Έντυπη Έκδοση

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP Ο ΓΚΙΚΑΣ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ

Μεγάλο εμπόδιο το έλλειμμα εμπιστοσύνης

Οι Βρυξέλλες και η συνεδρίαση του Euro group αποτελούν τον επόμενο σταθμό του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Το πρώτο μέρος του ταξιδιού, που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2014, όταν τότε θα υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για τη λύση που θα δοθεί σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενώ ταυτόχρονα θα έχει συμφωνηθεί εάν μπορεί να αλλάξει μορφή η επιτήρηση των εταίρων-δανειστών.

Τις ανησυχίες των ξένων προσπαθεί να κατευνάσει ο υπουργός Οικονομικών Τις ανησυχίες των ξένων προσπαθεί να κατευνάσει ο υπουργός Οικονομικών Πριν από όλα αυτά, όμως, ο κ. Χαρδούβελης θέλει να έχει πείσει τους εταίρους ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται εντός τροχιάς και ως εκ τούτου οι δανειστές δεν έχουν να ανησυχούν για τίποτα, εφ' όσον αποφασίσουν να χαλαρώσουν λίγο τη θηλιά που έχουν περάσει στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται σήμερα να ενημερώσει του ομολόγους του στο Eurogroup, αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου, όπως και για τα σχέδια που έχει η Αθήνα σχετικά με την επόμενη μέρα του Μνημονίου.

«Σύμμαχοι»

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον οι Βρυξέλλες, σε απόλυτη συνεργασία με το Βερολίνο, εμφανίζονται ως σύμμαχοι της ελληνικής προσπάθειας «απεμπλοκής» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέτοντας βέβαια ως όρο ότι δεν θα διεκδικήσει και την πλήρη απεξάρτησή της από τον έλεγχο των Ευρωπαίων.

Ως αντάλλαγμα οι Βρυξέλλες προτείνουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσω του ESM, ώστε να αποκτήσει η χώρα έναν «κουμπαρά» για τα δύσκολα και οι Ευρωπαίοι ένα άλλοθι για να συνεχίσουν να έχουν υπό την εποπτεία τους την Ελλάδα.

Βέβαια, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Βερολίνο δεν είναι διατεθειμένοι να τα «σπάσουν» με το ΔΝΤ, στην περίπτωση που το Ταμείο επιμείνει να παρέχει και το ίδιο, μέσω μιας εναλλακτικής γραμμής χρηματοδότησης, ένα ποσόν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου να συνεχίσει να μετέχει ενεργά στην εποπτεία της οικονομίας.

Οι πιέσεις

Σε αυτό το κλίμα ο Γκίκας Χαρδούβελης αναμένεται να ενημερώσει του ομολόγους του όχι μόνο για τις οικονομικές, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά και για τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει το εγχείρημα της «απεμπλοκής».

Ωστόσο, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει ο υπουργός Οικονομικών πριν φτάσει στον τελικό προορισμό του είναι πολλά. Το κυριότερο όλων είναι το γεγονός ότι οι εταίροι-δανειστές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς τα δανεικά τους.

Η αντίδραση των αγορών, στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει η Αθήνα σχετικά με τις προθέσεις της, δείχνει ότι η χρηματοδότηση των ταμειακών αναγκών της χώρας μέσω της έκδοσης ομολόγων είναι μάλλον δύσκολη.

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν οδηγηθεί ήδη σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να καθιστούν απαγορευτικό το δανεισμό μέσω των αγορών από μια χώρα που το χρέος της δεν είναι βιώσιμο και έχει ανοιχτή μια συζήτηση σχετικά με τη διευθέτησή του.

Τα 25 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η ελληνική κυβέρνηση για να καλύψει της ανάγκες της μοιάζουν τεράστιο ποσόν, τη στιγμή που στην πραγματικότητα η χώρα είναι αποκλεισμένη από τις αγορές δανεισμού.

Ακόμα και το «μαξιλαράκι» των 11 δισ. ευρώ που έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι άγνωστο αν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ιδίως από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα πρέπει να περιμένει την ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες θα προκύψουν από τα τεστ αντοχής που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Αλλωστε ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, προσπαθώντας να απαντήσει σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης που θα χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την υλοποίηση του προγράμματός του, ξεκαθάρισε ότι τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους πέρα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καίγοντας έτσι ένα χαρτί στο οποίο πόνταρε εδώ και καιρό η κυβέρνηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Κυβέρνηση
Eurogroup
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
ΔΝΤ
Κύριο θέμα
«Εχετε δεσμεύσεις. Τηρήστε τις»
Για το ίδιο θέμα
Εurogroup με το βλέμμα στην Ελλάδα και τα ελλείμματα Ιταλίας-Γαλλίας
Ντάισελμπλουμ: Πρόωρες οι συζητήσεις για προληπτική γραμμή στήριξης