Έντυπη Έκδοση

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΓΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ

Μικρή παράταση ζωής, αλλά στην εντατική

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται και πάλι η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή ψηφοφορία για την επιβεβαίωση της δεδηλωμένης, καθώς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσαν να κεφαλαιοποιήσουν περαιτέρω οφέλη, εκτός από τα προβλεπόμενα. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έβαλε στα κομματικά του ταμεία μόνο τις αναμενόμενες ψήφους των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, αποτυγχάνοντας να διεισδύσει στην κρίσιμη μάζα των ανεξάρτητων βουλευτών.

Τα «παρών» που εισέπραξε δίνουν μικρή παράταση ζωής. Είναι αμφίβολο αν αποτελούν σταθερή βάση πάνω στην οποία θα πατήσει για το δεύτερο κρισιμότερο crash-test η κυβέρνηση συνασπισμού, αυτό της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επί της ουσίας, η επίτευξη του στόχου των 180 βουλευτών, για να αφήσει πίσω της αναίμακτα, η κυβέρνηση, τον κάβο του ερχόμενου Φεβρουαρίου, αποδεικνύεται κατά τα φαινόμενα άπιαστο όνειρο, διότι η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών είπε «όχι» χθες στην κυβερνητική στήριξη και είναι δύσκολο να αλλάξουν στάση, πόσω μάλλον που δεν υπάρχει η προσφορά και από ΔΗΜΑΡ ή ΑΝΕΛ.

Επιπρόσθετα, ακόμα και η ψήφος εμπιστοσύνης εμπεριέχει πλήθος αστερίσκων, αφού πληθαίνουν οι φωνές (και) της συμπολίτευσης που ζητούν επιτακτικά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αποδίδοντας εμμέσως στην κυβέρνηση έλλειμμα αποτελεσματικότητας. Του ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

** Στην ψηφοφορία που έγινε λίγο μετά τα μεσάνυκτα, ψήφισαν 288 βουλευτές. «Ναι» 155, «Οχι» 131, «Παρών» 2.

***

«Λίστα γάμου το πρόγραμμά σας»

Της ΒΙΚΥΣ ΣΑΜΑΡΑ

Σε υψηλούς τόνους, με ειρωνείες και επιθετική άμυνα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν απάντησε στην πραγματικότητα χθες στη Βουλή στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, η οποία στόχευε στο μετριοπαθές φιλοευρωπαϊκό ακροατήριο. Αλλά απάντησε στην εικόνα που εξυπηρετεί τον ίδιο να προβάλλει, ενός αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακραίου και δέσμιου συνιστωσών, ο οποίος απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση για το χρέος και να οδηγήσει τη χώρα σε νέο μνημόνιο, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Αυτό όμως που αναγκάστηκε να ομολογήσει ο κ. Σαμαράς ανάμεσα στις πομπώδεις κορόνες περί εξόδου από το μνημόνιο ενάμιση χρόνο πριν το αναμενόμενο (δηλαδή στο τέλος του χρόνου) χάρη στην κυβερνητική πολιτική, είναι πως στην πραγματικότητα ο ίδιος μιλά για ένα μεταμνημόνιο με συνέχιση της αναγκαστικής χρηματοδότησης και σκληρούς όρους. Υποστήριξε πάντως ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν μίλησε για νέο μνημόνιο, αλλά για μία προστατευτική γραμμή χρηματοδότησης όταν η χώρα βγει στις αγορές, προσθέτοντας ότι αυτό δεν έχει αποφασιστεί.

Ο κ. Σαμαράς, το μάγκικο ύφος του οποίου έκρυβε την εκλογική του αγωνία, ανέφερε τη λέξη «συνιστώσες» περισσότερες φορές και από τη λέξη «ανάπτυξη» και αντιμετώπισε υποτιμητικά το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό δεν είναι οικονομικό πρόγραμμα είναι λίστα γάμου. Σα να λένε στον ελληνικό λαό πείτε μας τι θέλετε να σας δώσουμε. Αλλά στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό. Αλλά τι περιμένουν; Οτι θα εκβιάζουν την Ευρώπη για το χρέος ενώ θα ζητάνε κονδύλια;»

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι στο παρελθόν «το πεζοδρόμιο ακύρωνε κάθε μεταρρύθμιση» και προχώρησε όχι μόνο στο αναμενόμενο άνοιγμα προς τους καραμανλικούς υπενθυμίζοντας πως ο Κώστας Καραμανλής την άνοιξη του 2009 ζήτησε τη συνεργασία των κομμάτων για μεταρρυθμίσεις, αλλά και με μία αναφορά που προκάλεσε αίσθηση στην πρόταση Γιαννίτση για το ασφαλιστικό το 2001 και που ερμηνεύθηκε ως επίθεση στο «λαϊκό ΠΑΣΟΚ» και φλερτ με τους σημιτικούς. Ιδιαίτερα συζητήθηκε επίσης η μνεία σε απειλές του ΣΥΡΙΖΑ κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη. Δεν έλειπαν φυσικά και τα ανοίγματα στη σκληρή και πατριωτική δεξιά.

Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει ότι εάν εφαρμοζόταν η πρόταση Τσίπρα για αύξηση του ανώτατου μισθού θα έκλειναν επιχειρήσεις και προκλητικά είπε: «Ρωτάτε τους ανέργους εάν θα ήθελαν εργασία έστω με το σημερινό κατώτατο μισθό;»

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 72 με 100, στην εκκρεμή ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια (μεγάλος αριθμός δόσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξεχωριστή αντιμετώπιση μεγάλων οφειλετών). Απέρριψε κάθε σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή εθνικής ενότητας και χλεύασε: «Πήγατε στο Αγιο Ορος και το Βατικανό, αλλά εδώ στον αγιασμό προχθές αποφύγατε να κάνετε το σταυρό σας. Μην μπερδεύετε το σταυρό με τους σταυρούς». Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι πετά λάσπη στον ανεμιστήρα με κατηγορίες για διαπλοκή κυβέρνησης - επιχειρηματιών - τρόικας χωρίς ονόματα και απέδωσε στο ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη επειδή ο ίδιος δεν πηγαίνει στη Βουλή.

«Πήρατε ψήφο δυσπιστίας»

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε καμία συζήτηση για το χρέος και πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει αποδεκτή την όποια συμφωνία τυχόν προκύψει, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας εκλογές άμεσα για να βγει η χώρα ομαλά και συντεταγμένα από τα αδιέξοδα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια παρέμβαση ιδιαίτερα ψύχραιμη, έκλεισε κάθε συζήτηση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού, υπεραμυνόμενος της συναίνεσης, στη βάση όμως μια ευρύτερης συμφωνίας που θα προκύπτει από τη λαϊκή θέληση και την εφαρμογή ενός προγράμματος που θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση και θα δίνει διέξοδο από την κρίση και τη λιτότητα.

Ο κ. Τσίπρας, κάνοντας ειδική αναφορά στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα και στις ρωγμές που καταγράφονται στα σχέδια του Βερολίνου, μετά τις σαφείς αποστάσεις που παίρνουν Ιταλία και Γαλλία, τόνισε εμφατικά ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης πρέπει να αναλάβει μια κυβέρνηση που θα έχει νωπή και ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό. Σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνον αγνοεί τις εξελίξεις που έρχονται από την Ευρώπη, αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλει να διαπραγματευθεί προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και συνειδητά επιλέγει να ταυτίζεται με τις εντολές της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, για να σημειώσει ότι η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης δεν συνιστά παρά μια απέλπιδα προσπάθεια να πάψουν οι αντιθέσεις σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Προσθέτοντας ότι οι εισηγήσεις που γίνονται για κυβέρνηση ειδικού σκοπού από πλειάδα βουλευτών, όχι μόνον ανεξάρτητων αλλά και της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, συνιστά απτή απόδειξη της έντονης αμφισβήτησης που δέχονται ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Η ψήφος εμπιστοσύνης μετατράπηκε σε ψήφο δυσπιστίας» είπε ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε τον πρωθυπουργό να μην παίξει με τη δημοκρατική σταθερότητα, επιχειρώντας να αποσταθεροποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ειδική μνεία στις δημοσκοπήσεις που -όπως είπε- δείχνουν συντριβή του δικομματικού σχηματισμού.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει τον κύκλο της έχοντας μόλις τέσσερις μήνες ζωής, εκτιμώντας ως δεδομένο ότι δεν διαθέτει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να μην αρνείται την προσφυγή στις κάλπες, διότι έτσι βυθίζει τη χώρα σε παραλυσία και παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. «Δώστε τη δυνατότητα στο λαό να αποφασίσει για το μέλλον του», είπε ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας παράλληλα ακόμη ένα μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που αργά ή γρήγορα θα αναλάβει τη χώρα, θα επιστρέψει στη χώρα την πραγματική δημοκρατία και τους κανόνες νομιμότητας.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητούν βουλευτές

Τα μεγάλα πολιτικά αδιέξοδα της κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά και ο φόβος των πρόωρων εκλογών, οδήγησαν βουλευτές της συμπολίτευσης, καθώς και ανεξάρτητους συναδέλφους τους, στη διατύπωση κοινού αιτήματος για τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Κοινή συνισταμένη των «πρεσβευτών» της πρότασης αυτής ήταν ότι τόσο η σημερινή συμπολίτευση όσο και η αυριανή αριστερή κυβέρνηση δεν θα έχουν τα εχέγγυα για να καταθέσουν ρεαλιστική πρόταση εξουσίας που θα βγάλει τη χώρα από τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε να σχηματιστεί «κυβέρνηση κοινού στόχου και ευρύτερης συνεργασίας με πρωθυπουργό ευρύτερης αποδοχής, ή ακόμα και με εναλλασσόμενο πρωθυπουργό». Υποστήριξε ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαπραγματευτεί η χώρα με τους δανειστές», οι οποίοι, υπογράμμισε, «επιδιώκουν να επιβάλουν στη χώρα ανάπτυξη τριτοκοσμικού τύπου».

Μιλώντας αργότερα με δημοσιογράφους, ο κ. Κρεμαστινός εξήγησε ότι στην κυβέρνηση αυτή θα μπορούσαν να μετάσχουν όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου τα οποία θα συμφωνούσαν και στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην γίνουν πρόωρες εκλογές.

Ανάλογες ήταν οι τοποθετήσεις και των συναδέλφων του από το ίδιο κόμμα, Νίκου Σηφουνάκη και Θάνου Μωραΐτη. Ο τελευταίος ειδικά διαχώρισε πλήρως τη θέση του από τη «συντηρητική κυβέρνηση» του Αντώνη Σαμαρά.

Στο ίδιο πολιτικό πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των ανεξάρτητων βουλευτών Σπύρου Λυκούδη, (μίλησε για κυβέρνηση των δύο βασικών πρωταγωνιστών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης), Κώστα Γιοβανόπουλου, Βασίλη Οικονόμου, Βύρωνα Πολύδωρα και Γιώργου Κουράκου. Ο τελευταίος, ολοκληρώνοντας χθες την αγόρευσή του στη Βουλή, υπογράμμισε συμπερασματικά ότι «για αυτό και χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη της χώρας». Την ίδια θέση υπηρετούν (σε ιδιωτικές συζητήσεις) και οι ανεξάρτητοι Πάρις Μουτσινάς και Γιώργος Κασαπίδης.

Υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ, θέτοντας όμως ως απαράβατο όρο να προηγηθούν εκλογές.

Η κυβέρνηση, πάντως, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθένας από τη δική του σκοπιά, και διά των εκπροσώπων τους, Σοφίας Βούλτεψη και Πάνου Σκουρλέτη, απέρριψαν κάθετα και οριζόντια το ενδεχόμενο τέτοιας εξέλιξης. Κυβερνητικές πηγές καταλόγιζαν στους ανεξάρτητους βουλευτές ατομικό παιχνίδι ρόλων ενόψει και της προεδρικής εκλογής ενώ επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν και τη ρητορική όσων από τους βουλευτές της συμπολίτευσης εξέφρασαν ανάλογες θέσεις.

Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ εμποδίζει τη διαπραγμάτευση

Πρωθυπουργική εμφάνιση και δισυπόστατη στάση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ κράτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας ψήφο σταθερότητας από τη Βουλή και αποσυνδέοντας την «κοινοβουλευτική πλειοψηφία» που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από την «προεδρική πλειοψηφία», την οποία χαρακτήρισε αριθμητικά «εφικτή και θεσμικά επιβεβλημένη», καλώντας «να μετέχουν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας στα σενάρια περί σχηματισμού κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» από την παρούσα Βουλή, υπερασπίστηκε τη συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ ως «κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και εθνικού σκοπού», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση αυτή θα προχωρήσει και απηύθυνε πρόσκληση για «συστράτευση» σε όλες τις «φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου». Αυτή την πρόσκληση «την απευθύναμε στο παρελθόν, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον», πρόσθεσε με νόημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τα εφτά σημεία εξόδου από την κρίση, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη προληπτικής στήριξης εντός της Ευρωζώνης», απαντώντας στην επικεφαλής του ΔΝΤ, ενώ πρόσθεσε ότι για «να μετατραπεί το σχέδιο εξόδου από το Μνημόνιο και την επιτήρηση της τρόικας σε συμφωνία με τους εταίρους» πριν από τον Φεβρουάριο, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί «διπλή εξαπάτηση» των πολιτών, λέγοντας ότι «η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμποδίζει τη διαπραγμάτευση». Στην πρωτολογία του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να συμβάλει στις προϋποθέσεις για να επιτευχθεί η συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων, προϋποθέσεις τις οποίες ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσδιόρισε σε «πολιτική σταθερότητα, συμμετοχή στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, σεβασμό στα δημοσιονομικά επιτεύγματα».

Αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε ξανά το λόγο και επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «προκλητική, πρωτοφανή και αδιανόητη υπονόμευση της θέσης της χώρας». Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έβλαψε συνειδητά το εθνικό συμφέρον, εκβίασε τη Βουλή και ταπείνωσε τους θεσμούς».

Καμμένος: Μία η λύση: εκλογές

Αμεση προσφυγή σε πρόωρες κάλπες ζήτησε ο Πάνος Καμμένος, δηλώνοντας παράλληλα ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν αμέσως μετά από εκλογές στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα διαγράψει το χρέος, θα αλλάξει πολιτική και θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.

«Η λύση είναι μία: εκλογές. Και μετά τις εκλογές μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία θα έχει συμφωνηθεί η επιτροπή λογιστικού ελέγχου και η διαγραφή του χρέους, είτε συμφωνήσει είτε όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και λέει ψέματα. Η κυβέρνηση έχει τελειώσει».

Μάλιστα ο Πάνος Καμμένος απευθύνθηκε στους πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, χαρακτηρίζοντάς τους «αποστάτες», που «θα έχουν επιτελέσει εθνική προδοσία και παραβίαση της λαϊκής εντολής» αν ψηφίσουν «παρών» ή απέχουν από την ψηφοφορία.

Παπαρήγα: Δεν αρκούμαστε στα ψίχουλά τους

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από το ότι ο ελληνικός λαός κατανάλωνε περισσότερα από αυτά που παρήγε. Τα δάνεια που δίνονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη δίνονται για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία. Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζουν ως ελληνικές ιδιορρυθμίες τη δανειοδότηση της οικονομίας των κρατών, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της στη Βουλή.

Το χρέος είναι πραγματικό, δεν λέμε ότι είναι πλαστά τα δάνεια, διαπίστωσε, για να συμπληρώσει ότι αυτά πήγαν στη στήριξη των επιχειρήσεων, στον κρατικό μηχανισμό και σε εξοπλιστικά προγράμματα, που συνολικά αφορούν σε έξοδα του αστικού κράτους. «Εμείς δεν αναγνωρίζουμε το χρέος γιατί δεν αφορά το λαό» τόνισε η ίδια και εξήγησε ότι είτε η συγκυβέρνηση είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να διαπραγματευτούν μείωση του χρέους εντός του πλαισίου του ίδιου συστήματος. Η μεν Ν.Δ. προτείνει λιτότητα και μετά ανάπτυξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πρώτα ανάπτυξη και μετά λιτότητα, επισήμανε. «Αυτές οι διαφορετικές συνταγές υπάρχουν πάντα στο πλαίσιο του καπιταλισμού. Το αποτέλεσμα, όμως, είναι το ίδιο: Να εξασφαλίσουν ρευστότητα για τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας» πρόσθεσε.

«Βλέπω τη Γερμανία λίγο να "κουτσαίνει"» είπε η ίδια και προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η βασική συνταγή. Τα μέτρα θα ληφθούν, έστω και αργότερα, προέβλεψε, και ο λαός θα είναι αυτός που θα κληθεί να πληρώσει. Τόνισε ότι ο λαός πρέπει να ζητήσει την επιστροφή όλων των απωλειών που υπέστη, ενώ εκτίμησε ότι ούτε σε μια 20ετία δεν μπορεί ανακτήσει όσα έχασε. Εκανε λόγο για αντιπαράθεση Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικά εξαχρείωσης και τόνισε απευθυνόμενη στη συγκυβέρνηση πως το χειρότερο είναι ότι καλλιεργούν στο λαό την έκπτωση των απαιτήσεών του: Να αρκείται σε ψίχουλα!

Κουβέλης: Ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση

Την ανάγκη «όλες οι πολιτικές δυνάμεις, στο πλαίσιο μιας εθνικής συνεννόησης, με όλες τις διαφορές και τις αντιθέσεις τους», να συζητήσουν και να διεκδικήσουν την αναδιάρθρωση του χρέους, υπογράμμισε ο Φ. Κουβέλης. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, τόνισε από το βήμα της Βουλής, καθώς εμποδίζεται η μετάβαση στην πραγματική ανάπτυξη.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία και την Ιταλία, που τάσσονται «εναντίον των πολιτικών λιτότητας του Βερολίνου», διαπίστωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να «ταυτίζεται με την κυρίαρχη στην Ευρώπη πολιτική που εκφωνείται από τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η χώρα αντικειμενικά δεν ωφελείται, αλλά βλάπτεται». Αναρωτήθηκε, δε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Αν στο παρελθόν είχατε ελπίδες για μια εύνοια από τη γερμανική κυβέρνηση στη βάση της τυπικής επίτευξης κάποιων στόχων, τώρα δεν βλέπετε ότι η πολιτική αυτή δεν δίνει λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα;».

Ο κ. Κουβέλης διαπίστωσε ότι χρειάζεται η επιδίωξη «μιας νέας συμφωνίας που θα θέτει ρεαλιστικούς στόχους δημοσιονομικής προσαρμογής» και θα δίνει «πραγματική αυτονομία στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα πολιτικής για την επίτευξη των στόχων».

Εκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη αλλαγής της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση και ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους. «Η αλλαγή πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση προϋποθέτει αλλαγή κυβέρνησης. Η σημερινή δεν θέλει και δεν μπορεί να εφαρμόσει προοδευτική πολιτική. Και βέβαια, η πολιτική σταθερότητα δεν ταυτίζεται με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Αυτή η πολιτική προκαλεί την κοινωνική αποσταθεροποίηση». ΠΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Πολιτικά κόμματα
Βουλή