Ηλεκτρονική Έκδοση

«Δεν έχει κλείσει η συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες

Συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα ζήτησε ο Σαμαράς

Χαρακτήρισε σημαντική την παρέμβαση υπέρ της Κύπρου

Την εκτίμηση ότι η τρέχουσα αξιολόγηση του δημοσιονομικού προγράμματος θα έχει τελειώσει μέχρι τον Δεκέμβριο εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Επίσης επανέλαβε τη θέση για την επόμενη ημέρα μετά το μνημόνιο, ζητώντας τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, και σημειώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τίποτα δεν έχει κλείσει και η μετάβαση πρέπει να γίνει με ασφάλεια». Ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά συνέδεσε τη μετάβαση της χώρας στη μεταμνημονιαή εποχή με την υποχώρηση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, επισήμανση που δείχνει ότι οι σχεδιασμοί του για το τέλος του μνημονίου είναι τουλάχιστον βιαστικοί.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η ασφαλής έξοδος επιβάλλεται λόγω των συνθηκών στην οικονομία της Ευρώπης αλλά και των αναδυόμενων αγορών, καθώς, όπως είπε, η Ευρώπη ακόμα δεν έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, όσο αυξάνονται και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια. Απαιτούνται, τόνισε, «σταθερά βήματα σε μια περίοδο ιδιαίτερα ανασφαλή και αβέβαιη και για τον υπόλοιπο κόσμο».

Σε ερώτηση για το αν απαιτείται από τον Αλ. Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμευτεί σε ένα νέο σχέδιο, καθώς η κυβέρνηση συντάσσεται με τη γραμμή προληπτικής στήριξης των δανειστών, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν είναι ώρα για αναφορές στο τι θέλει κάποιο άλλο κόμμα» αλλά υπογράμμισε πως «είναι πολύ σημαντικό και ασφαλές αν υπήρχε σε κάποιο βαθμό μια ελάχιστη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Και αυτό, όπως σημείωσε, προκειμένου «η Ελλάδα να δώσει μια εικόνα προς τα έξω και τις αγορές ότι είναι ενωμένη σαν μια γροθιά.»

Παράλληλα αναφερόμενος στις γενικότερες συζητήσεις για την οικονομία στην Ευρώπη επεσήμανε ότι για πρώτη φορά είναι σαφές ότι τα δημοσιονομικά εργαλεία θα λαμβάνουν υπόψιν τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές της Ευρώπης. Για παράδειγμα, είπε, δεν θα λένε «μόνο μειώστε τα ελλείμματά σας, όπως ελέχθη και στη Γερμανία, αλλά αυξήστε τη ζήτηση».
 
Σε ερώτηση σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα και το αν υπάρχει περίπτωση να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου  απάντησε ότι  «Δεν πρέπει να γίνει αυτό που συνέβη στο παρελθόν, πρέπει να τελειώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το Δεκέμβριο και θα τελειώσουμε μέχρι το Δεκέμβριο».
 
Όπως είπε, επισημάνθηκε ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη απειλείται από διάφορα πολιτικά γεγονότα που διαμορφώνουν εξωγενείς παράγοντες. Πρόκειται, εξήγησε, για παράγοντες όπως η κρίση στην Ουκρανία αλλά και τη Συρία, οι σχέσεις Ρωσίας- ΕΕ αλλά και η κατάσταση με τον Έμπολα.
 
Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην αποδοχή της πρότασης Γιούνκερ για επενδύσεις ύψους 300 δις.ενώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα σημείωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής επιβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα για «καλύτερο συντονισμό», τόσο μεταξύ τω χωρών της ΕΕ όσο και με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Πρόσθεσε ακόμα ότι αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας δράσης με επικεφαλής τον Κύπριο επίτροπο κ. Στυλιανίδη.
 
Για τις εξελίξεις στην Κύπρο
 
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα της Συνόδου για τις εξελίξεις στην Κύπρο, μετά τις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας ότι «υπάρχει μια πολύ σημαντική απόφαση» με την οποία η Ευρώπη καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της.
 
Ακόμα, σημείωσε, υπενθύμισε ότι κάθε υποψήφια χώρα είναι υποχρεωμένη να αναγνωρίσει πλήρως όλα τα κράτη- μέλη.
 
Άλλωστε, πρόσθεσε, είναι «ιδιαίτερα σημαντική απόφαση και δυναμώνει την εθνική μας στρατηγική» αλλά και «αναδεικνύει πιο δυναμικά την καταλυτική σχέση των δύο χωρών με την ΕΕ».
 
«Είχαμε μια πλήρη συνεννόηση μεταξύ μας, πριν από το Συμβούλιο. Σε αυτό είπα την αλήθεια και έκανα το καθήκον μου, τίποτα άλλο», είπε ακόμα καθώς ήταν εκείνος που εκπροσώπησε την κυπριακή κυβέρνηση στη Σύνοδο λόγω αδιαθεσίας του προέδρου Ν.Αναστασιάδη.
 
Για τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής
 
Επίσης αναφέρθηκε στις συζητήσεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην απόφαση για μείωση των εκπομπών αερίου στην ΕΕ κατά 40% μέχρι το 2030, κάτι που, όπως είπε, «μας βάζει στην πρώτη γραμμή για την προστασία του περιβάλλοντος». Ακόμα ανέφερε ότι επόμενος στόχος είναι η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τουλάχιστον κατά 27% μέχρι το 2030. Σε αυτό, υπογράμμισε, η πρόταση της Ελλάδας ήταν κατά 30%.
 
 
 
 
Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Σύνοδος Κορυφής
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Για το ίδιο θέμα
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν συναινούμε στη συνέχιση του εγκλήματος