Έντυπη Έκδοση

«Δεν μας αφήνουν να ολοκληρώσουμε»

Στον ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει την ευθύνη όλων των κακών ο Βενιζέλος και ετοιμάζεται για εκλογές, αποκλείοντας τους Παπανδρεϊκούς

Σε αναδίπλωση από τη γραμμή «η χώρα δεν έχει ανάγκη προληπτικής στήριξης» προχωρεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πλέον αναπροσαρμόζει τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ με όρους παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου μέχρι τον Φεβρουάριο.

Μην του μιλάτε  το πρωί... Μην του μιλάτε το πρωί... Εκεί που, σύμφωνα με πληροφορίες, ποντάρει η Χαριλάου Τρικούπη είναι να διασφαλίσει ότι οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους δανειστές θα φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα διευκολύνουν το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικό εταίρο να θέσει τα δικά του προεκλογικά διλήμματα εν όψει των εθνικών εκλογών.

«Πού βλέπει κάποιος να έχει ειπωθεί ότι η Ελλάδα θα κινηθεί πρόωρα, μονομερώς, χωρίς εγγυήσεις, χωρίς ασφάλεια; Το σχέδιο είναι υπεύθυνο, ολοκληρωμένο, είναι αυτό που οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο», είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εκτιμώντας παράλληλα ότι «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη».

«Πρόωρες»

Κορυφαίος παράγοντας της Χαριλάου Τρικούπη προεξοφλεί την αδυναμία εξεύρεσης των 180 βουλευτών για την προεδρική εκλογή και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κύριο βάρος της προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ θα δοθεί στο να χρεωθεί αποκλειστικά ο ΣΥΡΙΖΑ τις πρόωρες εθνικές εκλογές προκειμένου να του επιρρίπτεται από την κυβερνητική πλευρά η ευθύνη ότι «υπονομεύει και μειώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας».

Ηδη ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει δώσει δείγματα γραφής αυτής της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, καθώς τις τελευταίες μέρες δεν αναφέρεται αποκλειστικά στην κυβερνητική σταθερότητα αλλά στην «εθνική σταθερότητα», στη «σταθερότητα της στρατηγικής της χώρας» και εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ, ότι καλούν την κυβέρνηση να «υποκύψει στον εκβιασμό» και να «εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση». Με αυτά τα δεδομένα, «δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε το έργο μας», σημείωσε με έμφαση ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης την Παρασκευή.

Σ' αυτό το πλαίσιο υπάρχει αναπροσαρμογή της ρητορικής του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προεδρική εκλογή σε σχέση με προηγούμενη προσπάθεια αποσύνδεσής της από την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. «Οταν λέμε ψηφίστε για να μην οπισθοχωρήσει η χώρα, ψηφίστε για να υπάρξει σταθερότητα, ψηφίστε για να βγούμε από το Μνημόνιο και την τρόικα, πολιτική συμφωνία κάνουμε. Για πολιτικούς λόγους βαθιά στρατηγικούς τούς λέμε ψηφίστε υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν τους λέμε ψηφίστε υπέρ του Προέδρου γιατί έχουμε τον καλύτερο υποψήφιο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οι αντίπαλοι

Παράλληλα στο ΠΑΣΟΚ με βάση αυτό το σχεδιασμό εξελίσσεται και η προσπάθεια του Ευάγγελου Βενιζέλου να προχωρήσει στη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης. Στους σχεδιασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είναι να απαλλαγεί από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Η Χαριλάου Τρικούπη μάλιστα στέλνει και τα αντίστοιχα μηνύματα προαναγγέλλοντας αποκλεισμούς «παπανδρεϊκών» από τα ψηφοδέλτια. Κομβικό ρόλο στο «ξεσκαρτάρισμα» των λιστών με τους υποψηφίους έχει αναλάβει σύμφωνα με πληροφορίες ο Λεωνίδας Γρηγοράκος και ο Τάκης Ρήγας.

«Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα είναι αυτή που διασφαλίζει τη σταθερότητα την κυβερνητική που είναι προϋπόθεση για κάθε άλλου είδους σταθερότητα.

Δεν μιλάμε μόνο για τη νυν, αλλά και για την επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα», σημείωσε με νόημα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κλείνοντας τις εργασίες της Συντονιστικής Γραμματείας της ΚΟΕ της Δημοκρατικής Παράταξης.

Πολιτική αβεβαιότητα βλέπουν Moody's και Credit Suisse

Νέο πρόγραμμα αλλά και πολιτική αβεβαιότητα η οποία ενδέχεται να περιορίσει την ανάκαμψη, βλέπουν σε εκθέσεις τους η Moody's και η Credit Suisse. Οι δύο οίκοι στις εκθέσεις τους θεωρούν ότι μια πρόωρη έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης αυξάνει το ρίσκο χρηματοδότησης της Ελλάδας, δεδομένων των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών για το επόμενο έτος.

Οπως αναφέρει η Moody's, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ρυθμός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πιθανότατα θα επιβραδυνόταν, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θα είναι αντιμέτωπη με τους αυστηρούς όρους που συνοδεύουν ένα οικονομικό πρόγραμμα.

Ωστόσο και οι δύο εκθέσεις διαπιστώνουν ότι η αναταραχή στις αγορές δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρόθυμη να εγκαταλείψει πρόωρα το πρόγραμμα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, αλλά και στο γεγονός ότι αυξάνεται η δημοσκοπική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει και της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Moody's αναφέρει ότι η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015 εάν ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των τριών πέμπτων στη Βουλή (180 ψήφους) για τον υποψήφιο που θα προτείνει για την προεδρία της χώρας, εξέλιξη που θα καθιστούσε λιγότερο προβλέψιμη τη μελλοντική πολιτική.

Από την πλευρά της η Credit Suisse σημειώνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τον Μάρτιο του 2015.

Μάλιστα ο οίκος αναφέρει στην έκθεσή του ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, η αβεβαιότητα θα παραταθεί καθώς δεν δείχνει να μπορεί να κυβερνήσει μόνος του.

Ωστόσο, όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητά έξοδο από την ευρωζώνη και προσθέτει ότι είναι πιο πιθανό μια νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να έλθει σε νέα συμφωνία με Ε.Ε. και ΔΝΤ, σε σχέση με ένα πιο ριζοσπαστικό σενάριο, όπως την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Guardian»: Αργεί να φτάσει ο Οδυσσέας στην Ιθάκη...

Με μοντέρνα εκδοχή της Οδύσσειας περιγράφει την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια δημοσίευμα στον βρετανικό «Guardian». Καθώς η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αρέσκεται σε μοτίβα από την ελληνική ιστορία ή μυθολογία (Economist, Focus, Liberation κ.ά.), ο Βρετανός αρθρογράφος είπε να πρωτοτυπήσει στο πιο εκλεπτυσμένο.

«Λίγοι περίμεναν ότι το σκάνδαλο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και πως το ταξίδι μέσα από τις τρικυμιώδεις θάλασσες της κρίσης θα κρατούσε τόσο πολύ». Γράφοντας «σκάνδαλο», ο οικονομικός αρχισυντάκτης του «Guardian», Λάρι Ελιοτ, εννοεί το μαγείρεμα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων το 2009, χωρίς να αναφέρεται στις καταγγελίες που ακολούθησαν για τεχνητή διόγκωση.

Διαλέγοντας μύθους, ο Βρετανός δημοσιογράφος περιγράφει μια ωραία ατμόσφαιρα τον Οκτώβριο του 2009 όπου στην ευρωζώνη επικρατούσε «συγκρατημένη αισιοδοξία», παρά την κρίση που φούντωνε στις ΗΠΑ, καθώς ο νέος θεσμός των Συνόδων Κορυφής των G20 είχε κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2008-2009 βάλει τις βάσεις για ανάκαμψη που φαινόταν πως δούλευε. «Η παραδοχή πως υπήρχε μαύρη τρύπα στα δημοσιονομικά της Ελλάδας δεν ήταν ευπρόσδεκτη αλλά ούτε λόγος αδικαιολόγητης ανησυχίας». Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη έκαναν λάθος, τονίζει ο Ελιοτ, καθώς οι αγορές είχαν άλλη γνώμη.

Κάπως έτσι, η κρίση στην ευρωζώνη παρομοιάζεται με τη μυθική Σκύλλα. Πρώτο σημάδι της κρίσης, η αύξηση των ελλειμμάτων, που, όμως, όπως παραδέχεται ο αρθρογράφος, ήταν συμπτώματα τριών μεγαλύτερων προβλημάτων: 1) πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λόγω της αρχιτεκτονικής του ευρώ, 2) υπερχρεωμένες τράπεζες, καθώς τα χαμηλά επιτόκια οδήγησαν σε ισχυρή ανάπτυξη στο Νότο, κυρίως στον κλάδο του real estate, τον οποίο οι τράπεζες του πυρήνα πλημμύριζαν με φθηνό δανεισμό, έχοντας ήδη φορτώσει τοξικό χρέος από τις ΗΠΑ, 3) έλλειψη έως σήμερα ενός ευρωπαϊκού αναπτυξιακού μοντέλου, λόγω Γερμανίας.

Εν τέλει, ο Οδυσσέας βρήκε το δρόμο του στην Ιθάκη. «Το αίσιο τέλος για την ευρωζώνη φαίνεται ακόμα μακριά», είναι η καταληκτική πρόταση. Αναμένουμε σε επόμενο άρθρο την ιστορία της ευρωζώνης μέσα από τον μύθο των Ατρειδών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κυβέρνηση
Μνημόνιο
Για το ίδιο θέμα
Ψάχνουν αμπαλάζ για το νέο Μνημόνιο