Έντυπη Έκδοση

Η ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η οικονομία δεν αντέχει ούτε μήνα

«Μαύρη Τρίτη» για το Χρηματιστήριο Αθηνών και τα ελληνικά ομόλογα, συναγερμός στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο. Σε μία συγκυρία που η επικεφαλής του ΔΝΤ προτρέπει για προληπτική χρηματοδοτική στήριξη της ελληνικής οικονομίας, που οι δανειστές εμφανίζονται επιφυλακτικοί για τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική πλευρά επιχειρεί την «έξοδο» στις αγορές και εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος στις διεθνείς αγορές, η αγωνία επανέρχεται στην Αθήνα.

Πάντως, με ακόμη νωπή τη χθεσινή τραγωδία σε χρηματιστήριο και ομόλογα, κορυφαίος επιχειρηματικός παράγων σημείωνε πως με αυτό το ρυθμό η οικονομία δεν αντέχει ούτε μήνα, πόσω μάλλον μία παρατεταμένη οξύτατη προεκλογική περίοδο 4 και πλέον μηνών. Οι δε επιχειρήσεις, η πραγματική οικονομία, έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό κατά πολύ τις αντοχές τους.

Τα... ΑΤΜ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιμένει να προκαλεί φοβικά ένα μέρος του συντηρητικού κοινού με αναφορές σε εκροή καταθέσεων, να παραπέμπει σε μέρες της κυπριακής κρίσης, με τελευταία τη Σοφία Βούλτεψη να επισείει τον κίνδυνο των... ΑΤΜ.

«Δεν θέλει και πολύ να κλείσει το ΑΤΜ, εάν πάει ο Α. Τσίπρας και κάνει τις παλικαριές του στην Ευρώπη. Δεν θα αργήσουν να κλείσουν τα ΑΤΜ και στην Ελλάδα, όπως έγινε και στην Κύπρο» δήλωσε (στον «Παραπολιτικά 90,1») η κυβερνητική εκπρόσωπος. Είναι προφανές πως η Σοφία Βούλτεψη (μετά τον Αδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό) κινδυνολογεί, στοχεύοντας στα αντανακλαστικά μερίδας ψηφοφόρων της Ν.Δ. που αποχωρούν προς άλλα κόμματα, κυρίως δε της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το σκηνικό, μερίδα των δανειστών φέρεται να παίζει το δικό της παιχνίδι «εκβιάζοντας», προκειμένου να γίνει αποδεκτό ένα πλαίσιο επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας (και της χώρας) σύμφωνα με τις βουλές τους.

Το Χ.Α., με γενικευμένο «ξεπούλημα» μετοχών ελληνικών εταιρειών, έπειτα από παρατεταμένη διόρθωση 5 εβδομάδων, προσγειώνεται «ανώμαλα» στα χαμηλά των 950-945 μονάδων. Με πωλήσεις 166 εκατ. ευρώ, με βουτιά 7,08% για τον τραπεζικό κλάδο, με τη μετοχή της Eurobank κατά 10% χαμηλότερα στα νέα ιστορικά ελάχιστα των 0,262 ευρώ.

Εν μέσω εντεινόμενης σκιαμαχίας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, επιφυλάξεων των ξένων για την πρόθεση της Αθήνας να... εγκαταλείψει το Μνημόνιο και υπό το βάρος της ευρωπαϊκής κρίσης, που πλέον χτυπά και την πόρτα της γερμανικής οικονομίας.

Το 10ετές

Το sell off σε μετοχές και η εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πάνω από το 7% προβληματίζουν τη συγκυβέρνηση, που όμως δεν αλλάζει το σχεδιασμό της για έξοδο από το Μνημόνιο, καθώς κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν σε υπεραντίδραση την επιστροφή του spread στα επίπεδα του Μαρτίου 2014.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς άγγιξε το 7,077%, η απόδοση αυξήθηκε κατά 38 μονάδες βάσης μέσα σε μόλις μία ημέρα. «Δεν υπάρχουν αγοραστές στην ελληνική αγορά ομολόγων εξαιτίας του πολιτικού κινδύνου και της πιθανότητας για πρόωρες εκλογές στις αρχές του 2015» δήλωσε στο Reuters trader ομολόγων μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Ξεπούλημα ομολόγων

Το ανησυχητικό για την Αθήνα είναι πως αυτά συμβαίνουν και λόγω των πωλήσεων ομολόγων διεθνώς από την PIMCO, το μεγαλύτερο διαχειριστή τίτλων. Η αμερικανική εταιρεία φέρεται να είναι ο υπαίτιος για τις μαζικές ρευστοποιήσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων που είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η απόδοση του 10ετούς σε υψηλό 10 μηνών.

Η PIMCO φέρεται να μειώνει εδώ και μέρες τις θέσεις της σε κρατικά ομόλογα, συνέπεια των εσωτερικών αναταράξεων που δημιουργεί η αποχώρηση του Β. Gross αλλά και της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Η Pacific Investment Management Co ταλανίζεται από σημαντικές εκροές κεφαλαίων λόγω των αιτήσεων εξαγοράς μεριδίων που πυροδότησε η αποχώρηση του Β. Gross. Κατά συνέπεια, πιέζεται να μειώσει αντίστοιχα το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Πολιτικό ρίσκο

Στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο και την υποχώρηση των διεθνών αγορών αποδίδει η Citigroup τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική αγορά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τη Citi, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες ο ΣΥΡΙΖΑ να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, με τον αμερικανικό οίκο να εξετάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ωστόσο, όπως εκτιμά η Citi, καμία κυβέρνηση δεν θα είναι διατεθειμένη να απεμπολήσει πλήρως τα κέρδη που πέτυχε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, κυρίως τη δημοσιονομική σταθερότητα και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως τα θεμελιώδη για τις επιχειρήσεις βελτιώνονται υποβοηθούμενα από την αύξηση των εσόδων και τη λειτουργική μόχλευση.

«Να διασφαλίσουμε πως θα πάρουμε τα λεφτά μας πίσω»

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν τη συνέχιση της εποπτείας για την τήρηση των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων και μετά το τέλος του χρόνου, οπότε εκπνέει το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

Η εφημερίδα, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, αναφέρει ότι ο έλεγχος δύο φορές το χρόνο από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, που προβλέπεται μετά την εκπνοή του προγράμματος, «θα είναι πολύ λίγος» και ως εκ τούτου ο κύριος στόχος των δανειστών είναι η διατήρηση των όρων και μετά το 2014.

Σε αυτό το πλαίσιο οι εταίροι-δανειστές αναζητούν μια συμβιβαστική λύση που θα διασφαλίζει «έναν λιγότερο εμφανή έλεγχο για τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και επαρκή ασφάλεια για τους Ευρωπαίους δανειστές», αναφέρει η «Handelsblatt». «Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάποτε θα πάρουμε τα χρήματά μας πίσω», λέει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου, ο συμβιβασμός αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω μιας «προληπτικής πιστωτικής γραμμής» από το μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας ESM. Οπως διευκρινίζεται, το πρόγραμμα αυτό θα δίνει τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να ελέγχουν τις προόδους της Ελλάδας και θα τους διασφαλίσει ένα μέσον πίεσης, που θα τους επιτρέπει να διακόπτουν το πρόγραμμα σε περίπτωση παραβίασης των όρων. Πέραν τούτου, η ύπαρξη προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM θα λειτουργήσει καθησυχαστικά για τους επενδυτές και θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτηθεί.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Χρηματιστήριο Αθηνών
Για το ίδιο θέμα
Σκληρή προσγείωση στην πραγματικότητα
Μετωπική, κι όποιος αντέξει