Έντυπη Έκδοση

«ΠΑΓΩΜΑ» ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Δώρα περίμενε, βόμβα εισέπραξε

Με κομμένα τα φτερά θα ταξιδέψει για την Ουάσιγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία μετά τη βόμβα Λαγκάρντ, αναφορικά με την επόμενη μέρα του Μνημονίου.

«Ε, ρε φωτιές που τους άναψα...» «Ε, ρε φωτιές που τους άναψα...» Οι κυβερνητικές προσδοκίες ότι η ομάδα των Γκίκα Χαρδούβελη, Γιάννη Στουρνάρα και Σταύρου Παπασταύρου θα γυρίσει από τη σύνοδο του ΔΝΤ με θετικές ειδήσεις σχετικά με τη στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό αίτημα για απεμπλοκή της Ελλάδας από το Ταμείο, προσέκρουσαν στην «προληπτική στήριξη» που σκοπεύει να συνεχίσει να δίνει στη χώρα η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ωστόσο, οι ελπίδες που υπήρχαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η στήριξη, έστω και σε παρασκηνιακό επίπεδο, από Βρυξέλλες και Βερολίνο στο ελληνικό αίτημα αρκούσε για να πείσουν το ΔΝΤ, αποδείχθηκαν αδύναμες.

Πλέον η κυβέρνηση μοιάζει να χάνει ακόμα ένα «δυνατό» χαρτί που σκόπευε να ρίξει στο τραπέζι της προεκλογικής περιόδου, καθώς το ΔΝΤ δεν δείχνει διατεθειμένο να αποχωρήσει έτσι εύκολα από την Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, παραδέχθηκε πρώτη φορά ότι «η Ελλάδα αναζητά τον κατάλληλο εποπτικό ρόλο της οικονομίας της για την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ», στέλνοντας σαφές μήνυμα για παραμονή της τρόικας ακόμα και μετά τη λήξη των μνημονίων.

Το χρέος

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά σκοπεύει να παρουσιάσει όλα τα επιχειρήματα σχετικά με τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να καλύψει χωρίς τα δάνεια της τρόικας τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Ωστόσο, μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ, μοιάζει μάλλον απίθανο να καταφέρει να κερδίσει αυτή τη στιγμή την αποχώρηση του ΔΝΤ.

Πλέον η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της στην υπόθεση του χρέους. Οπως αναμένεται η ελληνική αντιπροσωπεία, στο περιθώριο της συνόδου θα θέσει στην επικεφαλής του ΔΝΤ το θέμα της διευθέτησής του, ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει έστω και μια επίσημη δέσμευση για τη διευθέτησή του, πριν από το τέλος του χρόνου, ώστε να μπει στην εκλογική μάχη. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να «τρέξουν» την υπόθεση, πριν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα.

Οι έριδες

Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί και τις εσωτερικές έριδες που δημιουργούνται μεταξύ κορυφαίων παραγόντων της διαπραγματευτικής ομάδας του οικονομικού επιτελείου.

Μετά το σίριαλ που προκάλεσαν οι πληροφορίες για τεταμένες σχέσεις μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του πρωθυπουργικού συμβούλου, Χρύσανθου Λαζαρίδη, το κλίμα στο υπουργείο Οικονομικών έγινε ακόμα πιο βαρύ, καθώς το «μυστικό» γεύμα μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα φούντωσε της φήμες ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θα έχει ρόλο επικεφαλής στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς, το Μέγαρο Μαξίμου συνέβαλε χαρακτηρίζοντας «αστειότητες» τα περί αντικατάστασης του Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ από το υπουργείο Οικονομικών έλεγαν ότι «ο κ. Χαρδούβελης έχει πει ότι η προσπάθεια είναι εθνική και ο ίδιος χρειάζεται όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν σε αυτή».

Καμουφλαρισμένο Μνημόνιο η πρόταση της Λαγκάρντ

Τη συνέχιση του προγράμματος, το οποίο θα καμουφλαριστεί, ως «προληπτική στήριξη» μέσω μιας πιστωτικής γραμμής του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, πρότεινε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, ως μια διαφορετική σχέση της χώρας με το Ταμείο στο μέλλον και ως απάντηση στην πρόθεση της κυβέρνησης Σαμαρά να διακόψει το δανειακό της πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από τους επίσημους πιστωτές της. «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο, αλλά αν θέλει να διατηρήσει το θετικό οικονομικό περιβάλλον καλό θα ήταν να έχει προληπτική στήριξη (precautionary support)», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (τρόικας-Ελλάδας). Αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και τελικά να καταφέρει να βαδίσει μόνη της», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ που μίλησε στην «Ε», η μετάφραση της φράσης «προληπτική στήριξη» σημαίνει την ύπαρξη μιας πιστωτικής γραμμής, ενός ποσού χρημάτων, το οποίο οι χώρες θα μπορούν να το χρησιμοποιούν όταν καταστεί ανάγκη. Ο ίδιος αξιωματούχος κατέστησε σαφές στην «Ε» ότι «αυτή η πιστωτική γραμμή παραπέμπει στη συνέχιση του προγράμματος με όρους και επιτήρηση, δεν ξεφεύγουμε καθόλου από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από ένα Μνημόνιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα στην Αθήνα

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κριστίν Λαγκάνρτ απέφυγε τεχνηέντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της τα επόμενα χρόνια, χωρίς οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η Γαλλίδα αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις της πως το σχήμα της εποπτείας που σκέφτεται θα διαφοροποιηθεί.

Στην ουσία η επικεφαλής του Ταμείου στέλνει μήνυμα στην ΑΘήνα ότι θέλει να συνεχιστεί σε άλλη μορφή η παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα και ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να υποκατασταθεί στο υπόλοιπο του δανείου του για το 2015-2016 από εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Επειτα από αυτή την εξέλιξη η θέση που εξέφρασε η Κ. Λαγκάρντ και οι όποιες διευκρινίσεις θα δοθούν στην κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα, παρουσία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και του προσωρινού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν. ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΤΣΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μνημόνιο
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
ΔΝΤ
Για το ίδιο θέμα
Ντάισελμπλουμ: Πρόωρες οι συζητήσεις για προληπτική γραμμή στήριξης