Έντυπη Έκδοση

Κάμποι Α.Ε., Ψηλά Βουνά Α.Ε., Θάλασσα Α.Ε...

Σαμαράς και Βενιζέλος κλείνουν εκκρεμότητες όχι μόνο προς την τρόικα, αλλά και «προς τους εγχώριους κύκλους και συμφέροντα που ασκούν οικονομική και εξ αυτής κοινωνική εξουσία», κατήγγειλε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη χθεσινή εκδήλωση του κόμματος για το νομοσχέδιο για τα δάση.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Βίτσας Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Βίτσας «Αυτό σημαίνει επιμονή και σκλήρυνση ή αποδοχή της μοίρας τους και εκλογές, είτε και τα δύο μαζί;», αναρωτήθηκε ο Δ. Βίτσας. Δύο φορές, όπως επισήμανε, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προσπάθησαν να αναθεωρήσουν τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος, που καθιερώνουν την υποχρέωση του κράτους να παίρνει μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Οταν το 2003 το ΠΑΣΟΚ ψήφιζε το νόμο 3208, η Ν.Δ. τον «κατήγγειλε σωστά ως αντισυνταγματικό, μετά τον εφάρμοσε και τώρα μαζί με το ΠΑΣΟΚ τον θεωρεί υπέρμετρα "προστατευτικό"».

Αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο, σημείωσε ότι «συμπληρώνει θεαματικά το κυβερνητικό σχέδιο "ανοίξαμε και ξεπουλάμε. Προλάβετε πριν μας κλείσουν"». Το χαρακτήρισε ψευδεπίγραφο και διαπίστωσε πως επιχειρείται υπέρβαση της συνταγματικής νομιμότητας, αλλά και της νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που παγίως χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές τις διατάξεις νόμων που επέτρεπαν την ιδιωτική πολεοδόμηση, καθώς και χρήσεις εντός δάσους κατά πολύ ηπιότερες.

«Παραδίδονται τα δασικά μας οικοσυστήματα ως δωρεάν οικόπεδα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του real estate, της ενέργειας και του τουρισμού εκτός σχεδίου, με δικαιολογία όχι πια την ανάπτυξη, αλλά το δημόσιο χρέος και τη σωτηρία της πατρίδας», τόνισε ο κ. Βίτσας, με συνακόλουθο θύμα τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

«Η ιδιωτική πολεοδόμηση θεσμοθετείται ως εργαλείο για την επαρκή επιχειρηματική δήθεν αξιοποίηση των δασικών εκτάσεων και τα real estate συμφέροντα μπορούν να ξεφυτρώσουν όπου, όσο και όπως επιθυμεί κανείς, αφού επιτρέπεται η δημιουργία αόριστου αριθμού νέων οικισμών ακόμα και μέσα στα δάση», πρόσθεσε.

«Το κράτος παραδίδει το ρυθμιστικό του ρόλο στο ιδιωτικό κεφάλαιο και η κυβέρνηση προσφέρει τα δημόσιας κτήσης αγαθά στη ληστρική αδηφαγία δήθεν επενδυτών, εγκρίνει φωτογραφικές διατάξεις σε αγαπημένες της επιχειρήσεις...», για να καταλήξει: «Εσφαλε λοιπόν ο ποιητής των σχολικών μας χρόνων. Αυτά που όριζε ως πατρίδα μας "τους κάμπους, τα ψηλά βουνά, τη θάλασσα που χρυσολάμπει" δεν θ' ανήκουν πια στην κοινωνία μας, θα 'χουν όνομα με κατάληξη Α.Ε.».

«Είναι επείγον να φύγουν, αυτοί και η πολιτική τους», είπε άλλη μια φορά ο κ. Βίτσας. «Η κοινή μας δράση επί των συγκεκριμένων δημιουργεί το έδαφος της ανατροπής τους και παρέχει τις μεταξύ μας εγγυήσεις για το σήμερα και το αύριο. Εχουμε χρέος να τους σταματήσουμε», ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αμέσως όλες τις διατάξεις που χαρίζουν δάση και δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα, όπως θα κάνει το ίδιο και για τους αιγιαλούς και τις ακτές.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν εκπρόσωποι κομμάτων, πολιτικών κινήσεων, ΜΚΟ, καθώς και επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων. ΠΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Τρόικα
Κυβέρνηση
Δασαρχεία/Δάση/Αναδασώσεις
Νομοσχέδια
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική