Έντυπη Έκδοση

Τα «κόκκινα» δάνεια έφαγαν τον Ν. Δένδια

Με την απόφαση - έκπληξη για μετακίνηση του Νίκου Δένδια από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Εθνικής Αμυνας και την υπουργοποίηση του άπειρου βουλευτή Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Σκρέκα, το Μαξίμου λύνει με μία κίνηση δύο «προβλήματα»: Καλύπτει το κενό που αφήνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και «ξεφορτώνεται» με κάτι παραπάνω από κομψό τρόπο έναν παράγοντα τριβών με το τρίγωνο υπουργείο Οικονομικών - τρόικα - τραπεζικό σύστημα.

Δεν του κακόπεσε το υπ. Εθνικής Αμυνας Δεν του κακόπεσε το υπ. Εθνικής Αμυνας Ηταν κοινό μυστικό ότι ο κ. Δένδιας δεν είχε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον Γκίκα Χαρδούβελη αλλά και με ορισμένους στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ενώ το σχέδιό του για τα «κόκκινα» δάνεια είχε συναντήσει ενστάσεις και από την τρόικα και από τις τράπεζες. Ο 41χρονος διάδοχός του δεν έχει κυβερνητική εμπειρία (αν και διαθέτει μακρά εργασιακή εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και ταυτόχρονα καλές σχέσεις με όλες τις γαλάζιες φυλές και κυρίως το Μαξίμου) και εκλέγεται βουλευτής μόλις από το 2012. Αποτελεί συνεπώς ένα πρόσωπο εκ των πραγμάτων με μικρότερη δυνατότητα πολιτικών παρεμβάσεων και παιχνιδιών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ. Δένδιας μέχρι και χθες το πρωί δεν γνώριζε ότι επρόκειτο να μετακινηθεί από το Ανάπτυξης, ενώ οι πληροφορίες για την πλήρωση του κενού στο Αμυνας ήταν αντικρουόμενες.

Για τον κ. Δένδια η «μετάθεση» στο Αμυνας πάντως αποτελεί θετική εξέλιξη σε προσωπικό επίπεδο, αφού όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα με τα «κόκκινα» δάνεια θα μπορεί να υπερασπίζεται το δικό του ρόλο, ενώ αναλαμβάνει ένα πρωτοκλασάτο υπουργείο σε μία κρίσιμη στιγμή.

Ο απερχόμενος υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου προανήγγειλε σε συνομιλία με δημοσιογράφους ότι ο ίδιος θα καταθέσει τη Δευτέρα το πρωί στη Βουλή τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια πριν απ' την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο. Είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει για λίγο και με το διάδοχό του, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον κ. Σαμαρά και στις πρώτες του δηλώσεις όρισε ως κύριο στόχο τις «μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη».

Με την παραίτηση εν τω μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου και από το αξίωμα του βουλευτή Α' Αθήνας, προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα ως νέος επίτροπος της Ελλάδας με αρμοδιότητα Μετανάστευση και Εσωτερικές Υποθέσεις, την έδρα καταλαμβάνει ο Θάνος Πλεύρης, ενισχύοντας το στρατόπεδο της σκληρής μνημονιακής Δεξιάς.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Για το ίδιο θέμα
Σήμερα η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια