Έντυπη Έκδοση

ΤΕΤΑΤΕΤ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ (βουλευτή της ΔΗΜΑΡ)

Γίνεται συναλλαγή με πρόθυμους βουλευτές

Δεν μιλάω μόνο για χρήματα, δεν το αποκλείω, αλλά για υποσχέσεις, εξυπηρετήσεις, ακόμη και διορισμούς συγγενών

Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ δεν βγαίνει Πρόεδρος, εγώ και πολλοί άλλοι δεν θα ψηφίσουμε, οι 13 δεν είμαστε δεδομένοι. Τα πράγματα είναι απλά. Το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων εντοπίζεται πλέον καθαρά: είναι η δυνατότητα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, δηλαδή η συγκέντρωση 180 προθύμων βουλευτών, που θα θελήσουν να στηρίξουν την παραμονή της κυβέρνησης Σαμαρά.

 Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα βρίσκεται, ούτως ή άλλως, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, στην πλευρά αυτή. Και ότι επίσης αρκετοί βουλευτές της ΔΗΜΑΡ θα πράξουν το ίδιο. Υπό τις περιστάσεις αυτές η εξεύρεση των 180 δυσκολεύει πολύ. Και διευκολύνεται η αιφνιδιαστική προκήρυξη εκλογών, μόλις ο Σαμαράς διαπιστώσει οριστικά ότι η Βουλή δεν βγάζει Πρόεδρο. Ο Γιάννης Πανούσης όμως δεν μιλάει μόνον γι' αυτό, αλλά και για τις συναλλαγές που γίνονται κάτω από το τραπέζι και για την προοπτική συμμαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ολα αυτά δείχνουν ότι βαίνομεν προς εκλογάς...

- Τι γίνεται εκεί στη ΔΗΜΑΡ; Μπορείτε να μας εξηγήσετε τα τεκταινόμενα, διότι είναι κάπως μπερδεμένα...

«Βεβαίως. Αυτή τη στιγμή η ΔΗΜΑΡ υπάρχει ως κοινοβουλευτική ομάδα κυρίως, διότι εκλογικά έχει εξαϋλωθεί. Υπάρχουν λοιπόν 13 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, ίσως 12 εάν φύγει ο Ψαριανός...».

- Μπορείτε όμως να εκλέξετε Πρόεδρο Δημοκρατίας.

«Μπορούμε. Ολα τα σενάρια περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τη συναίνεση 5-6 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, αλλιώς δεν βγαίνουν οι 180. Αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα το κάνουμε».

- Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;

«Ευχαρίστως. Ας υποθέσουμε ότι ο Σαμαράς προτείνει για Πρόεδρο τον Κουβέλη και ότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές τότε και εν τέλει ο Κουβέλης δέχεται, παρ' ότι αυτή τη στιγμή δηλώνει ότι δεν συζητάει τέτοιο ενδεχόμενο. Ας το δεχθούμε όμως, ως υπόθεση. Στην περίπτωση αυτή, για να δεχθεί ο Κουβέλης να γίνει Πρόεδρος, θα πρέπει ταυτόχρονα η ΔΗΜΑΡ να επιστρέψει στην κυβέρνηση».

- Γιατί;

«Μα διότι μόνον έτσι θα τεθεί στη συζήτηση από τη ΔΗΜΑΡ, ως μια νέα πολιτική προγραμματική συμφωνία. Δεν μπορεί να γίνει ως προσωπική συναλλαγή».

- Και λοιπόν;

«Στην περίπτωση αυτή, οι 13 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένοι. Δεν μπορεί δηλαδή ο πρόεδρος να έχει μαζί του και τους 13».

- Ποιοι δεν θα είναι μαζί του;

«Εγώ σίγουρα. Δεν πρόκειται να συμφωνήσω στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, υπό οποιεσδήποτε περιστάσεις. Αυτό το ξεκαθαρίζω».

- Υπάρχουν και άλλοι στη ΔΗΜΑΡ;

«Νομίζω ναι. Η κ. Ξυροτήρη το έχει δηλώσει νομίζω, η κ. Ρεπούση το αφήνει σαφώς να εννοηθεί, ο κ. Κυρίτσης νομίζω ότι κινείται στην ίδια κατεύθυνση και πιθανόν και άλλοι».

- Οπότε;

«Αυτό είναι το σενάριο της πρότασης Κουβέλη. Ο ίδιος βεβαίως δηλώνει ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογής Προέδρου υπό τις παρούσες περιστάσεις και δεν έχω κανένα λόγο να μην τον πιστεύω. Απλώς τα συζητάμε ως ενδεχόμενα. Αλλά και εάν αλλάξουν οι περιστάσεις και η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει να επιστρέψει στην κυβέρνηση, τότε αρκετοί βουλευτές δεν θα ακολουθήσουν».

- Δεν υπάρχει τρόπος εκλογής Προέδρου χωρίς τη ΔΗΜΑΡ;

«Κανένας. Δεν βγαίνουν τα νούμερα. Ακόμη και οι ΑΝΕΛ να πάνε σύσσωμοι, που δεν είναι καθόλου βέβαιον, πάλι θα χρειαστούν και βουλευτές της ΔΗΜΑΡ. Διότι πολλοί από τους ανεξάρτητους έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν δέχονται και αρκετοί κινούνται προς τον ΣΥΡΙΖΑ».

- Τι πιθανότητες δίνετε τελικώς στην εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή;

«Εχει αρχίσει ήδη μια μεγάλη επιχείρηση συγκέντρωσης προθύμων βουλευτών...».

- Με ποια μέσα;

«Με όλα τα μέσα! Πρόκειται για καθαρή συναλλαγή. Δεν μιλάω μόνον για χρήματα, δεν το γνωρίζω, χωρίς να το αποκλείω κιόλας. Μιλάω για υποσχέσεις, εξυπηρετήσεις, εξασφαλίσεις, ακόμη και διορισμούς συγγενών -όλα τα γνωστά δηλαδή του ελληνικού πολιτικού συστήματος!».

- Εσάς γιατί δεν σας πλησιάζουν;

«Πλησιάζουν τους πολιτικά συγγενείς χώρους. Εμένα πώς να με πλησιάσουν; Εγώ δηλώνω ότι φεύγω από την πολιτική σε λίγους μήνες. Επιστρέφω στο πανεπιστήμιο. Δάσκαλος είμαι. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός να δέχομαι πιέσεις!».

- Οι επαγγελματίες πολιτικοί δέχονται;

«Φυσικά. Πρώτον, διότι εάν γίνουν εκλογές θα τεθούν εκτός μάχης. Δεύτερον, διότι πρέπει να εξασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον. Και τρίτον, διότι πολιτικά προέρχονται οι περισσότεροι από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Εάν ο Σαμαράς προτείνει τον Καραμανλή για Πρόεδρο, είναι δύσκολο να τον ψηφίσει ένας βουλευτής των ΑΝΕΛ ή ένας ανεξάρτητος;».

- Και τι θα γίνει τελικά;

«Νομίζω εξαρτάται και από τον ΣΥΡΙΖΑ!».

- Δηλαδή;

«Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίσει ότι θα μπλοκάρει την εκλογή πάση θυσία, ότι θέλει πραγματικά εκλογές δηλαδή, τότε μπορεί να αυξήσει την πίεση σ' αυτούς που σκέφτονται να στηρίξουν τον Σαμαρά και να καταστήσει τη συμφωνία πολιτικά δύσκολη».

- Με ποιο τρόπο;

«Εάν καταγγείλει για χρηματισμό, για συναλλαγή και αποστασία τους βουλευτές που θα το σκεφτούν, τότε θα δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα μέσα στο λαό που θα δυσκολέψει τις παρασκηνιακές κινήσεις. Εάν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υψώσει τους τόνους και αφήσει το πράγμα να κυλήσει, τότε θα διευκολύνει τον Σαμαρά».

- Και γιατί να τον διευκολύνει;

«Δεν ξέρω. Υποθέσεις κάνω. Δεν είμαι απολύτως βέβαιος ποιες θα είναι οι πολιτικές συνθήκες το φθινόπωρο και εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέλει οπωσδήποτε εκλογές».

- Πώς διαγράφεται το πολιτικό τοπίο αυτή τη στιγμή;

«Σύμφωνα με τις μετρήσεις που βλέπουμε, οι ενδιάμεσοι σχηματισμοί πιέζονται μέχρις εξαφανίσεως».

- Το Ποτάμι;

«Συρρικνώνεται. Νομίζω δεν θα αντέξει στις εκλογές και θα μείνει εκτός Βουλής. Και οι ΑΝΕΛ κινδυνεύουν...».

- Και πώς θα κάνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Μόνος του;

«Με το Ποτάμι θα κάνει; Το Ποτάμι κινείται μόνον προς τα δεξιά. Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί, οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να είναι κόμμα ανάδελφον μέσα στη Βουλή».

- Δεν θα μπορούσε να γίνει ένα προεκλογικό μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ;

«Θα μπορούσε. Θα μπορούσαμε επίσης να σχεδιάσουμε μια κυβέρνηση της Κεντροαριστεράς, υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πότε; Αυτά τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους. Και χρόνος δεν υπάρχει. Είναι πιθανόν να έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο, αφού δεν θα εκλέγεται Πρόεδρος. Και μέχρι τότε τι να προλάβεις;».

- Θα αποφασίσει εκλογές ο Σαμαράς πριν από τον Φεβρουάριο;

«Εάν δει ότι δεν συγκεντρώνει 180 σίγουρα. Θα πάει σε μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο. Και θα θέσει προς κρίσιν όλο το πακέτο: τη ρύθμιση του χρέους και το πρόσωπο του Προέδρου που θα προτείνει».

- Κι εσείς;

«Θα προσπαθήσω να συμβάλω στη σύγκλιση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και στις συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και εν συνεχεία θα επιστρέψω στους φοιτητές μου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Τετ-α-Τετ με τον ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
Για το ίδιο θέμα
«Σφίγγα» ο Πανούσης για τον «κουμπαρά»