Έντυπη Έκδοση

ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΓΡΑΜΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΝΤ (ΓΙΑ ΧΩΡΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΡΙΣΚΟΥ) ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

«Είστε οφειλέτες β' κατηγορίας»

Η συγκεκριμένη γραμμή έχει διάρκεια από έξι μήνες έως και δύο χρόνια και προβλέπει εποπτεία και σύναψη Μνημονίου με το Ταμείο

Την προφανή αδυναμία στρατηγικού σχεδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης ανέδειξε περίτρανα το «θρίλερ» που εκτυλίχθηκε τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή τους «λεονταρισμούς» περί απαγκίστρωσης από το ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, σταθμίζοντας την πολιτική πίεση στο εσωτερικό, επέλεξε να προχωρήσει την επιχείρηση «επόμενη ημέρα του Μνημονίου», ελπίζοντας ότι θα ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της στο εσωτερικό της χώρας.

Ταυτόχρονα, η μη αρνητική στάση του Βερολίνου στα σχέδια που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, όπως και το γεγονός ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εμφανίστηκε υποστηρικτική απέναντι στην Ελλάδα, οδήγησαν σε λάθος εκτίμηση της κατάστασης από το μέγαρο Μαξίμου.

Με βάση αυτή τη λάθος στάθμιση του κινδύνου που υπήρχε και την υποβάθμιση της σημασίας των μηνυμάτων από ευρωπαϊκής πλευράς, σχετικά με το σχέδιο για την επόμενη μέρα, στο επιτελείο της κυβέρνησης θεώρησαν ως την πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή να ρίξουν στο τραπέζι ένα σχέδιο πλήρους απεμπλοκής από τα μνημόνια και τους δανειστές, εν όψει των πολιτικών εξελίξεων.

Τα όσα ακολούθησαν, όμως, δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν υπολόγισε σωστά το γεγονός ότι σε όλα τα ραντεβού οι δανειστές ήταν θετικοί σε μια «επικοινωνιακού» χαρακτήρα κίνηση, που θα εξέπεμπε σήμα «εικονικής χαλάρωσης του προγράμματος», αλλά όχι και πλήρους απεμπλοκής της χώρας.

Αποτέλεσμα της λάθος ανάγνωσης των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως της αυξανόμενης εσωτερικής πίεσης, ήταν η κυβέρνηση να ανοίξει μια κουβέντα για την οποία δεν έχει πάρει το «πράσινο φως» από τους εταίρους-δανειστές και ως εκ τούτου να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των Ευρωπαίων.

Η αντίδραση από την πλευρά του ευρωπαϊκού βραχίονα της τρόικας ήταν άμεση και ενορχηστρωμένη. Στόχος, η επαναφορά της ελληνικής πλευράς στη «μνημονιακή κανονικότητα», στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα στο μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα επιτρέψουν στη χώρα να βρεθεί χωρίς έλεγχο από τους δανειστές, τουλάχιστον πριν ολοκληρώσει την υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε το ξαφνικό «αντάρτικο» να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, ωστόσο στο πλαίσιο των κινήσεων επικοινωνιακού χαρακτήρα πήρε ένα ρίσκο, το οποίο προφανώς δεν πίστευε ότι θα γυρίσει τόσο γρήγορα και τόσο απότομα εναντίον της.

Αλλωστε, όπως έχει γράψει ήδη η «Ε» από τις 11 Οκτωβρίου, στο εσωτερικό της κυβέρνησης η αποδοχή της προαιρετικής γραμμής χρηματοδότησης, που προσφέρουν οι δανειστές σε «αντικατάσταση» του Μνημονίου, αποτελούσε μονόδρομο με τον οποίο είχε συμβιβαστεί η ελληνική πλευρά.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών είχαν πει από τότε στην «Ε» ότι η «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης θα δημιουργήσει μια διαφορετική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, ενώ παράλληλα θα τερματίσει τα επαναλαμβανόμενα θρίλερ, με την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα».

Υπό αυτές της συνθήκες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει λεπτομερώς εδώ και καιρό τα εργαλεία που διαθέτει τόσο ο μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ESM) όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ταυτόχρονα βέβαια έχει αποδεχθεί το γεγονός ότι η προληπτική γραμμή χρηματοδότησης θα σημάνει και την υπογραφή ενός καινούργιου Memorandum of Understanding (MOU), δηλαδή ενός καινούργιου Μνημονίου, το οποίο θα περιλαμβάνει καινούργιους όρους και δεσμεύσεις. Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι -είτε η χρηματοδοτική γραμμή έχει ευρωπαϊκά κονδύλια είτε κονδύλια του ΔΝΤ- να μην περιλαμβάνει αυστηρούς όρους και εποπτεία. Αυτό σημαίνει ότι το καλύτερο σενάριο θα ήταν να ενταχθεί στην πρώτη κατηγορία προγραμμάτων, η οποία για το ESM ονομάζεται Precautionary Conditioned Credit Line (PCCL) και για το ΔΝΤ, Flexible Credit Line (FCL).

Στην πρώτη γραμμή χρηματοδότησης μπορούν να ενταχθούν χώρες χωρίς ή με πολύ χαμηλό δημοσιονομικό ρίσκο, οι οποίες απλά αναζητούν ένα «δίχτυ ασφαλείας», ώστε να δανειστούν από τις αγορές με ευνοϊκότερες συνθήκες.

***

Οι όροι του 1ου και 2ου δανειακού προγράμματος

Συγκεκριμένα, οι προϋποθέσεις για την ένταξη στην πρώτη γραμμή χρηματοδότησης του ESM είναι:

- Η χώρα να ακολουθεί τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

- Το χρέος της να είναι βιώσιμο.

- Να έχει πραγματοποιήσει επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων.

- Να μην υπάρχουν προβλήματα κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της.

Αντίστοιχες είναι οι προϋποθέσεις ένταξης στην πρώτη γραμμή χρηματοδότησης του ΔΝΤ (FCL). Η συγκεκριμένη γραμμή έχει ισχύ για δύο χρόνια, με εποπτεία από το δεύτερο χρόνο και αποπληρωμή εντός 3-5 ετών.

Ωστόσο, οι προθέσεις των εταίρων αλλά και η επίθεση που δέχτηκε η χώρα από τις αγορές τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόγραμμα που ανήκει στη δεύτερη κατηγορία και αφορά χώρες με μεγαλύτερο δημοσιονομικό ρίσκο.

Η ένταξη στο Enhanced Conditions Credit Line (ECCL), του ESM, θα σημάνει αυτομάτως την ύπαρξη επιτήρησης από τους Ευρωπαίους και την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο υφιστάμενο Μνημόνιο, αλλά και τη λήψη νέων μέτρων.

Αντίστοιχα, η δεύτερη γραμμή χρηματοδότησης του ΔΝΤ, η οποία ταιριάζει περισσότερο στις οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας, ονομάζεται Precautionary and Liquidity Line (PLL) και αφορά χώρες με σταθερά δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και κινδύνους, που τις καθιστούν ευάλωτες. Η συγκεκριμένη γραμμή έχει διάρκεια από έξι μήνες έως και δύο χρόνια και προβλέπει εποπτεία και σύναψη Μνημονίου με το Ταμείο.

Ο ταλαντούχος κύριος Ackermann

Ως γνωστόν ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank Josef Ackermann υποστηρίχθηκε -προτάθηκε από τους Wilbur Ross και Tyrus Capital- για τη θέση του επικεφαλής στην Τράπεζα Κύπρου. Προφανώς λόγω της πολύπειρης-μακρόχρονης θητείας του σε νευραλγικές θέσεις, με προεξάρχουσα αυτήν του γερμανικού τραπεζικού κολοσσού.

Ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank και επίτιμος δημότης Σαμοθράκης προαλείφεται να αναλάβει την Τράπεζα Κύπρου Ο πρώην επικεφαλής της Deutsche Bank και επίτιμος δημότης Σαμοθράκης προαλείφεται να αναλάβει την Τράπεζα Κύπρου Ομως ο Josef Ackermann, γνωστός και για τα φιλελληνικά του αισθήματα (ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Σαμοθράκης στις 12 Οκτωβρίου), θεωρείται βέβαιο πως θα διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στις διεργασίες για την «επόμενη ημέρα» σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αλλωστε η προτίμησή του προς τα ελληνικά πράγματα είναι πέραν πάσης αμφισβητήσεως, από την εποχή που η Deutsche Bank υπερθεμάτιζε για την εταιρεία Νεοχημική, με το τμήμα ανάλυσης να δίνει εξωπραγματικές τιμές-στόχους. Οι μνήμονες θα ενθυμούνται τη σύσταση για αγορά με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ (Δεκέμβριος 2006), που μέσα σε 6 μήνες αύξησε κατά 66%, στα 33,2 ευρώ, θεωρώντας πως η εταιρεία θα κυριαρχήσει στη ΝΑ Ευρώπη.

Η εκτίναξη του... αεροπλάνου Νεοχημική, η χρηματιστηριακή και επιχειρηματική πρόσκρουση, λίγο ώς πολύ γνωστά.

Εχει σημασία πως επί θητείας του η γερμανική τράπεζα έδωσε το καλώς έχει (fairness opinion) για τα επίμαχα δάνεια με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η διπλή εξαγορά της Νεοχημικής, η πώληση στην αμερικανική Carlyle και η κάλυψη προς τις άλλες τράπεζες που συμμετείχαν στο σχέδιο χρηματοδότησης.

Η υπόθεση της Νεοχημικής αλλά και της Proton Bank (επί ημερών Λαυρεντιάδη) ήρθε στο φως της δημοσιότητας με τη γραφίδα της αξέχαστης Αριστέας Μπουγάτσου (ενδεικτικά, CDU καλεί Βενιζέλο για εξηγήσεις επί της Proton Bank) με το Βερολίνο να φροντίζει να... αμβλυνθεί η υπόθεση.

Αυτή ήταν μία περίπτωση της ενασχόλησης του Josef Ackermann με τα της ελληνικής επιχειρηματικότητας, καθώς επί ημερών του η D.Β. υπήρξε μέτοχος (με 10%) της Eurobank, σύμβουλος στην Alapis (στην άλλη εταιρεία του ομίλου Λαυρεντιάδη).

Από τη θέση του επικεφαλής της D.Β. υπήρξε σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ σε θέματα διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα, με την τράπεζα να αναλαμβάνει το ρόλο του συμβούλου του γερμανικού κράτους για τη διαχείριση του γερμανικού δανείου προς τη χώρα μας και του ευρωπαϊκού πακέτου «στήριξης» και τη διαχείριση της χρηματιστηριακής κρίσης (της ελληνικής και της ευρωπαϊκής). Επί θητείας του η τράπεζα διαδραμάτισε μείζονα ρόλο στη διαχείριση ελληνικών ομολόγων και με τις μελέτες της για το φυσικό αέριο νοτίως της Κρήτης πρωταγωνιστεί στην επιχείρηση σύνδεσης του ελληνικού ορυκτού πλούτου με την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Στη χώρα μας έγινε ακόμη πιο γνωστός όταν προέβλεψε ότι η Ελλάδα δε θα κατάφερνε να φέρει εις πέρας το δημοσιονομικό της άθλο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν πιθανή η πτώχευσή της, θέση την οποία αναίρεσε με διαφορετικά του σχόλια μερικές εβδομάδες αργότερα.

Από το 2003 διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Siemens (δεύτερος αναπληρωτής πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της Siemens) και ήταν ένα από τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens που παρέμειναν αμετακίνητα στη θέση τους, ακόμη και σε περιόδους σαρωτικών διοικητικών αλλαγών.

Η Siemens, γνωστή βεβαίως... πανταχού παρούσα στα της ελληνικής πραγματικότητας. Με τον herr Ackermann να είναι, εκ της θέσεώς του, από τους ανθρώπους που γνώριζαν πολύ καλά την ομάδα της εταιρείας στην Αθήνα που πρωταγωνίστησε στις «ειδικές πληρωμές» μέσω των περίφημων «μαύρων ταμείων» προς Ελληνες πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους. Δηλαδή της περίφημης ομάδας Χριστοφοράκου...

Λαυρεντιάδης ξανά

Ας συνεχίσουμε την ιστορία με τις τελευταίες εξελίξεις, που αφορούν στη νέα κατηγορία κατά Λαυρεντιάδη για την υπόθεση της διπλής αγοραπωλησίας της εταιρείας Νεοχημική, με το οικονομικό αντικείμενο της υπόθεσης να φέρεται να ξεπερνά το ποσόν των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ροζαλία Λάλλη, έπειτα από έρευνα, άσκησε ποινική δίωξη εις βάρος του επιχειρηματία και 5 στενών συνεργατών του «για απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του ν. 1608/50» και «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος».

Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012, όταν επτά τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, HSBC Γενική, Millennium και Ελληνική Τράπεζα) μήνυσαν τον επιχειρηματία για κακουργηματική απάτη με αφορμή τα δάνεια των 500 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η αρχική αγορά της Νεοχημικής από την πολυεθνική επενδυτική Carlyle. Ο επιχειρηματίας πούλησε την εταιρεία τον Μάιο του 2008.

Η Νεοχημική, εταιρεία πώλησης λιπασμάτων, φαρμάκων και καλλυντικών, αγοράστηκε από την Carlyle αντί τιμήματος περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Ως εδώ καλά. Η Νεοχημική ήταν μία από τις εταιρείες που υποστήριξαν με εκθέσεις τους πολλές τράπεζες ελληνικές και ξένες, με ενδεικτική την περίπτωση της Deutsche Bank. Ο γερμανικός κολοσσός είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ από τις προοπτικές της εταιρείας, που τον Δεκέμβριο του 2006, θεωρώντας την ηγέτη στον κλάδο της, σύστηνε αγορά με τιμή-στόχο τα 20 ευρώ. Σύσταση, που εν συνεχεία και σε διάστημα μόλις 6 μηνών αύξησε κατά 66%, ανεβάζοντας τον πήχυ στα 33,2 ευρώ. Η Deutsche Bank εκτιμούσε τότε πως η Νεοχημική θα δημιουργήσει ισχυρές οικονομίες κλίμακος, αφού η ζήτηση για προϊόντα της στην περιοχή επιταχύνεται.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
ΔΝΤ
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Διαπραγμάτευση χρέους με την επόμενη κυβέρνηση