Έντυπη Έκδοση

ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Βάπτισαν πλεόνασμα το ανακοινωθέν έλλειμμα

Με μια ανακοίνωση που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ, πανηγυρίζει η κυβέρνηση. Η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Eurostat για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στην πραγματικότητα δεν εκδόθηκε ποτέ, καθώς στη χθεσινή ανακοίνωσή της η Eurostat δεν κάνει καμία αναφορά για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 στην Ελλάδα.

Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, επιβεβαιώνοντας τα στοιχεία που είχε στείλει η ΕΛΣΤΑΤ στις 14 Απριλίου, ανακοίνωσε ότι το 2013 το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23,109 δισ. ευρώ, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 318,703 δισ. ευρώ και το ΑΕΠ ήταν 182,054 δισ. ευρώ, από 193,3 δισ. ευρώ πέρυσι και 222,151 δισ. ευρώ το 2010.

Επειδή όμως όταν η πραγματικότητα δεν τη συμφέρει, τότε η κυβέρνηση τη χαλκεύει, σε απόλυτη συνεννόηση με την τρόικα προχώρησε στις λογιστικές αλχημείες που έχουν συμφωνήσει Ελλάδα και εταίροι-δανειστές, ώστε να παρουσιάσει ότι το 2013 η Eurostat βρήκε στην Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,4 δισ. ευρώ.

Μείον 15,8 δισ. ευρώ

Εστω και αν η Eurostat δεν αναφέρει πουθενά στην ανακοίνωσή της για πρωτογενές πλεόνασμα, στο υπουργείο Οικονομικών μαζί με τους δανειστές αποφάσισαν ότι αυτό προκύπτει από τα 15,8 δισ. του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης που ανακοίνωσε η Eurostat, σε σχέση με τα 19,272 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που δεν υπολογίζονται. Σημειώνεται ότι για να προκύψουν από τα 23,109 δισ. τα 15,8 δισ. αφαιρούνται τα ποσά που ούτως ή άλλως δεν υπολογίζει ποτέ η Eurostat και τα οποία αφορούν σε μεταβιβάσεις κεφαλαίων μέσω του ΤΧΣ και σε δαπάνες για τόκους.

Η δημιουργική λογιστική κυβέρνησης και τρόικας υπολογίζει ότι αν και η Eurostat αποδέχεται δημοσιονομικό έλλειμμα γενικής κυβέρνησης 23,109 δισ. ευρώ για το 2013 περιλαμβανομένης της επίπτωσης των τραπεζών, η οποία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2013 ήταν 19,272 δισ. ευρώ, χωρίς την επίπτωση αυτή, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώνεται σε 3,837 δισ. ευρώ. Αν από αυτά τα 3,87 δισ. ευρώ αφαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους, η κυβέρνηση βγάζει πλεόνασμα περί τα 3,4 δισ. ευρώ και όπως υπολογίζεται στο Μνημόνιο 1,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, πριν αλέκτορα φωνήσαι, το κυβερνητικό success story άρχισε να καταρρέει, καθώς οι πανηγυρικές ανακοινώσεις από τα κυβερνητικά στελέχη ότι το πλεόνασμα θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ «κουρεύτηκαν» πριν από λίγες ημέρες από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία τελικά το υπολογίζει στα 1,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα μαζί με το πλεόνασμα να «κουρευτούν» και οι κυβερνητικές εξαγγελίες.

Τις λογιστικές αλχημείες όμως που έχει κάνει η κυβέρνηση μαζί με την τρόικα, ώστε να επιτύχουν το πολυπόθητο πλεόνασμα, δεν τις αποδέχτηκε στο σύνολό τους ακόμα και η ίδια η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία ενημέρωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι το μέρισμα των 480 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της στα τέλη Φεβρουαρίου θα εγγραφεί στα έσοδα του 2014 και όχι στα έσοδα του 2013 όπως είχε αρχικά υπολογιστεί.

Παράλληλα, έσοδα 400 εκατ. ευρώ από το claw back του ΕΟΠΥΥ αντί για το 2013 ενεγράφησαν στα έτη 2011-2012, ενώ ταυτόχρονα η ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε μαύρη τρύπα 100 εκατ. ευρώ σε θυγατρικές δημοτικές επιχειρήσεις, την οποία βεβαίως μέτρησε στο ισοζύγιο.

Εκπτώσεις σε παροχές

Αποτέλεσμα του «κουρέματος» του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι η κυβέρνηση να αρχίσει να κάνει εκπτώσεις στις παροχές που έταξε από το πλεόνασμα. Ηδη η εξαγγελία του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι 1 δισ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες διαψεύστηκε καθώς, όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, τελικά θα καταλήξουν μόνο 450 εκατ. ευρώ περίπου, διότι το επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα είναι μικρότερο από το αρχικά αναμενόμενο, ενώ το υπόλοιπο ποσό (όπως προκύπτει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα) θα πάει στην αποπληρωμή του χρέους.

Η ίδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το κοινωνικό μέρισμα είπε ότι παραμένει στα 525 εκατ. ευρώ, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Αναπτυξιακά σχέδια πριν από τις εκλογές

Με μία σύντομη δήλωση μετά την ανακοίνωση της Eurostat ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλησε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά την -κατά την κυβέρνηση και κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα- επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, θέτοντας τώρα ως προτεραιότητα τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και του αναπτυξιακού σχεδίου στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.

«Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η ελληνική οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας», είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Το επόμενο μεγάλο πολιτικό «χαρτί» του Μαξίμου είναι το αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο θα παρουσιαστεί από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά λίγο πριν ή αμέσως μετά το Eurogroup της 5ης Μαΐου. Το αναπτυξιακό σχέδιο θα αφορά καταρχήν τον προγραμματισμό δράσεων για την επόμενη διετία, μέχρι δηλαδή την ολοκλήρωση της τετραετίας την οποία το Μαξίμου επιμένει πως θα εξαντλήσει, αλλά θα προδιαγράφει πολιτικές με ορίζοντα δεκαετίας.

Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα λάβει την οριστική του μορφή, με συγκεκριμένες δράσεις, ενώ πρέπει να αποσαφηνιστεί και ο τρόπος χρηματοδότησης και θα συζητηθεί στο Eurogroup, από το οποίο η κυβέρνηση περιμένει την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος.

Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν θα συμμετάσχει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στο κρίσιμο αυτό προεκλογικό Eurogroup, εφόσον αναμένεται μια πολιτική δήλωση προαναγγελίας της επίλυσης του ζητήματος, αλλά και λόγω του αναπτυξιακού σχεδίου.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο επικρατούσε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σάιμον Ο' Κόνορ, καθώς όπως επισήμαιναν συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν απέφυγε να απαντήσει για τη βιωσιμότητα του χρέους παραπέμποντας στο Eurogroup, αλλά τοποθετήθηκε πάνω στο ζήτημα.

Επομένως το Μαξίμου ουσιαστικά θεωρεί πως με την ανακοίνωση της Eurostat χθες τέθηκε πλέον στο τραπέζι το θέμα του χρέους, στο οποίο θα δοθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο τρόπος με τον οποίο θα διευθετηθεί είναι πάντως ανοικτός και η Αθήνα λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουν τουλάχιστον μέχρι σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Κομισιόν. 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

4 σχόλια

1 Ο/Η Ε.Θ έγραψε: (πριν 6 έτη)
Καλημέρα σας,
κρίμα γιἀυτή την ιστορική εφημερίδα, να δένεται τόσο πολύ με την άρνηση και αυτούς που κάποτε χαρακτήριζε αναχρονιστική αριστερά (δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ όπως το ξέρουμε τώρα, αλλά εκείνη η αριστερά που αντιπάλευε το τότε χαιδεμένο σας ΠΑΣΟΚ )
Οι λίγο μεγαλύτεροι σας έχουμε διαβάσει για πολλά χρόνια και σας ξέρουμε. Σας εκτιμήσαμε, διαφωνήσαμε και συμφωνήσαμε μαζί σας για πολλά θέματα, αλλά τέτοια κατάντια πια ?
Ξεχνάω βέβαια ο αφελής ότι, σημασία έχει για κάποιους να είναι πάντα αρεστοί, να κάνουν υψηλή κριτική, να παράγουν λαικισμό και να στηρίζουν τις συντεχνίες που διέλυσαν τον κρατικό μηχανισμό.
Χαιρετώ
2 Ο/Η stefanos-UK έγραψε: (πριν 6 έτη)
I agree with ETH. There is an easier explanation though. The late Kitsos was in partnership with the big public sector contractors in MEGA etc. The other partners were fed well by Andreas since 1981.

Unfortunately the daughters did not do so well and had to survive with loans from guys like Lavrentis. Their only hope is a SYRIZA government and more loans...
3 Ο/Η Spyros Katsivelis έγραψε: (πριν 6 έτη)
Φιλαράκι μου τροϊκανό πήγαινε στην φυλάδα του μπόμπολα άν θες να ενημερωθείς,και αποκάλυψε μας πόσα σε πλήρωσε για να πείς αυτές τις τροίκανές φιλελέυθερες παπαρδέλες.΄
Έχουμε φτωχύνει 70% ,οι μισθοί είναι πλέον πείνας.Το καθεστώς ειναι πλέον δουλείας,δουλεύεις για ένα κομμάτι ψωμί απλώς για να επιβιώσεις.Και σύ ζείς στον φανταστικό κόσμο του σάκσες στόρυ .
4 Ο/Η jboy έγραψε: (πριν 6 έτη)
Καλά εσείς γιατι τρώγεστε να αποδείξετε οτι δεν υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα; αν ενδιαφεροσασταν για την ανάπτυξη και το βιωτικο επίπεδο των Ελλήνων θα το κάνατε τουμπεκι ακόμα και αν το πιστεύατε. Το πρωτογεννες πλεόνασμα ήταν η αφορμη για τη ρύθμιση του χρέους. Εσείς δεν θέλετε ρύθμιση; τόσο πολύ μισείτε αυτη τη χώρα που το μόνο που σας νοιάζει ειναι ο κομμουνισμός κι ας καεί το παλιάμπελο;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 4

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Τρόικα
Eurostat
Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)
Για το ίδιο θέμα
Πώς μαγειρεύουν τα λογιστικά βιβλία στην Ελλάδα