Έντυπη Έκδοση

ΜΟΝΟ ΤΟ 1984 ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΤΟΣΟ ΝΩΡΙΣ, ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

Η θυροκόλληση της παραγραφής

Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, το φαινόμενο να κλείνει η Βουλή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα είναι σχεδόν πρωτοφανές.

Παρασκευή βράδυ θυροκολλήθηκε ξαφνικά η λήξη των εργασιών της Βουλής Παρασκευή βράδυ θυροκολλήθηκε ξαφνικά η λήξη των εργασιών της Βουλής Μόνο μία φορά τα τελευταία 25 χρόνια έκλεισε για 30 ολόκληρες ημέρες το Κοινοβούλιο, εν όψει ευρωεκλογών, χωρίς όμως τότε να υφίστανται οι ίδιες συνθήκες και δεδομένα.

Συνέβη το 1984, όταν επί προεδρίας της Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή και επί πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου, θυροκολλήθηκε στο Κοινοβούλιο το προεδρικό διάταγμα για τη λήξη των κοινοβουλευτικών εργασιών ένα μήνα πριν από τις ευρωεκλογές της 17ης Ιουνίου.

Αυτό είναι και το μοναδικό κοινό σημείο -οι 30 ημέρες- στις δύο περιπτώσεις. Διότι τότε δεν εκκρεμούσαν σκάνδαλα προς παραγραφή.

Καμία νύξη

Σήμερα, το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής την περασμένη Παρασκευή το Βράδυ οδηγεί αυτόματα σε παραγραφή όλων των εκκρεμών υποθέσεων στις οποίες πρωταγωνιστούν κυβερνητικά στελέχη κατά τη χρονική περίοδο 2004-2007 (Βατοπέδιο, Siemens, δομημένα ομόλογα, Παυλίδης).

Η απόφαση άλλωστε του Κώστα Καραμανλή να προβεί σε αυτή την ενέργεια, συνηγορεί υπέρ της εκτίμησης αυτής. Οταν μάλιστα την Παρασκευή το πρωί, δηλαδή λίγες ώρες πριν από την «αιφνίδια» απόφαση του πρωθυπουργού, δεν υπήρξε η παραμικρή νύξη κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τη νεολαία.

Πολλώ δε μάλλον που η κυβέρνηση φρόντισε με μεγάλη επιμέλεια, αλλά και βιάση να κλείσει σε χρόνο ρεκόρ όλες τις υποθέσεις με οσμή σκανδάλων που ενέπλεκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο νεοδημοκράτες υπουργούς.

Ετσι την περασμένη Δευτέρα τα μεσάνυχτα με ονομαστική μυστική ψηφοφορία ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης δεν παραπέμφθηκε στο Δικαστικό Συμβούλιο για να διερευνηθεί περαιτέρω η τυχόν εμπλοκή του στο σκάνδαλο των άγονων γραμμών των Κυκλάδων. Την ίδια τύχη είχε και η υπόθεση Νο 2 στην οποία πρωταγωνιστούσε ο ίδιος και αφορούσε τις άγονες γραμμές της Δωδεκανήσου. Η κυβερνητική παράταξη, κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Πέμπτη το βράδυ για τη σύσταση «προκαταρκτικής» επιτροπής, απλώς δεν προσήλθε στην Ολομέλεια του Σώματος.

Είχε μεσολαβήσει το βράδυ της Τετάρτης η απόρριψη της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την πλειοψηφία για σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens.

Σημειώνεται ότι την ίδια τύχη, δηλαδή αυτή της παραγραφής, θα έχουν και όλες οι άλλες υποθέσεις που πιθανόν να φτάσουν στο Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αριστοτέλης Παυλίδης εμπλέκεται, όπως άλλωστε έχουν αποκαλύψει βουλευτές της Ν.Δ., και σε τρίτη υπόθεση ακτοπλοϊκών γραμμών, με σκοτεινά σημεία.

Και υπάρχουν πληροφορίες, όχι πάντως πλήρως επιβεβαιωμένες, που θέλουν να έρχονται στο διάστημα έως τις ευρωεκλογές στη Βουλή ακόμη δύο υποθέσεις: της εξαγοράς της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote και το Βατοπέδιο, για δεύτερη φορά.

Τα προηγούμενα

Για την ιστορία, εκτός από το 1984 η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της εν όψει ευρωεκλογών το:

- 1984, για 30 μέρες. Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου, ενώ οι ευρωεκλογές είχαν προσδιοριστεί για τις 18 Ιουνίου. Το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής άνοιξε στις 2 Ιουλίου

- 1989, για 37 ημέρες (12 Μαΐου-18 Ιουνίου). Στην περίπτωση όμως εκείνη διεξήχθησαν διπλές εκλογές. Η Ολομέλεια ξανάνοιξε στις 3 Ιουλίου.

- 1994, για 18 ημέρες (24 Μαΐου-12 Ιουνίου). Η σύνοδος δεν είχε λήξει και η Ολομέλεια της Βουλής συνέχισε τις εργασίες της στις 14 Ιουνίου.

- 1999, για 16 ημέρες (28 Μαΐου-13 Ιουνίου). Οι εργασίες του πρώτου θερινού τμήματος ξεκίνησαν στις 22 Ιουνίου.

- 2004, για 10 ημέρες (3 Ιουνίου - 13 Ιουνίου). Η σύνοδος δεν έληξε καθώς είχαν προηγηθεί οι εθνικές εκλογές της 7ης Μαρτίου. Η Ολομέλεια συνέχισε τις εργασίες της από τις 15 Ιουνίου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή