Έντυπη Έκδοση

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ REUTERS, ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Τώρα λένε ότι είναι βιώσιμο!

Ανοιχτά αμφισβητούν πλέον οι Ευρωπαίοι την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, καθώς θεωρούν ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν αλλάξει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν θα ληφθούν αποφάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί μια νέα ανάλυση για το αν η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Σύμφωνα με αξιωματούχο της ευρωζώνης, ο οποίος μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, «δεν έχει αποφασιστεί, αλλά δεν έχει αποκλειστεί κιόλας».

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αξιωματούχοι σημείωσαν πως δεν γνωρίζουν για οποιαδήποτε επανεξέταση του ζητήματος από την ευρωζώνη και τόνισαν ότι η χώρα δικαιούται να κερδίσει μια ελάφρυνση χρέους, όπως της είχαν υποσχεθεί. «Η συμφωνία για τα μέτρα ανακούφισης του χρέους δεν ήταν μια λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά μια επιβράβευση για μια χώρα που τα κατάφερε. Στο πλαίσιο αυτό και από τη στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι τα καταφέρνουμε, η συζήτηση για την ανακούφιση του χρέους πρέπει να συνεχίσει όπως είχαμε συμφωνήσει», δήλωσαν στο Reuters.

Ωστόσο αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η πραγματικότητα στην οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η υπόσχεση που δόθηκε τον Νοέμβριο του 2012» και πρόσθεσαν ότι «με τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει και πολύ νόημα να πει κανείς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

Αλλος αξιωματούχος τόνισε ότι «όταν βλέπει κανείς την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία έγινε όταν συγκροτήθηκε το τρέχον πρόγραμμα, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία βιωσιμότητας του χρέους και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυτήν χωρίς επιπρόσθετα μέτρα» σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει πραγματικός λόγος να τους δώσουμε νέες παραχωρήσεις για τη διάρκεια των δανείων ή τα επιτόκια».

Οπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη μιας προληπτικής μορφής στήριξης.

Τρέμουν την παράταση, τη θεωρούν «παρεξήγηση»

Η κυβέρνηση, παρά τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες, επιμένει στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι τέλος του χρόνου

Και μόνο το ενδεχόμενο να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων για την περίφημη επόμενη ημέρα περίπτωση παράτασης του ισχύοντος Μνημονίου, φέρνει σε δύσκολη πολιτικά θέση την κυβέρνηση, η οποία επιμένει στην ολοκλήρωση του προγράμματος και στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε αυτή τη γραμμή κινήθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη σύσκεψη χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η σύσκεψη διήρκεσε τρεις ώρες, το κλίμα όμως περί έναρξης της συζήτησης για τη μεταμνημονιακή εποχή στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, που καλλιεργούσε η κυβέρνηση, «χάλασαν» οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Χαρδούβελης επικοινώνησε μάλιστα μαζί του για να του ζητήσει ουσιαστικά να απασφαλίσει την πολιτική βόμβα που έβαλε στα θεμέλια της δικομματικής.

Παρ' όλο δε που τόσο ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Χαρδούβελης, όσο και η εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup διέψευσαν πως ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε σε παράταση του υφισταμένου προγράμματος («έγινε παρεξήγηση» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης) και έλεγαν ότι η συζήτηση αφορά στη νέα φάση στην οποία θα μπει η χώρα μετά το τρέχον πρόγραμμα, ενισχύεται ένα δυσάρεστο για την κυβέρνηση σενάριο: η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία να έχει μεν προχωρήσει μέχρι το τέλος του έτους, αλλά να μην υπογραφεί προτού ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο με την προεδρική εκλογή.

Η Αθήνα βεβαίως επιμένει στη βήμα βήμα προώθηση του σχεδίου της, με πρώτο βήμα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα (με αντάλλαγμα υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά). Οι προτάσεις της κυβέρνησης απεστάλησαν και ως εκ τούτου ελπίζει πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ώστε στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου να ξεκαθαρίσει το περίγραμμα της συμφωνίας για την επόμενη ημέρα και να προχωρήσει η διευθέτηση του χρέους.

Ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Χαρδούβελης εκτίμησαν ότι ο χρόνος επαρκεί μέχρι τότε, με τον πρώτο να αναδεικνύει ως μειονέκτημα για την ελληνική πλευρά στη («σκληρή και λεπτή» όπως είπε) διαπραγμάτευση την απουσία συναίνεσης στο εσωτερικό της χώρας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τα αιτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ακόμη και για τα εθνικά θέματα -λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος και κάποια απόφαση που πρέπει να ληφθεί, αλλά μόνο θέμα σεβασμού εκ μέρους της Αγκυρας των διεθνών συνθηκών- και κάλεσε όλα τα κόμματα στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής τη Δευτέρα.

Στη Λευκωσία

Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος αναχωρούν σήμερα για Λευκωσία, όπου αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει κοινή συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και ο κ. Σαμαράς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσουν αργά αύριο το βράδυ για το Κάιρο, όπου το Σάββατο το πρωί ξεκινά η τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ξένος τύπος
Υπουργείο Οικονομικών