Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΝΕΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣΠΟΥ ΟΛΟ ΕΞΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

70 δισ. τα ληξιπρόθεσμα

Χωρίς σταματημό συνεχίζουν να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς το Δημόσιο, ξεπερνώντας το φράγμα των 70 δισ. ευρώ. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο ρίχνουν σκιές στο κυβερνητικό success story, καθώς τα φορολογικά έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση 567 εκατ. ευρώ, έναντι του στόχου και οι επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων έχουν υπερβεί τα όρια.

Η πληρωμή με εορτοδάνειο Η πληρωμή με εορτοδάνειο Οι φορολογούμενοι δηλώνουν πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δημόσιο, δημιουργώντας νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες αυξάνονται κατά μέσον όρο 1 δισ. ευρώ το μήνα, με τα συνολικά νέα ληξιπρόθεσμα στο 9μηνο του 2014 να φτάνουν τα 9,683 δισ. ευρώ.

Αυτά τα 9,6 δισ. ευρώ έρχονται να προστεθούν στις συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 60,480 δισ. ευρώ που σχηματίστηκαν έως το τέλος του 2013, με αποτέλεσμα το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών να διαμορφώνεται σε 70,163 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι οφειλέτες έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τις παλαιότερες ρυθμίσεις που είχαν ενταχθεί, περιμένοντας την καινούργια ρύθμιση η οποία όλο εξαγγέλλεται, αλλά ακόμα δεν υπάρχει καμία επίσημη απόφαση.

Αποτέλεσμα είναι ότι από κατασχέσεις και μέσω των ρυθμίσεων έχουν εισπραχθεί στο εννεάμηνο μόλις 2,692 δισ. ευρώ, ενώ ως ανεπίδεκτα είσπραξης διαγράφηκαν επιπλέον 833 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο καταρρίπτουν την κυβερνητική ρητορική περί επιτυχίας του προγράμματος, καθώς εμφανίζουν υστέρηση φορολογικών εσόδων ύψους 567 εκατ. ευρώ και υπέρβαση του στόχου επιχορήγησης του ΟΑΕΕ.

Αν και στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι η υστέρηση οφείλεται στην καθυστέρηση πληρωμής των δύο δόσεων του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά τα στοιχεία εκτέλεσης του υπολογισμού, εκτιμούν ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους η υστέρηση μπορεί να αγγίξει και το 1 δισ. ευρώ το μήνα.

Οπως εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, η προβολή της εκτέλεσης στο 9μηνο στους υπόλοιπους μήνες του έτους δείχνουν ότι τα πράγματα για τα έσοδα είναι εξαιρετικά δύσκολα, καθώς στο τελευταίο τρίμηνο οι φορολογούμενοι θα κληθούν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος, πληρώνοντας ταυτόχρονα το φόρο εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Συγκεκριμένα, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 37,277 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 403 εκατ. ευρώ ή 1,1 % έναντι του επικαιροποιημένου στόχου ΜΠΔΣ 2015-2018.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 33,869 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 327 εκατ. ευρώ ή 1,0% χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 32.112 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 567 εκατ. ευρώ ή κατά 1,7% έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για ακόμα ένα μήνα είναι προφανές ότι στηρίζεται κυρίως στη μείωση των δαπανών. Και σε αυτό τον τομέα, όμως, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται μαύρα σύννεφα, καθώς η χρηματοδότηση των Ταμείων έχει φτάσει στα όριά της και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα αναγκαστεί να βάλει χέρι στο Ταμείο για να καλύψει τις «έκτακτες» δαπάνες που προκύπτουν για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Τα Ταμεία

Παρά τα θετικά στοιχεία που εμφανίζονται στο σύνολο των δαπανών στο 9μηνο του έτους, με τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού να σημειώνουν μείωση κατά 1,779 δισ. ευρώ καθώς ανήλθαν στα 39,562 δισ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου 41,341 δισ. ευρώ, τα στοιχεία αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων σήμαναν «κόκκινο συναγερμό».

Συγκεκριμένα η χρηματοδότησή τους έχει υπερβεί ήδη τους στόχους, με τον ΟΑΕΕ να αναδεικνύεται σε μεγάλο ασθενή του Ασφαλιστικού Συστήματος. Ηδη από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. ευρώ που ήταν η προβλεπόμενη χρηματοδότησή του για το σύνολο του έτους, με την υπέρβαση να φτάνει το 106,3%.

Στο όριο είναι και η χρηματοδότηση του ΟΓΑ, ο οποίος είχε εισπράξει στο 9μηνο 2,107 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,442 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί, με την απορρόφηση να φτάνει το 86,3%. Αντίστοιχα, το ΙΚΑ έχει εισπράξει 1,9 δισ. ευρώ από τη συνολική επιχορήγηση ύψους 2,230 δισ. ευρώ, με την απορρόφηση να φτάνει ήδη στο 9μηνο το 85,6%.

Εκτός ορίων είναι και η δαπάνη πληρωμής του ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων Δημοσίου), καθώς η αύξηση του αριθμού των χαμηλοσυνταξιούχων μέσα στο 2014 έχει οδηγήσει ήδη σε υπέρβαση της προβλεπόμενης δαπάνης κατά 121,8%, δίνοντας έτσι αφορμή στην τρόικα να εντείνει τις πιέσεις της για άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ.

** Μίνι υπουργικό χθες για τα «κόκκινα» δάνεια

Μία ακόμα «εντολή Σαμαρά» έφερε η νέα εμπλοκή που προκλήθηκε στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες εντολές και τα «κόκκινα» δάνεια, μετά τις νέες απαιτήσεις από τους δανειστές.

Το μέγαρο Μαξίμου επείγεται για άμεση προώθηση στη Βουλή της νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς ο πρωθυπουργός την έχει εξαγγείλει μία φορά από τη ΔΕΘ και μία φορά από το βήμα της Βουλής, αλλά ρύθμιση δεν έχει γίνει.

Οι καθυστερήσεις που εκθέτουν την κυβέρνηση, αλλά κυρίως «φουσκώνουν» τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οδήγησαν χθες σε ένα έκτακτο μίνι υπουργικό στο υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά από τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Στη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε μόλις μία ώρα, μετείχαν οι υπουργοί Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας, Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Χρ. Λαζαρίδης. Ο υπουργός Οικονομικών που συμμετείχε στη σύσκεψη, αναχώρησε από το υπουργείο λίγο μετά τις 19.30 για να παρακολουθήσει από κοντά την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΣΕΤΕ.

«Επειγόμαστε»

Το κλίμα εμπλοκής το έδωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη κυβερνητική πηγή, η οποία είπε χαρακτηριστικά ότι «επειγόμαστε». Αλλοι κύκλοι επισήμαναν ότι θα αναζητηθεί λύση μέσω ανταλλαγής e-mail και διαπραγματεύσεων από απόσταση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η νέα εμπλοκή προκλήθηκε μετά τις απαιτήσεις της τρόικας για ενιαία αντιμετώπιση των οφειλετών στις ρυθμίσεις που επεξεργάζονται τα υπουργεία για τα «κόκκινα» δάνεια και τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Σύμφωνα με πληροφορίες στην τελευταία επικοινωνία που υπήρχε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, οι δανειστές ξεκαθάρισαν ότι ο αριθμός των δόσεων θα πρέπει να είναι ίδιος και για τις δύο ρυθμίσεις και σίγουρα δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 100.

Επίσης, η τρόικα ζητεί αυστηρότερα κριτήρια υπαγωγής σε αυτές. Κατ' αρχήν ο τζίρος των επιχειρήσεων που προβλέπει η ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, δεν ξεπερνά το 1 με 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ αντίθετα το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει ένταξη στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και επιχειρήσεων με μεγαλύτερο τζίρο.

Εμπλοκή υπάρχει και με τη μείωση των προσαυξήσεων, καθώς η ρύθμιση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών προβλέπει «κούρεμα» από 30% έως και 90% των προσαυξήσεων, ενώ στο σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπεται μείωση των οφειλών έναντι της τράπεζας. ΑΛ. ΚΛΩΣΣΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Κυβέρνηση
Δημόσιος Τομέας
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Για το ίδιο θέμα
Δένδιας: Για 160.000 επιχειρήσεις η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια