Έντυπη Έκδοση

Σαν να ζουν σε άλλη χώρα

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων έχει κατ' επανάληψιν τεθεί με διάφορες αφορμές. Ο τρόπος, όμως, που τώρα μοιράζεται το κρατικό χρήμα, εν μέσω κρίσης, δικαίως προκαλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Γιατί τα ποσά προέρχονται από την εφαρμογή ενός προγράμματος σκληρής λιτότητας και, πάνω απ' όλα, η όποια κατανομή πρέπει να είναι δίκαιη.

Enet,gr Enet,gr Το παράδοξο είναι ότι η διακομματική επιτροπή αποφάσισε, ακολουθώντας το ποσοστό των ψήφων που έλαβαν τα κόμματα στις ευρωεκλογές προ πενταετίας, σε μια κατανομή που βγάζει μάτι. Από εκείνη την εποχή μέχρι τώρα έχουν αλλάξει πολλά, εκτός από ένα: το υπερχρεωμένο ΠΑΣΟΚ θα λάβει το μεγαλύτερο μερίδιο, αν και τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά του αποτελούν κακέκτυπο του παλιού εαυτού του.

Βεβαίως, η κατανομή της κρατικής χρηματοδότησης στους κομματικούς σχηματισμούς δεν ακολουθεί τα δημοσκοπικά ευρήματα μιας περιόδου. Ωστόσο, από τις ευρωεκλογές του 2009 έχουν ακολουθήσει κι άλλες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, τρία χρόνια μετά, όταν και τα ποσοστά των κομμάτων μοιάζουν πιο κοντά στα σημερινά.

Μόλις σε ένα ποσοστό 10% λαμβάνονται υπ' όψιν οι ψήφοι στις βουλευτικές του 2012, ενώ για το υπόλοιπο 50% (της δόσης του 60% των χρημάτων που τους αναλογεί) δίδεται με βάση το εκλογικό τοπίο του 2009. Τότε, που επρόκειτο για μια άλλη χώρα, της οποίας ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα είναι τάχα ισχυρή απέναντι στην παγκόσμια κρίση...

Με την απόφαση αυτή η διακομματική επιχείρησε να δώσει ουσία στη ρήση, που θα ήθελε και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Και ακριβώς εδώ είναι η πρόκληση προς τους πολίτες: Στο βαθμό που αυτή η κατανομή δεν πείθει ότι είναι δίκαιη, πώς τα κόμματα μπορούν να ζητούν την ψήφο των πολιτών για να κυβερνήσουν στο όνομα των συμφερόντων του λαού;

Οι αποφάσεις που αφορούν σε κρατικό χρήμα δεν μπορεί να στέκονται μόνο στο γράμμα του νόμου. Οταν πρόκειται για τη χρηματοδότηση κομματικών μηχανισμών όχι μόνο δεν πρέπει να προκαλούν, αλλά καλούνται να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικού συστήματος. Σε μια εποχή, που ειδικά τα κόμματα εξουσίας λοιδορούνται για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

2 σχόλια

1 Ο/Η Απόστολος έγραψε: (πριν 6 έτη)
ΛΑΘΟΣ ! Αγαπητε μου.
ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ! Αντιθετα:
1.ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ και
2.ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥΣ !
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ, ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ! ! ! Οπως σε μας !
Οχι να μιλαμε για μοιρασιες δημοσιου χρηματος !
2 Ο/Η Στέφανος έγραψε: (πριν 6 έτη)
Οι Γέφυρες έχουν ήδη καταθέσει εξώδικα στις Τράπεζες για να δεσμεύσουν τις εκλογικές χρηματοδοτήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, καθώς τα δύο αυτά κόμματα χρωστούν 270 εκ. ευρώ δάνεια, τα οποιά δεν εξυπηρετούν από το 2013.
Μπορείτε να μπείτε, να ψηφίσετε και να το διαδώσετε στους φίλους σας. Δεν θα πάρει πάνω από 2 λεπτά!
https://secure.avaaz.org/el/petition/Trapeza_Peiraios_Eurobank_ALPHA_Trapeza_Ethniki_Trapeza_Na_katashethei_i_eklogiki_hrimatodotisi_Neas_Dimokratias_kai_PAS/
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 2

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο