Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο

Υποσχέσεις για στήριξη όχι για κούρεμα

Μια μαγική εικόνα με τα θετικά μόνο βήματα που έχει κάνει η χώρα στον τομέα της οικονομίας και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παρουσίασαν Άνγκελα Μέρκελ και Αντώνης Σαμαράς από το Βερολίνο. Επί της ουσίας όμως και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, αν και ο πρωθυπουργός ζήτησε για ακόμα μια φορά ευνοϊκή ρύθμιση μετά την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης και το stress test των τραπεζών η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να τοποθετηθεί και αρκέστηκε σε επισημάνσεις προόδου και υποσχέσεις στήριξης, αναγνωρίζοντας, όπως είπε τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες.

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση και ότι βάσει των στοιχείων και των εκτιμήσεων της κυβέρνησης θα μπορέσει να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, ενώ σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενο “βελούδινο διαζύγιο” με το ΔΝΤ χαρακτήρισε τη λέξη ατυχή. Όπως είπε δεν δεν δέχεται τον όρο διαζύγιο και ανέφερε ότι από το καταστατικό του ΔΝΤ προβλέπεται μια διαφορετική πια συνεργασία μετά την αποπεράτωση των δόσεων. Είπε, πάντως, ότι η συνεργασία “δεν υπήρξε ποτέ εύκολη αλλά έχει αλλάξει την εικόνα της οικονομίας μας” και εκτίμησε ότι “θα ολοκληρωθεί πιρν την προγραμματισμένη στιγμή”. 

“Δεν παραιτούμαστε από το βασικό στόχο για πλεονάσματα και μεταρρυθμίσεις” είπε ακόμα ο Αντώνης Σαμαράς σημειώνοντας πως “γυρισμός δεν υπάρχει”, “πίσω στα ελλείμματα δεν πρόκειται να πάμε”.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε πάντως σε “πολύ θετικά δείγματα και μηνύματα” από την ελληνική οικονομία και τόνισε ότι αναμένουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ δεσμεύτηκε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα όσο μπορεί, αναφερόμενη ειδικά στο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. "Τα πρώτα δείγματα επιτυχίας είναι ορατά. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, για να σας στηρίξουμε", είπε η ίδια. 

Κατά τ’ άλλα ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόωρη έξοδο στις αγορές, σχετικά με το τι προέβλεπε το πρόγραμμα, αλλά και στις αποδόσεις των πενταετών ομολόγων λέγοντας πως υπάρχει σταθεροποίηση και εικόνα ανάκαμψης.

Επίσης αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές αλλαγές σημειώνοντας πως “στον κόσμο της διεθνούς ανταγωνιστικότητας βελτιώνεται συνεχώς η θέση της χώρας μας”, αν και όπως είπε “έχουν να γίνουν ακόμα πολλά”, και ότι “τις μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να τις είχαμε κάνει μόνοι μας”. “Δείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά παρά τις συνθήκες ύφεσης, πιστεύω σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούμε να κάνουμε περισσότερα γι’ αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικές αυτές οι ανάσες που χρειαζόμαστε”, είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. Επίσης ανέφερε ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε συντελεστή ενεργειακής ασφάλειας.

Η Μέρκελ πάντως δεν αναφέρθηκε στα του χρέους ενώ σε ερώτηση σχετική με τις εκλογές είπε ότι “σήμερα μιλήσαμε για τη δουλειά του πρωθυπουργού ο οποίος κυβερνά τη χώρα με μεγάλη αποφασιστικότητα προς ένα καλύτερο μέλλον” και πρόσθεσε ότι μιλήσαμε για τις λεπτομέρειες, τα προβλήματα και τις επιτυχίες και προφανώς υπάρχουν μόνο επιτυχίες. Δεν υπήρξε άλλο αντικείμενο συζήτησης”.

Κυβερνητική πηγή, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχολίασε ότι "η συνάντηση πήγε καλά, καθώς η γερμανική ηγεσία αναγνωρίζει τον δρόμο που έχει καλύψει η χώρα" και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα είναι δημοσιονομικά ισχυρή και δεν χρειάζεται νέο μνημόνιο". Η ίδια πηγή ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς σχολιάζοντας την πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "είναι τέτοια η αμηχανία τους που μπερδεύουν ακόμη και τις ερωτήσεις και σε ποιον απευθύνθηκαν".
 
 
Newsroom Enet

ΣΥΡΙΖΑ: Ξένη η έννοια διαπραγμάτευση για τον Σαμαρά

“Η θλιβερή εικόνα του πρωθυπουργού μετά την συνάντηση του με την κ. Μέρκελ εκθέτει τον ίδιο και τη χώρα” σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συνάντηση Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο και προσθέτει ότι “χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση του μνημονιακού προγράμματος, ο κ. Σαμαράς κατέστησε σαφές πως η έννοια διαπραγμάτευση είναι ξένη προς την πολιτική του και τις προθέσεις του.”

Στη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ακόμα για τον πρωθυπουργό ότι “τον χωρίζει τεράστια απόσταση από την σημερινή οδυνηρή κοινωνική πραγματικότητα.”

“Εξάλλου”, σημειώνουν, “η άρνησή του να απαντήσει, κατόπιν της υπόδειξης της κ. Μέρκελ, εάν είναι αρνητικός στη χαλάρωση της λιτότητας, τον κατατάσσει δικαίως ως τον πιο ένθερμο υποστηρικτή της καγκελαρίου στην Ευρώπη. Καμιά χειραψία με ξένο ηγέτη δεν μπορεί να τον σώσει.” .

Καμμένος: Το τελευταίο αντίο ενός προσκυνημένου πολιτικού

Επίθεση στον πρωθυπουργό με αφορμή τη συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο εξαπέλυσε ο Πάνος Καμμένος λέγοντας μεταξύ άλλων πως “αυτό είναι το τελευταίο αντίο ενός προσκυνημένου πολιτικού”.

Πάνος Καμμένος Πάνος Καμμένος Σε σχετική δήλωσή του αναφέρει τα εξής: “Ο πρωθυπουργός, αφού ανέπτυξε, ακόμα μια φορά, στα πλαίσια της πολιτικής εικονικής πραγματικότητας, το success story μιας άλλης χώρας, αφού απέκρυψε την αλήθεια, δηλαδή την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, προκειμένου να παλέψει για την πολιτική του επιβίωση, υπέβαλε τα σέβη του στην εμπνεύστρια της καταστροφικής πολιτικής για την πατρίδα μας. Αυτό είναι το τελευταίο αντίο ενός προσκυνημένου πολιτικού”.

 

Ποτάμι: Λόγια παρηγοριάς στο Βερολίνο

«Σε ... λόγια παρηγοριάς κατέληξε τελικά η πολυδιαφημισμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την κυρία Μέρκελ», αναφέρεται σε σχόλιο του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί η κατανόηση της κ. Μέρκελ, ούτε η χώρα σώζεται με παρακαλετά η τσαμπουκάδες.

Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, στην ίδια ανακοίνωση, τονίζει την ανάγκη εθνικού σχεδίου δράσης «που θα έχει την έγκριση της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας και θα υποχρέωνε συμμάχους και δανειστές να σκεφθούν αλλιώς την Ελλάδα» και επικρίνει τα κόμματα εξουσίας ότι προτάσσουν τη σωτηρία τους από τη σωτηρία της χώρας.

ΚΚΕ: Οδυνηρή για το λαό όποια διαπραγμάτευση εντός μνημονίων

«Η συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η όποια συζήτηση ή διαπραγμάτευση, εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ και ο στόχος της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάκαμψης, θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα για το λαό, αφού όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός η σημερινή πολιτική θα συνεχιστεί», σχολιάζει το ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο αναφέρει ότι "γίνεται φανερό ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επιδιώκει «ελάφρυνση» του χρέους και του μνημονίου, όχι για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, αλλά για να εξασφαλίσει περισσότερο χρήμα για το μεγάλο κεφάλαιο και για ν’ αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή στη συνέχιση της βάρβαρης πολιτικής."

Στην ίδια ανακοίνωση προσθέτει τα εξής: "Άλλωστε, τόσο η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν προεξοφλήσει τη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες, ανεξάρτητα με τη στάση που κρατει ο καθένας στο ζήτημα του χρέους και του μίγματος πολιτικής που προτείνουν για την καπιταλιστική ανάκαμψη. Είναι συνεπώς, αποπροσανατολιστική και εχθρική για το λαό η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και τ’ άλλα κόμματα που «προσκυνούν» την ΕΕ για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα αυτό τον αντιλαϊκό δρόμο, να διαπραγματευτεί καλύτερα το «τέλος του μνημονίου και της τρόικα».

Όλοι τους κρύβουν ότι, με ή χωρίς τρόικα, με ή χωρίς νέο «πακέτο-μνημόνιο», ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει τα μνημόνια διαρκείας και τους μηχανισμούς επιτήρησης της ΕΕ, θα συνεχίσει να ματώνει για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Γι’ αυτό άλλωστε και αυτά τα κόμματα δε δεσμεύονται για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του λαού ούτε καν για την ουσιαστική ανακούφισή του."

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Γερμανία
Για το ίδιο θέμα
Καρότο και μαστίγιο στη θηλιά του χρέους