Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΟΕΚ

Εκπτώσεις, μήπως και σωθεί

Αρωμα εκλογών θυμίζουν οι δύο ρυθμίσεις για τα χρέη -μέχρι 100 δόσεις, με έκπτωση στα πρόστιμα από 20%-100% σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία- καθώς και για τους 96.000 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, οι οποίοι μπορούν να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής των δανείων τους χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε χθες τις σχετικές ρυθμίσεις με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή, οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ελάφρυνσης χιλιάδων οφειλετών, ενώ διατηρείται η εισφορά αλληλεγγύης για ένα ακόμη έτος.

Οι ρυθμίσεις, θεωρούνται, εφ' όσον εφαρμοστούν όπως παρουσιάζονται στις τροπολογίες, ως θετικές, ενώ σημαντική, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, είναι σε αυτές η συμβολή του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, από τις οποίες εξαιρούνται οι οφειλέτες του ΝΑΤ, ένας ασφαλισμένος που οφείλει 15.000 ευρώ με αρχικό κεφάλαιο 8.000 ευρώ και 7.000 ευρώ σε προσαυξήσεις από πρόστιμα, αν θελήσει να εξοφλήσει την οφειλή εφάπαξ, τότε το ποσόν που θα καταβάλει θα αφορά το αρχικό κεφάλαιο. Οσοι μπουν σε δόσεις, θα έχουν το μισό επιτόκιο απ' ό,τι σήμερα.

Για τους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ, παρέχεται η δυνατότητα χρονικής επιμήκυνσης των στεγαστικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), χωρίς οι δανειολήπτες να απολέσουν την επιδότηση από τον ΟΑΕΔ, καθολικό διάδοχο του πρώην ΟΕΚ, όπως αυτή (η επιδότηση) θα διαμορφωθεί υπό τον περιορισμό τής μη ανάληψης επιπλέον υποχρεώσεων από τον Οργανισμό.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δανειολήπτες να μην έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία των 6 μηνών.

Ο Οργανισμός θα συμμετέχει στη διαπραγμάτευση, το δε ποσόν επιδότησης, χωρίς να μεταβάλλεται το ύψος του, θα καταβάλλεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, χωρίς επιβάρυνση του ΟΑΕΔ από τη μετατροπή των τοκοχρεολυτικών πινάκων αποπληρωμής των εν λόγω δανείων.

Οι φορείς που καταβάλλουν πάσης φύσεως, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις μπορούν, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με την ΗΔΙΚΑ Α.Ε., να αποστέλλουν οι ίδιοι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τα ποσά προς πίστωση των δικαιούχων και τα ποσά προς πίστωση των λογαριασμών των ασφαλιστικών οργανισμών, κατόπιν της σχετικής διασταύρωσης και αποστολής των αναγκαίων στοιχείων από την ΗΔΙΚΑ Α.Ε. στους ανωτέρω φορείς.

Τέλος, αξιοποιούνται τα σύγχρονα πληροφοριακά εργαλεία (Ενιαίο Σύστημα Ελέγχου Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης - Ασφαλιστικής Ικανότητας, Ενιαία Αρχή Πληρωμών, «Εργάνη», ΓΓΔΕ) έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια δέσμη στοχευμένων διασταυρώσεων. Οι διασταυρώσεις αυτές αποσκοπούν στην αποτύπωση των δικαιούχων, στη διασφάλιση της διαφάνειας των παροχών αλλά και στον εντοπισμό ενδεχόμενης παραβατικότητας σε πεδία που εξέφευγαν του ελέγχου, λόγω της απουσίας αξιόπιστων βάσεων δεδομένων και της έλλειψης διασύνδεσης και διαλειτουργικότητας, που τελικά απέβαινε εις βάρος του ασφαλιστικού συστήματος εν γένει.

Παρατείνεται και για το 2015 η εισφορά αλληλεγγύης

Την αφαίμαξη των φορολογουμένων ακόμα ένα χρόνο επισημοποίησε η χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει την παράταση και για το 2015 της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο συνολικός λογαριασμός, που θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα μία χρονιά οι φορολογούμενοι, ανέρχεται στα 1,53 δισ. ευρώ, έστω και αν προβλέπεται η μείωσή του κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το χαράτσι που θα έπρεπε κανονικά να σταματήσει να επιβάλλεται από φέτος, αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Οι νέοι συντελεστές που θα ισχύσουν για το 2015 είναι οι εξής:

Εως 12.000 0%,

12.001 έως 20.000 0,7%,

20.001 έως 50.000 1,4%,

50.001 έως 100.000 2,1%,

100.001 και άνω 2,8%.

Επίσης η τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή με τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, περιλαμβάνει τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση. Οπως εκτιμά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του για τις επιπτώσεις της τροπολογίας, η απώλεια εσόδων από το ΦΠΑ στην εστίαση θα είναι από 44 εκατ. ευρώ έως 107 εκατ. ευρώ, αν και το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΛΩΣΣΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Εφορία και φορολογική πολιτική
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ)
Για το ίδιο θέμα
Μέχρι 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα