Ηλεκτρονική Έκδοση

Στο άγνωστο με βάρκα...το φόβο για ΔΝΤ

Δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλου

Η συνάντηση του Βερολίνου ήταν ένα «σημαντικό πρώτο βήμα» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις συνομιλίες του Αντ. Σαμαρά με την Άγγελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Νέα Υόρκη. Για το θέμα της αποχώρησης του ΔΝΤ είπε: «δεν έχει ζητηθεί και φυσικά δεν έχει ζητηθεί, διότι ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις».

Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε σήμερα (χθες) ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμη η αποχώρηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος είπε: «δεν έχει ζητηθεί και φυσικά δεν έχει ζητηθεί, διότι ακόμη βρισκόμαστε σε συζητήσεις. Και για να το ζητήσουμε αυτό, πρέπει να έχουμε τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας και δικαιούμαστε να έχουμε στήριξη για όλα, όχι μόνο για το συγκεκριμένο. Δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει ακόμη τα αιτήματά μας, διότι έχουμε επιτεύγματα. Σας θυμίζω ότι το κρίσιμο κριτήριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα υπάρχει. Επίσης, είναι προφανές ότι πέρα από τα δημοσιονομικά επιτεύγματα υπάρχουν διαρθρωτικά επιτεύγματα».

«Με βάση την ενημέρωση που έχω από τον πρωθυπουργό, θεωρώ ότι η συνάντηση του Βερολίνου με την κ. Μέρκελ ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα γιατί, όπως γνωρίζετε, κινούμαστε παράλληλα σε δύο επίπεδα, στο τυπικό καθιερωμένο επίπεδο της τρόικας, αλλά και σε ένα υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στρατηγικού χαρακτήρα, τώρα που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και που πρέπει να οργανώσουμε την εποχή μετά το μνημόνιο, την εποχή μετά την τρόικα, την εποχή της επανόδου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, όχι στην κανονικότητα του παρελθόντος, αλλά στην κανονικότητα του μέλλοντος, σε μια Ελλάδα η οποία είναι αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην ΕΕ και μέσα στην ευρωζώνη» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Επισήμανε, επίσης, ότι έχει μιλήσει πολλές φορές «για την ανάγκη να φύγουμε από το καθεστώς του μνημονίου και της τρόικας, γιατί τώρα μπορούμε πια να λύσουμε τα προβλήματά μας μέσα από τις υπάρχουσες πάγιες διαδικασίες της ΕΕ, μέσα από μηχανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ESM, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και, φυσικά, όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην καρδιά της ευρωζώνης ήταν κάτι έκτακτο και παροδικό, δεν μπορεί να συνεχίζεται δια μακρόν».

Και κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: «Βεβαίως, πρέπει να γίνουν και άλλα πράγματα και ο ελληνικός λαός θέλει ένα καλό ευρωπαϊκό κράτος, θέλει καλή δημόσια διοίκηση, καλή εκπαίδευση, καλή δικαιοσύνη, αλλά μην ξεχνάμε τι έχει γίνει ως τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, σε μεγάλους τομείς όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και, βέβαια, μιλάω για το θέμα αυτό γιατί πρώτο μας μέλημα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς επενδυτικό περιβάλλον και χωρίς μια πραγματική οικονομία η οποία κινείται με αισιοδοξία και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».


 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΝΤ
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
Σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα «περί τέλους του μνημονίου»
ΔΝΤ: Δεν έχουμε αίτημα για πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα