Έντυπη Έκδοση

ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΩΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

«Δεν συγκρουόμαστε με τους εταίρους μας»

Συνέχιση της πόλωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, απολογίες σε πιστωτές και αγορές. Η ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σηματοδότησε μία απεγνωσμένη απόπειρα να αντιμετωπιστεί το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Ο Χαρδούβελης έχει λόγους να χαμογελά, μια που ήταν υπέρ της ευθυγράμμισης με τις επιταγές των εταίρων. Ο Σαμαράς όμως; Ο Χαρδούβελης έχει λόγους να χαμογελά, μια που ήταν υπέρ της ευθυγράμμισης με τις επιταγές των εταίρων. Ο Σαμαράς όμως; Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε αφενός ότι η Αθήνα δεν θα παρεκκλίνει προεκλογικά από το πρόγραμμα, ούτε θα επιχειρήσει άρον άρον έξοδο στις αγορές σε κόντρα με τους εταίρους. Επέρριψε αφετέρου την αποκλειστική ευθύνη για την πόλωση, τη νέα εκλογολογία που αυτή άρχισε ήδη να δημιουργεί με ψιθύρους για κατάρρευση πολύ πριν από τον Φεβρουάριο, ακόμη και την άνοδο των επιτοκίων και των spreads, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την παρέμβασή του αναφέροντας ότι εδώ και καιρό οι αγορές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλά, με μόνη επιφύλαξη το πολιτικό ρίσκο, λησμονώντας βεβαίως ότι η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο και η κούρσα των επιτοκίων και των spreads ξεκίνησε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, όπου οι εταίροι επιφύλαξαν αυστηρή αντιμετώπιση στον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

«Υπονομευτές»

Κατηγόρησε αντίθετα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με τη στάση της τα τελευταία 24ωρα υπονόμευσε ευθέως τη σταθερότητα «και οι αγορές αντέδρασαν σε βάρος της χώρας», αλλά και ότι απειλεί, στοχοποιεί και τρομοκρατεί βουλευτές εν όψει της προεδρικής εκλογής προκειμένου να ματαιώσει την έξοδο από την κρίση. Κυβερνητικές πηγές εν τω μεταξύ επαναλάμβαναν ότι τίποτε δεν θα μένει αναπάντητο, δείχνοντας ότι η στρατηγική της πόλωσης έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί μέχρι την προεδρική εκλογή, ανεξαρτήτως συνεπειών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης λίγο νωρίτερα δήλωνε στο Real FM, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ: «Ενα κόμμα που δεν ψηφίζει Πρόεδρο όποιος και να είναι υποψήφιος, ένα κόμμα που ο αρχηγός του δηλώνει πως δεν θα σεβαστεί καμία συμφωνία, τότε το κόμμα αυτό δεν είναι θεσμικό».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016 όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. «Κάποιοι θέλουν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν εκλογές τώρα. Γιατί ξέρουν ότι λίγο αργότερα θα είναι για αυτούς πολύ αργά», πρόσθεσε, απευθυνόμενος και στο εξωτερικό.

«Ας το ακούσουν όλοι, εντός και εκτός της χώρας: Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει και δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από τη συνταγματική τάξη, ούτε από τη δημοκρατική νομιμότητα, ούτε από την πολιτική σταθερότητα, ούτε από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων», δήλωσε επιχειρώντας να ταυτίσει τη δική του παραμονή στην εξουσία με την επιβίωση της χώρας, αλλά και δίνοντας διαπιστευτήρια εκ νέου στους πιστωτές.

Κυρίως όμως θέλησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες για μονομερείς ενέργειες της Αθήνας όσον αφορά μια βιαστική έξοδο από το Μνημόνιο, δηλώνοντας: «Αποφεύγουμε εκείνο που οι άλλοι επιζητούν, δηλαδή τη σύγκρουση με τους εταίρους μας και μάλιστα από θέση αδυναμίας».

«Συνυπεύθυνοι»

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπουργών και συνεργασία με τους βουλευτές, καθιστώντας όλους συνυπεύθυνους για την εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Οταν, μετά τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια που μαζί με τον υφυπουργό Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο παρουσίασαν στοιχεία για κονδύλια 12 δισ. στην αγορά από το ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του 2015, το λόγο πήρε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης για να παρουσιάσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική, παρενέβη ο κ. Σαμαράς σχολιάζοντας ότι «ωραία όλα αυτά, αλλά κάποιος πρέπει να βγαίνει να τα λέει, δεν μπορεί να βγαίνουν μόνο δύο άνθρωποι» και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης συμφώνησε ότι τα θετικά πρέπει να επικοινωνούνται, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές είναι η γέφυρα με την κοινωνία.

Βενιζέλος: Εμπόδιο ο ΣΥΡΙΖΑ στην αλλαγή σελίδας

Στην «αντιΣΥΡΙΖΑ» γραμμή Σαμαρά και στις εύθραυστες εσωκομματικές ισορροπίες του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κινηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς πυκνώνουν οι φωνές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ που αμφισβητούν την επίσημη κυβερνητική γραμμή για «απεμπλοκή από το Μνημόνιο και το ΔΝΤ», λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

«Σκηνές από το μέλλον που πρέπει να αποφύγει η χώρα» χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τα μηνύματα των αγορών, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, επέρριψε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, ως υπαίτιο για την «αποσταθεροποίηση και την αβεβαιότητα» που «είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην αλλαγή σελίδας» με αφορμή την προεδρική εκλογή και έκανε λόγο για «σταλινική μέθοδο προληπτικής συκοφάντησης».

Ωστόσο βολές από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχεται η κυβερνητική γραμμή Σαμαρά-Βενιζέλου για έξοδο στις αγορές και δήθεν απεμπλοκή από την τρόικα, ενώ παράλληλα επιχειρείται να κρατηθούν ίσες αποστάσεις και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σημείωσε ότι «από το Μνημόνιο πρέπει να βγούμε επειδή θα πείσουμε ότι μπορούμε να βγούμε. Αν δώσουμε την εντύπωση ότι θέλουμε να βγούμε επειδή απλά βολεύει πολιτικά, καήκαμε. Και μαζί θα καεί η χώρα». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Θάνος Μωραΐτης σχολίασε δηκτικά ότι «οι παλικαρισμοί για πρόωρη έξοδο από το Μνημόνιο πάνε τα spreads στα ύψη».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Υπουργείο Οικονομικών
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική