Ηλεκτρονική Έκδοση

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-κυβέρνησης στον απόηχο των stress tests

Νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση με αφορμή τη χθεσινή ανακοίνωση των stress tests των τραπεζών. Επιφυλακτική στάση για τα αποτελέσματα κάνοντας λόγο για διθυραμβικούς τόνους από την πλευρά της κυβέρνησης κράτησαν επίσης οι ΑΝ.ΕΛ.,η ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ.

"Δεν συμμερίζομαι αυτούς τους πανηγυρικούς τόνους της κυβέρνησης. Όσοι πιστεύουν ότι θα αλλάξουν αμέσως τα πράγματα και γρήγορα στο πολιτικό επίπεδο, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση, νομίζω ότι αυταπατώνται. Είναι καλό ότι δεν θα χρειαστούν κι άλλα λεφτά από το μαξιλάρι του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις τράπεζες» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα».

Πρόσθεσε, όμως, πως «η πραγματική ζωή των πολιτών, τουλάχιστον της μεγάλης πλειοψηφίας, δεν θα αλλάξει από τη χθεσινή ανακοίνωση. Η πρωθυπουργική δήλωση, ότι βγαίνουμε από την κρίση, δεν είναι πειστική και επειδή το λέει ο κ. Σαμαράς εδώ και πάρα πολύ καιρό και διαψεύδεται από την πραγματικότητα, ακόμη κι αν το πει ο Σαμαράς και είναι αλήθεια, θα "την πάθει" σαν τον ψεύτη βοσκό». Συμπλήρωσε πως «αυτή η επιθετικότητα του κ. Σαμαρά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενοχλεί και τους ανθρώπους που είναι στον μεσαίο χώρο, που δεν είναι ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ. Για παράδειγμα ο κ. Σαμαράς είναι ο μόνος πρωθυπουργός 40 χρόνια τώρα, μετά την πτώση της δικτατορίας, που δεν έχει καλέσει μια φορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων».

Ο κ. Παπαδημούλης απέδωσε σε πανικό τη στάση της κυβέρνησης λέγοντας: «Επειδή όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα διευρυνόμενο προβάδισμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σαμαράς συμπεριφέρεται σαν κι αυτόν που χάνει στο 80' 2-0 και προσπαθεί αγχωδώς να ισοφαρίσει. Υπάρχει ένας κίνδυνος να την πάθει σαν το Γερμανία- Βραζιλία η ΝΔ, πολλά γκολ».

Τη διατήρηση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αντίστοιχη έκδοση μετοχών, που αντιστοιχούν στην αναβαλλόμενη φορολογία, «απατεί» ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ανεπίσημο σημείωμα με το οποίο σχολιάζει τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η προθεσμία για την επαναγορά των μετοχών από τους ιδιώτες μετόχους, σύμφωνα με τις ισχύουσες αποφάσεις, λήγει το 2017 και εφόσον αναμένουν επιτυχή αποτελέσματα η λογική είναι να διατηρήσουμε τις μετοχές για την υπεραξία που αναμένεται να τύχουν».
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση «θυμίζει την απαξίωση της περιουσίας του ΤΧΣ και επισημαίνει ότι το κόστος "διάσωσης" των τραπεζών για το ελληνικό Δημόσιο είναι 40 δισ. ευρώ και συνυπολογίζοντας και την αναβαλλόμενη φορολογία το κόστος ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ». Επίσης, υπογραμμίζει ότι, μετά τις πρόσφατες ΑΜΚ (αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου), προκλήθηκε ζημιά στο Δημόσιο με απομείωση της αξίας των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, περίπου 8 δισ. ευρώ.
 
Υπενθυμίζει επίσης, ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες, κατά την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος με αύξηση του χρέους κατά 50 δισ. ευρώ, ήταν ότι με την υπεραξία των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, το Ελληνικό Δημόσιο θα είχε επιστροφή του συνολικού κόστους διάσωσης των τραπεζών.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι άμεσα, να αποκατασταθεί η κανονική τραπεζική λειτουργία με την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων πολιτών. Φαίνεται όμως, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι τραπεζοκεντρικές λύσεις που δίνονται για τη διαχείριση των καθυστερημένων δανείων θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τραπεζών και τη διαπλοκή και δεν θα εξασφαλίσουν τη δίκαιη και ίση μεταχείριση των δανειοληπτών. Τονίζει τέλος, ότι «σε κάθε περίπτωση, το ελληνικό Δημόσιο πρέπει να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ο βασικός μέτοχος των τεσσάρων τραπεζών. Η στόχευση πρέπει να είναι ενίσχυση της ρευστότητας προς την αγορά και ανακούφιση των δανειοληπτών».
 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφερόμενη σε κείμενο από «πηγές της Κουμουνδούρου» δηλωσε ότι «μετά από σιγή 24 ωρών ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι ουσιαστικά δεν έχει να πει τίποτα».
 
Η ίδια με αφορμή δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε νωρίτερα ότι η πρώτη μέρα της αμήχανης σιωπής από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε τη θέση της στη μιζέρια και οι διάφορες συνιστώσες άρχισαν να περιφέρουν τις απόψεις τους σε κανάλια, ραδιόφωνα και ιστοσελίδες. 
«Άλλος μιλά για "αστερίσκους" και "γκρίζες ζώνες", άλλος για "φαρσοκωμωδία", άλλος για "μαϊμού κρατικοποίηση" και όλοι μαζί επαναλαμβάνουν τις αστειότητες περί... ίδρυσης νέων τραπεζών και "δημόσιου κοινωνικού ελέγχου"» τόνισε η κ. Βούλτεψη, η οποία πρόσθεσε πως όλοι βλέπουμε τώρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λυπάται που οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς.

«Ένας από τους σταθμούς μας για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια ήταν και τα στρες τεστ στις τράπεζες» υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Πρόσθεσε πως «όλο το στοίχημα ήταν να περάσουν αυτά τα τεστ αντοχής οι τράπεζες... Το δεύτερο είναι ότι πλέον, οι τράπεζες, έτσι όπως είναι θωρακισμένες, μπορούν να αφοσιωθούν στις τραπεζικές τους εργασίες που είναι η προσέλκυση καταθέσεων και η ρευστότητα στην αγορά».

Αναφορικά με την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τα τεστ αντοχής των τραπεζών είπε: «Δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τις τράπεζες και τα στρες τεστ. Τέσσερις ανακοινώσεις εξέδωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Μία για τα μνημόνια, μία για τις εργασιακές σχέσεις, μία για την 28η Οκτωβρίου και μία για το Κομπάνι. Μόνο για να πει χρόνια πολλά στους Δημήτρηδες δεν έβγαλε ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ... Ο κ. Τσίπρας, κατά την ομιλία του στους επιχειρηματίες, είπε ότι θα ιδρύσει δυο τρεις τράπεζες. Χθες, αποδείχθηκε πως δεν είναι καθόλου εύκολο πράγμα ούτε να ιδρύεις τράπεζα, ούτε να την κρατάς στα πόδια της».

Σε άλλη ερώτηση για τις πλημμύρες και τις καταγγελίες της Ρένας Δούρου τόνισε πως «υπήρξε άμεση κινητοποίηση. Αυτά είναι τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος με βάση την καταγραφή που έγινε τάχιστα από την Πυροσβεστική. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα το δούμε και μέσα από τους δήμους... Οι θεσμοί γίνονται σεβαστοί... Η περιφέρεια δοκιμάζεται ως προς την αποτελεσματικότητά της. Τα χρήματα προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τους Έλληνες φορολογούμενους».Παρέμβαση για τα stress tests των τραπεζών έκανε και ο πρόοεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι «πανηγυρίζει για τα stress tests των τραπεζών αγνοώντας προφανώς ότι τα χρήματα αυτά είναι χρήματα που φορτώθηκε ο Έλληνας πολίτης, ο Έλληνας φορολογούμενος».

Καμμένος: Ξέρουμε καλύτερα τα stress tests των πολιτών
 
Ο κ. Καμμένος πρόσθεσε ότι γνωρίζει καλύτερα τα stress tests των πολιτών, και «ξέρουμε καλά ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο». «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται πια ο ελληνικός λαός προκειμένου να φορτώνονται οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την ίδια στιγμή να δίνονται δάνεια μόνο στους ολιγάρχες που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
 
ΚΚΕ: Έρχεται μεγαλύτερο ξεζούμισμα για τα νοικοκυριά
 
"Η «επιτυχία» των τραπεζών στις πρόσφατες δοκιμασίες αντοχής δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, αλλά σε μεγαλύτερο ξεζούμισμά τους, αφού αυτές πραγματοποιήθηκαν με προϋπόθεση ότι τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι τα υπέρογκα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων, θα πρέπει να καταβληθούν στις τράπεζες πρακτικά στο σύνολο τους. Συνεπώς θα πρέπει να διασφαλιστεί η καταβολή τους με τη δικαιολογία να μη θιγεί η σταθερότητα των τραπεζών.
 
ΔΗΜΑΡ: Η ρευστότητα παραμένει ζητούμενο
 
«Παρά τους διθυραμβικούς τόνους για τις επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, η ρευστότητα στην αγορά εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο», σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ και επισημαίνει ότι «είναι σαφές ότι τη ρευστότητα αυτή την έχουν ανάγκη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να επιβιώσουν.»
 
Σε ανακοίνωση σχετικά με τα stress tests  προσθέτει εξάλλου ότι «το γεγονός ότι τα τέσσερα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πέρασαν τα στρες τεστ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερης πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά αλλά και στα κεφάλαια της ΕΚΤ, ώστε να ενισχύσουν τις πιστώσεις. Κυβέρνηση και διοικήσεις δεν πρέπει να λησμονούν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στοίχισε στους Έλληνες φορολογούμενους 40 δις ευρώ που επιβάρυναν το δημόσιο χρέος της χώρας.»
 
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Ανεξάρτητοι Έλληνες (ΑΝΕΛ)
Κυβέρνηση
ΚΚΕ
ΣΥΡΙΖΑ
Τράπεζες
Για το ίδιο θέμα
Είκοσι πέντε ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν στα stress tests
Τέλος καλό μόνο για τις τράπεζες
Καθησυχαστική η ΤτΕ για τις ελληνικές τράπεζες