Ηλεκτρονική Έκδοση

Έμφαση στην ενέργεια στην τριμερή συνάντηση της Λευκωσίας

Οι υπουργοί εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου συναντώνται σήμερα στη Λευκωσία με επίκεντρο των συνομιλιών την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα ενέργειας και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των τριών χωρών που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου.

Κασουλίδης-Βενιζέλος σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.αρχείου ΑΜΠΕ) Κασουλίδης-Βενιζέλος σε παλαιότερη συνάντηση (φωτ.αρχείου ΑΜΠΕ) Θα προηγηθεί επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά -στις 7 Νοεμβρίου -στην Κύπρο προκειμένου να έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία.

Η τριμερής συνεργασία Ελλάδας- Κύπρου- Αιγύπτου λειτουργεί εδώ και αρκετό καιρό και αναβαθμίζεται η συνεργασία, λόγω και των κρίσεων που αυτήν τη στιγμή είναι παρούσες στην περιοχή σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σήμερα θα γίνει δεκτός από τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι "βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί έχουμε την τουρκική πρόκληση, την αμφισβήτηση της ύπαρξης και της νομικής προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων". Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δώσει μια καθαρή απάντηση, την οποία οφείλει να κατανοήσει η Τουρκία και διευκρίνισε ότι "η τριμερής συνεργασία δεν είναι μια εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία αλλά έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή".

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Barbaros", συνεχίζει τις προκλήσεις του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Σύμφωνα μα αρμόδιες πηγές, την Κυριακή το ερευνητικό σκάφος μαζί με τη φρεγάτα "Γκοκτσού" βρέθηκαν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου εννέα και το απόγευμα στο οικόπεδο δύο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η εταιρεία ΕΝΙ συνεχίζει κανονικά τη γεώτρηση στο κοίτασμα "Ονασαγόρας" στο τεμάχιο εννέα.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Αίγυπτος
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Κυβέρνηση
Κύπρος
Για το ίδιο θέμα
Βενιζέλος: Στέλνουμε φρεγάτα και υποβρύχιο στην Ανατ. Μεσόγειο
Μήνυμα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου στην Άγκυρα