Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 21:33 Δευτέρα 25 Μαΐου 2009
Απαραίτητο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Γ. Παπανδρέου: Η Ευρώπη ανάχωμα στη βαρβαρότητα
Το βασικό ερώτημα της εποχής μας δεν είναι «κρατισμός ή φονταμενταλισμός της αγοράς», αλλά «ποιο κράτος» και «ποια αγορά», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα για αλλαγή πορείας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές θα προσδιορίσουν εάν και κατά πόσον η παγκοσμιοποίηση θα αποτελέσει για την Ε.Ε. μοχλό ανάπτυξης και εργαλείο για την καταπολέμηση των ανισοτήτων ή θα συνεχίσει να αποτελεί μέσο για τον πλουτισμό των λίγων.
Ανέφερε ότι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης ξεκίνησε με με το σύνθημα "ποτέ πια πόλεμος" και πρόσθεσε πως θα μπορούσε σήμερα να πει "ποτέ πια"στη βαρβαρότητα που φέρνει στον κόσμο η ανισότητα και η φτώχεια, εάν δεν αδικούσε τον εαυτό της. Όπως εκτίμησε, παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, εγκλωβισμένη ανάμεσα σε μια τεχνοκρατική ελίτ και ένα θεσμικό παζάρι ανάμεσα στα ισχυρά μέλη της.“Το μέλλον δεν μπορεί να βασιστεί στα ίδια εργαλεία και τις ίδιες αντιλήψεις με εκείνες του παρελθόντος. Είναι ώρα να πάμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης” τόνισε.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, είπε ότι το όραμά του είναι να καταστεί πρωτοπόρος σε αυτό το νέο μοντέλο ανάπτυξης. “Η Ελλάδα της 'πράσινης ανάπτυξης' μπορεί να αξιοποιήσει τις ΑΠΕ, ένα τουρισμό ποιότητας, μια οικονομία που επενδύει στον άνθρωπο, στην Παιδεία και στην κοινωνική πρόνοια ως βασικά στοιχεία της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ανεότι το νέο μοντέλο θα δώσει την ευκαιρία νέων πρωτοβουλιών για την ειρήνη στην περιοχή, με την Ελλάδα που οραματίζεται να παίζει ενεργό ρόλο.
Κάνοντας αναφορά στους στόχους του ΠΑΣΟΚ για τη χώρα, μίλησε για:
- Την "πράσινη ανάπτυξη", δηλαδή την επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις νέες τεχνολογίες, τη θεσμοθέτηση κινήτρων για ένα επιχειρείν που θα σέβεται το περιβάλλον και τη στροφή στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και τον ποιοτικό τουρισμό.
- Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος εκπαίδευσης και της αύξησης των δαπανών για την Παιδεία και την έρευνα.
- Τη δημιουργία ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.
- Τη συμμετοχή της Ελλάδας στα διεθνή δρώμενα, μιας Ελλάδας που διεκδικεί και διαπραγματεύεται.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι χρειάζεται η συνεργασία όλων, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς σε "μπλε", "πράσινους" και "κόκκινους". "Μπορούμε να δουλέψουμε όλοι μαζί, βάσει στόχων και αξιών", τόνισε.
