Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο Γιούνκερ στην Αθήνα

Τελευταία ενημέρωση:

Ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί, σήμερα Παρασκευή, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Είναι η δεύτερη φορά που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να συζητηθούν οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και η πορεία του ελληνικού προγράμματος.

«Η δεύτερη, εντός διμήνου, επίσκεψη στην Αθήνα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υποδηλώνει την αμέριστη στήριξη της ΕΕ στην προσπάθεια ανάκαμψης που καταβάλλει η χώρα μας και αναγνώριση των άνευ προηγουμένου θυσιών, στις οποίες υποβλήθηκαν γι αυτόν τον σκοπό οι Ελληνες πολίτες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ελλάδα, Παναγιώτης Καρβούνης.

Ερωτηθείς σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2015, το οποίο κατέθεσε η γαλλική κυβέρνηση και σύμφωνα με το οποίο μετατίθεται η δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας δύο χρόνια αργότερα, ο κ. Καρβούνης σχολίασε ότι οι συμφωνημένοι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται από όλες τις χώρες ανεξάρτητα από την ύπαρξη μνημονίου, γιατί ακριβώς η μη τήρησή τους ήταν ένας από τους λόγους της πανευρωπαϊκής κρίσης.

«Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ΕΕ θέσπισε μια πιο ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, η οποία όμως δεν στερείται ευελιξίας, όταν το απαιτούν οι συνθήκες. Και αυτό θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την υποβολή όλων των σχεδίων προϋπολογισμών για το 2015, που πρέπει να αποσταλούν -στην Επιτροπή- ως τα μέσα Οκτωβρίου» ανέφερε και σημείωσε ότι είναι εμφανές ότι ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν δυσκολίες για να σχεδιάσουν έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

«Η Ελλάδα δίνει ένα πρωτοποριακό παράδειγμα στους υπόλοιπους εταίρους, πετυχαίνοντας μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή που της επιτρέπει από τα ελλείμματα να περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε ο κ. Καρβούνης.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Κομισιόν
Κυβέρνηση