Έντυπη Έκδοση

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Πάτησαν FF στο Μνημόνιο

Η κυβέρνηση κατάφερε να τελειώσει το Μνημόνιο πριν καν αρχίσει τη διαπραγμάτευση, καθώς κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας επαφών με την τρόικα, είπε ότι «συζητήθηκαν και θέματα στρατηγικής σημασίας, όπως η επόμενη μέρα, το πώς θα στηθεί η έξοδος από το Μνημόνιο».

Αστυνομικός κλοιός γύρω από το υπουργείο Αστυνομικός κλοιός γύρω από το υπουργείο Ωστόσο, η ίδια πηγή απέφυγε να μιλήσει για τη στάση που κράτησαν οι επικεφαλής της τρόικας αναφορικά με τις κυβερνητικές επιδιώξεις, ενώ δεν διευκρίνισε αν κάποιο από τα μέλη της τρόικας πρότεινε νέα χρηματοδότηση, κάτι που απορρίπτει παγίως η ελληνική πλευρά.

«Εχουν τις δικές τους απόψεις. Βάζουν κάποια θέματα στο τραπέζι και προσπαθούμε να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Πρέπει με το κλείσιμο της αξιολόγησης να κλείσουμε και αυτό. Πάντως, δεν συζητήσαμε σήμερα χρονοδιάγραμμα», αρκέστηκε να δηλώσει ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση για τη «μετά Μνημόνιο εποχή», παρόντες από ελληνικής πλευράς ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου.

Αναφορικά με τη συζήτηση για το χρέος η διαπραγμάτευση θα ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά όπως διευκρίνισε η ίδια πηγή, «για να κλείσει η αξιολόγηση, πρέπει να ξέρουμε το μετά».

Το πλεόνασμα

Μετά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015 χωρίς νέα μέτρα, κάτι στο οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμφωνεί και η τρόικα. «Υπάρχουν τρόποι για να πετύχουμε το στόχο, χωρίς νέα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τις φοροελαφρύνσεις, ο εν λόγω παράγοντας δήλωσε ότι «οι φοροελαφρύνσεις θα γίνουν. Είναι στρατηγικό θέμα για την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι πότε και με ποιον τρόπο».

Ταυτόχρονα στην πρώτη επαφή με την τρόικα επισημοποιήθηκε το γεγονός ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτελεί «κενό γράμμα» καθώς θα υπάρχει μια γραπτή αναφορά για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα και «σίγουρα αυτά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ». Οι κωδικοί ωστόσο θα συγκεκριμενοποιηθούν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού.

Παρ' όλα αυτά τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι είναι εφικτή η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 και εάν αυτή οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενες αιτίες, τότε θα «βοηθήσει» και τον νέο προϋπολογισμό. Για τα προαπαιτούμενα, εκτιμάται ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% από το σύνολό τους.

Τα ομόλογα

Για το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα καταγράφεται, σε καθημερινή βάση, άνοδος των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι αυτό οφείλεται στο ότι «οι αγορές όταν είναι ρηχές, εύκολα ανεβαίνουν και κατεβαίνουν. Ενα fund ήθελε να μειώσει τη θέση του στην Ελλάδα. Στόχος είναι, σιγά σιγά, καθώς και οι αξιολογήσεις θα βελτιώνονται, να φέρουμε πολύ περισσότερους ως αγοραστές του χρέους».

Σήμερα, με βάση τον προγραμματισμό έως χθες το βράδυ, θα υπάρξουν συναντήσεις των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια (11.30) και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη (15.00). Την Πέμπτη, θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Καμιά συζήτηση στη Γενεύη για τις ομαδικές απολύσεις

Επιμένει η κυβέρνηση, παρά το κοινό μέτωπο που συγκρότησαν στη Γενεύη οι κοινωνικοί εταίροι στο θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου (1264/82), ιδιαίτερα στο κομμάτι της χρηματοδότησης των συνδικάτων, με τον Γ. Βρούτση να μιλά για «διαφάνεια» στη χρηματοδότηση και τα συνδικάτα για την «απρόσκοπτη» απόδοση των παρακρατούμενων εισφορών.

Μελανό σημείο της «μαραθώνιας» διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε το πρωί και κατέληξε το βράδυ με κοινό κείμενο, είναι ότι δεν γίνεται κανένας λόγος στο αίτημα που θέτει επιτακτικά η τρόικα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ενώ εκθειάζεται ιδιαίτερα το πλαίσιο του 1264 από τις μελέτες που παρουσίασε ο διευθυντής του ILO ως «ορόσημο στις εργασιακές σχέσεις» για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Το «ραντεβού» -που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αύριο ο Γ. Βρούτσης συναντάται με την τρόικα- έγινε στη Γενεύη με συντονιστή το γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO).

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Γ. Βρούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πρόσφατες αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, κάνοντας λόγο για «μία διαφανή διαδικασία που λειτουργεί ήδη με τρόπο αξιόπιστο και ανθεκτικό».

Παράλληλα άνοιξε το θέμα του συνδικαλιστικού νόμου, σημειώνοντας πως «η όποια βελτίωση του θεσμικού πλαισίου δεν μπορεί παρά να γίνει μαζί με τους εργαζομένους και τους εργοδότες».

Ωστόσο, τόσο ο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος όσο και οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων τάχθηκαν κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε αλλαγής στο συνδικαλιστικό νόμο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε πως ο διάλογος γίνεται με το φάντασμα της τρόικας να πλανάται στην αίθουσα και αναφερόμενος στο συνδικαλιστικό νόμο τόνισε ότι «πέρα από τον ιστορικό και εμβληματικό του χαρακτήρα, αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατικού νομοθετήματος».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πλευρά της ΓΣΕΕ στο γεγονός ότι στην Ελλάδα το 95% των απεργιών έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές, καταλύοντας στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας.

Οσον αφορά το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ο Γ. Παναγόπουλος επανέλαβε την πάγια θέση της Συνομοσπονδίας ότι δεν θα δεχθεί αλλαγή του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, υπογραμμίζοντας τις δραματικές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Κυβέρνηση
Μετακινήσεις/Μεταθέσεις/Διαθεσιμότητα/Απολύσεις
Τρόικα
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις