Έντυπη Έκδοση

Νίκος Δένδιας, ήταν υπό Ανάπτυξη, το 'ριξε στην Αμυνα

Μία μετακίνηση που χαροποίησε πολλούς ήταν αυτή του Νίκου Δένδια από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Εθνικής Αμυνας. Στη σύντομη θητεία του σε ένα από τα παραγωγικά υπουργεία, ο πολιτικός από τους Παξούς «κατάφερε» να κοντραριστεί άμεσα είτε έμμεσα με τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, τους παραγωγικούς φορείς, τους ανθρώπους της τρόικας, ορισμένους τραπεζίτες αλλά και ανθρώπους της αγοράς.

Διαστάσεις «θερμού επεισοδίου» έτεινε να προσλάβει στο εσωτερικό της Ν.Δ. η αντιπαράθεση μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Ανάπτυξης και του Γκίκα Χαρδούβελη για το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Ενδεικτική η τελευταία... ασυνεννοησία των δύο, με τον Νίκο Δένδια μιλώντας στους βουλευτές της Ν.Δ. που συμμετείχαν στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, εξήγησε ότι ο ίδιος είναι απόλυτα έτοιμος ως προς το νομοσχέδιο και προσέθεσε ότι έχει πάρει το «πράσινο φως» και από την κυβέρνηση και από την τρόικα.

Οταν ρωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η κατάθεσή του στη Βουλή, «έδειξε» το υπουργείο Οικονομικών. «Τι να σας πω; Δεν μπορώ να συνεννοηθώ...» φέρεται να είπε, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί ονομαστικά στον Γκ. Χαρδούβελη. Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών επέρριπτε τις ευθύνες στον υπουργό Ανάπτυξης για την καθυστέρηση.

Συγκεκριμένα, ο Γκ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντηση που είχε με τους Αντ. Σαμαρά και Ευάγ. Βενιζέλο, ρωτήθηκε για το χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Δεν το ξέρω, το υπουργείο Ανάπτυξης είναι το επισπεύδον», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας σαφώς προς την κατεύθυνση του Νίκου Δένδια.

Παραγωγικοί φορείς και ενώσεις εξέφραζαν μέχρι το... παρά πέντε τις ενστάσεις τους για τις προωθούμενες ρυθμίσεις του νέου ν/σ, με ενδεικτικότερη την παρέμβαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, σημείωνε προ ημερών ότι: «...περιήλθε στα χέρια μας ατύπως το νομοσχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια του υπουργείου Ανάπτυξης. Η ρύθμιση αυτή, που έγινε χωρίς τη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων, έχει πολλές γκρίζες ζώνες και είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών μας», για να συμπληρώσει με τις ανάλογες... μπηχτές κατά της απερχόμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Αλλη μια φορά δίνονται υπερεξουσίες στις συστημικές τράπεζες και ουσιαστικά τούς δίνει το πάνω χέρι για το ποιος θα ενταχθεί στη ρύθμιση και ποιός όχι. Με αυτό τον τρόπο όμως, δεν λύνονται ούτε τα ουσιαστικά προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ούτε και της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Και ο νοών νοείτω... το σίγουρο είναι πως η μετακίνηση του Νίκου Δένδια από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν λυπεί ιδιαίτερα την πλειονότητα των εμπλεκομένων με την οικονομία, την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
Υπουργείο Ανάπτυξης
Για το ίδιο θέμα
Σήμερα η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια