Ηλεκτρονική Έκδοση

Κεφαλογιάννης: «Η Τουρκία εργάζεται εναντίον της σταθερότητας»

«Η Τουρκία με την πρόσφατη έκδοση NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσια ζώνη της Κύπρου παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και επιπλέον εργάζεται εναντίον της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου» σχολίασε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, Γ. Ομήρου, στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (φωτογραφία αρχείου) Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (φωτογραφία αρχείου)

Οι συνομιλίες Κεφαλογιάννη - Ομήρου επικεντρώθηκαν στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος-Κύπρου σε θέματα έρευνας και διάσωσης στον αέρα και στη θάλασσα. Συζητήθηκαν, επίσης, η πρόοδος στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και οι προκλήσεις ασφάλειας σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στο Κομπάνι.
 
«Η Κύπρος έχει το δικαίωμα να αξιοποιεί τους πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της με βάσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί τμήμα του κοινοτικού κεκτημένου. Η Τουρκία με την πρόσφατη έκδοση NAVTEX για τη διεξαγωγή ερευνών σε θαλάσσια ζώνη της Κύπρου παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπονομεύει το διεθνές δίκαιο και επιπλέον εργάζεται εναντίον της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που στην ανατολική γειτονιά της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική το περιβάλλον ασφάλειας είναι εξαιρετικά ρευστό» δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά τη συνάντηση με τον κ. Ομήρου.
 
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
 
Διαβάστε επίσης: Βενιζέλος: «Να ανακρούσει πρύμνα» η Τουρκία - Τουρκικό ερευνητικό εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Τουρκία
Κυβέρνηση
Εξωτερική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Βενιζέλος: «Να ανακρούσει πρύμνα» η Τουρκία