Έντυπη Έκδοση

Καθυστέρηση ή μαγείρεμα;

Τροφοδότησε ψιθύρους και θεωρίες συνωμοσίας, που τις είδαμε να βγαίνουν στο Διαδίκτυο και να... θεριεύουν. Δεν ήθελε και πολύ να συμβεί, αφού για άλλη μια φορά οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας καθυστέρησαν το βράδυ της Κυριακής να δώσουν αποτελέσματα. Ετσι πριν από τα μεσάνυχτα η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. εμφανιζόταν στο επίπεδο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων, γεγονός που προκάλεσε πλείστες όσες συζητήσεις και σχόλια.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Το υπουργείο Εσωτερικών καθορίζει τη ροή των αποτελεσμάτων ή, από οργανωτικής πλευράς, ο κρατικός μηχανισμός συνηθίζει να τα κάνει μαντάρα; Σε μια προσπάθεια να βρούμε τι πραγματικά συμβαίνει μιλήσαμε με τον Γ. Καρακαδά, επικεφαλής τής SingularLogic, της εταιρείας που επεξεργάζεται τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης.«Πάντοτε οι μεγάλες περιφέρειες, δηλαδή η Α' και Β' Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθυστερούν να δώσουν αποτελέσματα. Πάντοτε εφιστούμε την προσοχή να μην εξάγονται συμπεράσματα, αν δεν υπάρχει επαρκής αριθμός τμημάτων από αυτές τις περιφέρειες» λέει.

Δεν είμαστε μάγοι

«Στις 10.30 το βράδυ της Κυριακής μίλησα με τους συναδέλφους σας, που ήταν στο υπουργείο Εσωτερικών, και τους είπα πως η διαφορά θα φτάσει στο επίπεδο του 4,2%, πως η αποχή θα κυμανθεί στο 47% και πως το ΠΑΣΟΚ ήταν πάνω από το 37%. Εκείνη τη στιγμή όλοι έβλεπαν στις οθόνες πως η διαφορά ήταν στις 2,5 μονάδες και με ρωτούσαν τι θα γίνει ώστε να επαληθευτώ. Δεν είμαστε μάγοι, ξέρουμε τι συμβαίνει με τις μεγάλες περιφέρειες».

Σύμφωνα με τον Γ. Καρακαδά, το πρόβλημα δημιουργείται από τη διαδικασία που ακολουθείται. «Το πρώτο χαρακτηριστικό είναι προφανές: οι περιφέρειες αυτές έχουν μεγάλο αριθμό τμημάτων, άρα και μεγαλύτερο όγκο πληροφορίας να διαχειριστούν. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι ο δικαστικός αντιπρόσωπος ενός τμήματος πρέπει με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης να μεταβεί στη νομαρχία και να καταθέσει το πρακτικό. Στη Β' Αθηνών ξεκινά ο αντιπρόσωπος από το Περιστέρι, για παράδειγμα, για να πάει στη νομαρχία που βρίσκεται στη Λεωφ. Συγγρού. Αυτό προκαλεί μεγάλη καθυστέρηση για προφανέστατους, νομίζω, λόγους».

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στη Συγγρού

Το βράδυ των εκλογών η Νομαρχία Αθηνών μεταμορφώνεται σε Νομαρχία... Αττικής. «Σκεφτείτε τους δικαστικούς αντιπροσώπους από περίπου 5.500 τμήματα να έρχονται απ' όλα τα σημεία του νομού στα γραφεία της νομαρχίας στη Λεωφ. Συγγρού απέναντι από το Φιξ» μάς λένε στενοί συνεργάτες του νομάρχη Αθηνών Γ. Σγουρού. «Δεν καθυστερούν στη νομαρχία, αλλά καθυστερούν να φτάσουν στη νομαρχία». Επισημαίνουν πως οι όποιες συζητήσεις έχουν γίνει για την αλλαγή του τρόπου υποβολής των αποτελεσμάτων από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, έχουν γίνει προφορικά με το υπουργείο και δεν έχει υπάρξει κάτι συγκεκριμένο.

Επιστροφή στη SingularLogic και τον Γ. Καρακαδά. Σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία στις ευρωεκλογές τέθηκε σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα στη Β' Θεσσαλονίκης για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από τους αντιπροσώπους απευθείας στο υπουργείο και την εταιρεία μέσω κινητού τηλεφώνου. «Ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Στις 10.20 το βράδυ είχαμε από το πιλοτικό σύστημα, το SRT, αποτελέσματα από 477 τμήματα, το 95% των τμημάτων της περιφέρειας. Την ίδια ώρα και από το συμβατικό σύστημα είχαν εισαχθεί στους υπολογιστές τα αποτελέσματα μόλις 51 τμημάτων, δηλαδή ούτε καν το 10% της περιφέρειας. Σκεφτείτε πως ενώ με το σύστημα μέσω κινητού τηλεφώνου είχαμε τελειώσει από τη Β' Θεσσαλονίκης στις 10.30 το βράδυ, το τελευταίο τηλεγράφημα έφτασε από την περιφέρεια στις 3 το πρωί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του 2004 «είμασταν 10% ταχύτεροι». Για καλύτερες επιδόσεις όμως φαίνεται πως πρέπει να αλλάξει η διαδικασία. Αλλιώς η αναμονή και το... σούσουρο θα δίνουν το «παρών» σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Παυλόπουλος: Οπως πάντα

«Είχαμε την ταχύτερη, από κάθε άλλη φορά, μετάδοση αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα μεταδόθηκαν όπως μεταδίδονται πάντα. Δηλαδή όπως ακριβώς έρχονται τα τηλεγραφήματα από τις νομαρχίες».

Αυτό υποστήριξε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, απαντώντας σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι «δεν δόθηκαν όλα τα αποτελέσματα νωρίς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση ότι είναι μικρή η διαφορά μεταξύ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ».

«Τώρα αν κάποιος ψάχνει για δικαιολογίες, γνωστά είναι τα πράγματα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης ότι το σημαντικό είναι πως οι εκλογές διεξήχθησαν ομαλά και κυρίως δεν ταλαιπωρήθηκαν οι πολίτες.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωεκλογές