Έντυπη Έκδοση

ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Παζάρια για τον προϋπολογισμό

Σήμερα «κλειδώνει» στο υπουργείο Οικονομικών η τελική συμφωνία για τα μεγέθη που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015. Η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας έχει ως θέμα την οριστικοποίηση των μεγεθών που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Οι συναντήσεις με την τρόικα δεν σταματούν... Οι συναντήσεις με την τρόικα δεν σταματούν... Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση για τους στόχους και τις προβλέψεις δεν θα τελειώσει με την κατάθεση του προσχεδίου.

Οι φοροελαφρύνσεις

Οπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η τρόικα έως και το τέλος της διαπραγμάτευσης θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το 2014. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επαναφέρει στο τραπέζι το αίτημά της για μείωση του στόχου για το πλεόνασμα που προβλέπει το Μνημόνιο (3%), ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να διευρύνει και τη λίστα με τις φοροελαφρύνσεις, οι οποίες είτε θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό είτε θα έρθουν αυτόνομες προς ψήφιση στη Βουλή.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι το επόμενο διάστημα θα αλλάξει η εικόνα υστέρησης των εσόδων σε σχέση με τους στόχους, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας της αναβολής που πήραν οι πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, μετά το μπάχαλο που προκλήθηκε από τα λάθη που αποκαλύφθηκαν στο φόρο.

Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, θα ομαλοποιηθεί η ροή των εσόδων, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα για την πορεία των δαπανών.

Ωστόσο, αν και τα έσοδα υστερούν σε σχέση με τους στόχους, ο μεγάλος πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου παραμένει το σκέλος των δαπανών. Εκεί υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ο προϋπολογισμός να εκτροχιαστεί, καθώς ήδη σε αρκετούς οργανισμούς του Δημοσίου οι δαπάνες βρίσκονται στο όριο.

Ως εκ τούτου, ακόμα δεν μπορεί να καταλήξει η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2015 και ταυτόχρονα η διαπραγμάτευση για τα μέτρα με τα οποία θα δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα ψηφίσει ώστε να κλείσουν την «τρύπα».

Η «τρύπα»

Η προσέγγιση για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού είναι τελείως διαφορετική, με την τρόικα να το υπολογίζει στα 2 δισ. ευρώ και να ζητεί επιπλέον μέτρα για την κάλυψή του και την ελληνική πλευρά να «βλέπει» την τρύπα στα 900 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι μπορεί να καλυφθεί χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, με εξαίρεση τη διατήρηση ενός ακόμη έτους της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Εν τω μεταξύ, στη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, αναλύθηκαν σε βάθος τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά δεν τέθηκε στο τραπέζι το ζήτημα του εισπρακτικού στόχου των 1,5 δισ. ευρώ. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι οι δανειστές είδαν θετικά την αύξηση επενδυτικού ενδιαφέροντος αλλά και το γεγονός ότι 16 και πλέον διαγωνισμοί προχωρούν προς κατοχύρωση το προσεχές 8μηνο (έως τον Φεβρουάριο του 2015).

Εξεταστική επιτροπή για τα χάλια του ασφαλιστικού

Προαναγγελία από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να αναδειχθούν οι ευθύνες όσων οδήγησαν σε κατάρρευση το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση απαντά ότι αν η αξιωματική αντιπολίτευση εφαρμόσει τα όσα εξαγγέλλει δεν θα μείνει ούτε ένα ευρώ στα Ταμεία.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος συνέδεσε την πρωτοβουλία του κόμματός του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με την επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Να το γνωρίζουν αυτό -σημείωσε με νόημα- οι βουλευτές της συμπολίτευσης που την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση, διότι με την επιλογή τους αυτή θα συναινέσουν στην απώλεια 70 δισ. από το ασφαλιστικό σύστημα».

Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του που πήραν το λόγο κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι, με τις μνημονιακές πολιτικές που προωθεί, προκάλεσε κούρεμα στα αποθεματικά των Ταμείων (4,1 δισ. ευρώ σήμερα, έναντι 31 δισ. ευρώ πριν από την κρίση), ενώ λόγω της αύξησης της ανεργίας μειώθηκαν και οι εισφορές από τα 16 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο της κρίσης, στα 9 δισ. σήμερα. Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν για κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, αύξηση των συντάξεων στα προ Μνημονίου επίπεδα, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

«Μακρογιαλούροι»

«Οι παροχές θα επιβαρύνουν το ασφαλιστικό σύστημα με 13 δισ. επιπρόσθετες δαπάνες ετησίως. Θα οδηγήσετε με μαθηματική ακρίβεια σε κραχ τα ασφαλιστικά ταμεία», απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανεφάρμοστες και αόριστες, που παραπέμπουν σε εποχές Μαυρογιαλούρων. Προκάλεσε δε την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει στοιχεία για το πού θα βρει τους πρόσθετους πόρους.

«Θα κόψουμε το λαιμό μας να τους βρούμε. Θα τους πάρουμε από εκεί που τους χαρίζετε, από τους εφοπλιστές και τις off shore εταιρείες» απάντησε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ο κ. Βρούτσης λίγη ώρα μετά επανήλθε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι για χάρη λίγων ψήφων θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις. Επανέλαβε ότι οι συντάξεις είναι διασφαλισμένες, ενώ δεσμεύτηκε ότι η επικείμενη ενοποίηση των Ταμείων δεν θα επιφέρει νέες μειώσεις.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι στις 14 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί η πιλοτική θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 13 δήμους σε ολόκληρη τη χώρα. Στη ρύθμιση αυτή, διευκρίνισε, θα ενταχθούν και οι υπερήλικες ανασφάλιστοι που διαμένουν στις περιοχές αυτές.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε και ο Φίλιππος Σαχινίδης (ΠΑΣΟΚ). «Οταν πάρετε εντολή να κυβερνήσετε τότε θα συνομιλήσετε για πρώτη φορά στην ιστορία σας με την πραγματικότητα», δήλωσε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Επικριτικός ήταν όμως και κατά της Ν.Δ. Υπενθύμισε ότι και εκείνη ήταν ενάντια στο νοικοκύρεμα που προωθούσε το ΠΑΣΟΚ και χρειάστηκε να γίνουν πρώτα οι εκλογές το 2012 ώστε να αποκτήσει υπεύθυνη στάση. Α.Ν.Γ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Τρόικα
Υπουργείο Οικονομικών
Για το ίδιο θέμα
Παζάρια με την τρόικα για τον προϋπολογισμό