. Χαρακτηρίζουν πρωτοφανή τη σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει νύχτα τη Βουλή, αιφνιδιαστικά και δεν αποκλείουν και κανένα άλλο σενάριο.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι εκτός του "κουκουλώματος" των υποθέσεων που εκκρεμούν, η κίνηση Καραμανλή κρύβει ενδεχομένως και μία "απεγνωσμένη προσπάθεια να προλάβει και να αφήσει "εκτός Βουλής" και νέους φακέλους σκανδάλων. Κύκλοι της Ιπποκράτους υπαινίσσονται ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη προαναγγείλει τη βούλησή του να έρθουν στη Βουλή οι υποθέσεις των ομολόγων και της "Γερμανός".

Παράλληλα, για τις 12 Μαΐου είναι προγραμματισμένες οι απολογίες των κατηγορουμένων της Siemens, ενώ και στην υπόθεση Βατοπεδίου η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματούλα Μαντέλη, στην κατάθεσή της στον ανακριτή υποστήριξε ότι εκτελούσε εντολές υπουργών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μια τέτοια σκέψη, για λήξη των εργασιών της ολομέλειας, είχε εκφράσει ο Κώστας Καραμανλής προ ολίγων εβδομάδων, σε στενό συνεργάτη του.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης είναι ότι είχε πάρει χαρακτήρα επείγοντος πλέον η "κατάπαυση" της σκανδαλολογίας, ενόψει και των ευρεκλογών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει, την Πέμπτη το πρόγραμμα της ολομέλειας για την επόμενη εβδομάδα (μπορείτε να το δείτε, επιλέγοντας το σχετικό σύνδεσμο ή το σχετικό αρχείο, σε μορφή pdf, στη δεξιά στήλη).

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, ότι πρόκειται για κίνηση καλά μελετημένη, αποφασισμένη από καιρό και όχι για απόφαση της στιγμής.

Επίσης, συνδέουν την κίνηση με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει ορίσει ο Κώστας Καραμανλής για αύριο, στις 11 το πρωί του Σαββάτου. Την ίδια ημέρα, επίσης συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ στις 5 το απόγευμα, συνεδριάζει εκτάκτως και η γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για το σενάριο διπλών εκλογών τον Ιούνιο, η τελευταία προθεσμία για την προκηρυξή τους είναι η προσεχής Τετάρτη. Αν δεν υπάρξουν και άλλα... απρόοπτα, η Βουλή θα επανέλθει στις εργασίες της μετά τις ευρωεκλογές με τα θερινά τμήματα, αν και θα μπορούσε μέχρι τέλος Ιουνίου να συνεχίσει τις εργασίες της η τακτική σύνοδος.

Γ. Παπανδρέου: Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός

"Κυνική ομολογία, ότι μπροστά στην αυτοσυντήρηση της κυβέρνησής του ο κ. Καραμανλής δεν έχει τον παραμικρό φραγμό", αποκάλεσε την ενέργεια ο Γιώργος Παπανδρέου.   "Η απόφαση του κ. Καραμανλή να κηρυχθεί εσπευσμένα η λήξη της τρέχουσας Β΄ Τακτικής Συνόδου της Βουλής συνιστά ουσιαστική θεσμική εκτροπή. Είναι μια κίνηση πρωτοφανής και προκλητική που οδηγεί σε παραγραφή όλων των τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών για την περίοδο 2004-2007", προσθέτει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

"Αντί για τη διαφάνεια, την απόδοση ευθυνών όπου αυτές υπάρχουν και την απαλλαγή όσων έχουν κατηγορηθεί άδικα, επέλεξαν την αναγκαστική αδράνεια και τη σιωπή της Βουλής, το σκοτάδι της αδιαφάνειας. Για να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και για να μείνει ανοικτό το πεδίο της λασπολογίας, της οργανωμένης κυβερνητικής σκανδαλολογίας και της σπίλωσης", σημειώνει.

"Η κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση της συγκάλυψης, της παραγραφής και της παραβίασης της θεσμικής τάξης", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Την απάντηση θα τη δώσει ο λαός", καταλήγει στη δήλωσή του.

Ευαγγ.Αντώναρος: "Αδίστακτος ο Γ.Παπανδρέου"

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στον Γ. Παπανδρέου δίνει με προσεκτικό και έμμεσο τρόπο την αιτιολογία της απόφασης του πρωθυπουργού να κλείσει από τις 9 Μαΐου τη Βουλή, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Και αν δεν υπάρξει και νέος αιφνιδιασμός αυτό θα είναι και το σκεπτικό που θα δώσει ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην Κ. Ε. της Ν.Δ.

"Τον κ. Παπανδρέου και το κόμμα του δεν τον ενδιαφέρει - γιατί προφανώς δεν τον συμφέρει - να βαδίσει η χώρα με πολιτικούς όρους προς τις ευρωεκλογές. Αντίθετα μάλιστα. Θέλουν να βυθίσουν τη χώρα στη σκανδαλολογία και την λασπολογία. Θέλουν να ποινικοποιήσουν την πολιτική ζωή του τόπου. Χωρίς να νοιάζονται για το κόστος", σημειώνει  χαρακτηριστικά ο Ευαγγ. Αντώναρος.

Μέσα από την περιγραφή του "κακού" της αντιπολίτευσης ο κ. Αντώναρος σκιαγραφεί την "καλή" κυβέρνηση.Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει: "Είναι απλά αδίστακτοι. Εκτροπή, και μάλιστα βαριάς μορφής, αποτελεί η προσπάθεια τους να συντηρήσουν με κάθε θυσία το νοσηρό κλίμα της σκανδαλολογίας. Δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτε προκειμένου να ικανοποιήσουν τη βουλιμία τους για εξουσία". 

Ο κ. Αντώναρος απαντά και στη βασική επισήμανση του συνόλου της αντιπολίτευσης, για την παραγραφή των επίμαχων υποθέσεων, καθώς ισχυρίζεται ότι συνειδητά αποσιωπάται ότι  η Βουλή διερεύνησε διεξοδικά όλες τις υποθέσεις που της απεστάλησαν και προσθέτει ότι πολλές περιπτώσεις επί των κυβερνήσεών του ΠΑΣΟΚ παραγράφηκαν τεχνηέντως.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για παραπληροφόρηση σχετικά με το χρόνο διακοπής των εργασιών της Βουλής στις προηγούμενες ευρωεκλογές και καταλήγει: "Προσπαθούν να κατασκευάσουν ενόχους για εξυπηρέτηση των σχεδίων τους. Δεν θα το πετύχουν. Να είναι βέβαιος ο κ. Παπανδρέου. Την απάντηση θα την δώσει ο λαός στις ευρωεκλογές".

ΚΚΕ: Σάπιο το πολιτικό σύστημα

"Ανεξάρτητα από το τι λέει το Σύνταγμα, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής αφορά είτε στην παραγραφή των σκανδάλων είτε κρύβει άλλες σκοπιμότητες, είτε και τα δύο",  εκτιμά το ΚΚΕ. "Ο λαός πρέπει να απαντήσει γυρίζοντας την πλάτη σε ένα σάπιο πολιτικό σύστημα. Να αναπτύξει τη δική του δράση και να υπερψηφίσει το ΚΚΕ", συμπληρώνει το γραφείο Τύπου του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοφανής η ενέργεια

Για θεσμική εκτροπή, πρωτοφανή ενέργεια, που στοχεύει στη συγκάλυψη, μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης.

"Η λήξη της Συνόδου της Βουλής με την έκδοση του σχετικού διατάγματος είναι πρωτοφανής ενέργεια στην πολιτική ζωή του τόπου. Το αξιόποινο πράξεων υπουργών και υφυπουργών, οι οποίες άλλωστε βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας εξαλείφεται. Είναι προφανής η επιλογή συγκάλυψης όλων αυτών των υποθέσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια. Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια, η οποία συνιστά θεσμική εκτροπή", αναφέρει ο Φ. Κουβέλης.

ΛΑΟΣ: Αυτό σημαίνει κουκούλωμα

"Μετά τον Παυλίδη, τη Siemens και τη ΜΑΝ, για την κυβέρνηση ως μάνα εξ ουρανού ήταν η επιλογή να σταματήσουν οι εργασίες της Βουλής και να επιχειρηθεί η παραγραφή των αδικημάτων των τελευταίων πέντε ετών", αναφέρει ο ΛΑΟΣ. "Δυστυχώς η πρότασή μας να παραμείνει η Βουλή ανοικτή και να έρθουν όλα στο φως δεν ακούστηκε από τον Πρωθυπουργό. Αυτό σημαίνει πολλά, αυτό σημαίνει κουκούλωμα", καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Βουλή
ΠΑΣΟΚ
ΚΚΕ
Δημοκρατική Αριστερά
ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση
ΛΑΟΣ
Στο διαδίκτυο
Σχετικά αρχεία
Το πρόγραμμα της Βουλής για την επόμενη εβδομάδα, όπως είχε ανακοινωθεί (pdf) - 47 KB
Για το ίδιο θέμα
Χτες αιφνιδίασε, σήμερα εξηγείται ο Κώστας Καραμανλής
Αντεπίθεση και πόλωση η στρατηγική Καραμανλή
Γ. Ραγκούσης: Λαϊκό ξέσπασμα οι ευρωεκλογές