Έντυπη Έκδοση

ΨΥΧΡΟΛΟΥΣΙΑ ΑΠΟ ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Θα τους μείνει το ταξίδι

Ανθρακες αποδείχτηκε ο θησαυρός της δήθεν εκδίωξης της τρόικας από την Αθήνα, χαλώντας έτσι και τις επικοινωνιακές επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία επένδυε σε μια τέτοια εξέλιξη ενόψει μάλιστα και μιας πιθανής πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ επιδίδονταν σε θριαμβευτικές δηλώσεις του τύπου «τέλος η τρόικα και τα μνημόνια» και η κυβερνητική εκπρόσωπος παρουσίαζε τον πρωθυπουργό ως εμπνευστή τής «εκτός συνόρων αξιολόγησης σε ανώτερο επίπεδο», ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανέφερε την ελληνική κυβέρνηση στη σκληρή πραγματικότητα, σημειώνοντας με διευκρινιστική του δήλωση ότι η συνάντηση του Παρισιού θα είναι «προπαρασκευαστική» και η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο Αντουάν Κολομπανί ερωτηθείς αρχικά για τη διαρροή του ΔΝΤ, ότι η αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, δήλωσε άγνοια για το θέμα και στη συνέχεια προχώρησε σε νέα ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι επαφές των Ελλήνων υπουργών με την τρόικα στο Παρίσι έχουν το χαρακτήρα συνάντησης που «υπηρετεί την αναγνώριση των σημείων-κλειδιών που θα συζητηθούν κατά την επόμενη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας».

Φειδωλοί

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «όπως αναφέρεται στην τελευταία κοινή δήλωση του προσωπικού των Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ, η επόμενη αποστολή αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Η προπαρασκευαστική συνάντηση δεν υποκαθιστά», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, «την αποστολή πλήρους αξιολόγησης».

Την εξέλιξη αυτή φαίνεται πως την περίμενε το μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή, καθώς όταν ανακοινώθηκε από την Ουάσιγκτον μέσω του ΔΝΤ ότι ο έλεγχος της τρόικας θα γίνει σε γαλλικό έδαφος, αποφεύχθηκε οποιοσδήποτε πανηγυρισμός. Τα κυβερνητικά στελέχη ήταν εξαιρετικά φειδωλά και προσεκτικά στις αντιδράσεις τους. Εστίαζαν κυρίως στο γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς ωστόσο να δείχνουν ότι συμμερίζονται τις θριαμβολογίες του ΠΑΣΟΚ.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη σε παρεμβάσεις της σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς πολύ προσεκτικά δήλωνε πριν ακόμα την παρέμβαση Κολομπανί ότι «η αξιολόγηση εκτός συνόρων είναι απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε αποκτήσει με τους θεσμικούς μας εταίρους. Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση. Είμαστε σε καλό δρόμο. Με δεδομένο ότι έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη δεν θα πρόκειται για έλεγχο, αλλά για αξιολόγηση του προγράμματος και κατά συνέπεια κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία. Βεβαίως τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να βρίσκονται εδώ και να προσφέρουν βοήθεια. Η εκτός συνόρων αξιολόγηση σε ανώτερο επίπεδο ήταν μια σκέψη του πρωθυπουργού, η οποία συμφωνήθηκε με τους θεσμικούς εταίρους καθώς η χώρα έχει ανακτήσει πλήρως την αξιοπιστία».

«Αλλαγή σελίδας»

Σε εντελώς άλλο μήκος κύματος ήταν οι παρεμβάσεις του ΠΑΣΟΚ, με τη Χαριλάου Τρικούπη ούτε λίγο ούτε πολύ να εμφανίζει τον εκ Παρισίων έλεγχο της τρόικας ως «αλλαγή σελίδας» χωρίς Μνημόνιο, χάρη στον Ευάγγελο Βενιζέλο! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε περιχαρής ότι «δεν είναι μια απλή συμβολική κίνηση, είναι και μια ενθάρρυνση να κινηθούμε εμείς με βάση τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες... το Μνημόνιο τελειώνει». Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για «επάνοδο στην ομαλότητα και την ισοτιμία» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι «η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης».

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του εκπροσώπου της Κομισιόν πως η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά τις τριήμερες επαφές που θα έχουν κυβέρνηση και εκπρόσωποι των δανειστών στο Παρίσι στις αρχές του φθινοπώρου, έρχεται ένα 24ωρο μετά την έκθεση-κόλαφο για την κυβέρνηση, του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για την παρακολούθηση του προϋπολογισμού, στην οποία γίνεται λόγος για νέο δάνειο και νέο Μνημόνιο. Εκθεση την οποία Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ έκαναν πως δεν υπάρχει ή τη διάβαζαν «ανάποδα».

Το περιεχόμενο

Τις αρχικές ανακοινώσεις για τον έλεγχο της τρόικας επί γαλλικού εδάφους σχολίασε η αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι «στην κυβέρνηση δεν βγαίνει το μέτρημα με τους βουλευτές για την προεδρική εκλογή και γι' αυτό και φτιάχνουν ένα νέο επικοινωνιακό παιχνίδι με την τρόικα, αλλάζοντας απλά σκηνικό και μεταφέροντάς το εκτός Ελλάδας».

«Το περιεχόμενο των συνομιλιών με τους δανειστές, είτε γίνονται στην Αθήνα, είτε στο Παρίσι, είτε στις Βρυξέλλες και όπου αλλού, παραμένει πάντα η υλοποίηση των βάρβαρων αντεργατικών μέτρων για την προώθηση της στρατηγικής της Ε.Ε.» επισημαίνει το ΚΚΕ, ενώ ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ αναφέρει ότι οι Ελληνες υπουργοί μετατρέπονται σε απαράδεκτο περιοδεύοντα θίασο που θα δίνουν από το Παρίσι εξετάσεις στην τρόικα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Κυβέρνηση
Κομισιόν